Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2010 15:55 - Рецепти :)
Автор: babetki Категория: Рецепти   
Прочетен: 174364 Коментари: 245 Гласове:
2

Последна промяна: 09.11.2015 16:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
пататник

1 кг картофи сурови , обелени и настъргани на едрото ренде
1/2 глава настърган кромид , може и повече , а може и без него ако не го обичате
2 бр. яйца
200-300 гр. сирене
2-3 суп. лъжици брашно
гьозум в повече - сух слагам
черен пипер
малко зехтин или олио-2-3 суп.лъжици
сол на вкус , че нали има и сирене
Всичко  се разбърква и се пече в тефлонов съд. Може да се ге рапределите на порции  и в тиган да се пече.  Намазва се тигана с малко малко и се изсипва част от сместа , но да е на потънко. Захлупва се с капак и на по бавен котлон ,за да се задушат картофите. Като  започне да се запича отдолу ,капака се маха  и като е зачервен отдолу се обръща с капак или с дъното на тавичка , а ако тигана е малък , може и с шпатула. Отгоре се маже с масло и се ръси с кашкавал. Като се запече отдолу и кашкавала се е разлял , пататника е готов. После  пак по същият начин , следващата порция.  По вкусен е като се консумира топъл.Става  като палачинка   и е много вкусно. Може с таратор да се сервира.
Аз преди , го правех така на порции в тигана , но сега ми е по лесно направо в електрическата тава наведнъж.
Картофите може да са повече и другите продукти,зависи за колко човека правите. Може да е и по дебел и по тънък,зависи по колко слагате в тигана или тавата.
Пробвайте  и сами ще си прицените какво количество. Нищо сложно и особено няма. Ако нещо не ви е ясно ,пишете.



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. babetki - Шницели на Янка
21.06.2010 15:56
250гр. кайма се разбиват с 2 яйца.После се редува: препълнена лъжица брашно,вода,пак брашно,пак вода,докато утрои обема си.Гъстота - малко по-гъсто от палачинково тесто.Ако каймата е без подправки се слагат чер пипер,чубрица и каквото слагате на кюфтета,без лук.С малко черпаче се взема от сместа и се разстила като шницел в сгорещено олио.Обръща се,вади се и се яде.Може с подходяща гарнитура по желание!От тази доза трябва да изкарате 8-9 шницела!
До ви е сладко!
цитирай
2. babetki - Десерт с ябълки - Римар
21.06.2010 15:57
Продукти: 6-7 ябълки настъргани и изцедени, 2 пакета ронливи бисквити (натрошени), 1,5 пакетче масло, 100гр. захар, 2 с.л. млени орехи (кокосово брашно).
Продуктите в дълбок съд се омесват като тесто. Ако е много гъсто се добавя от изцедения сок на ябълките. Разстила се в кръгла тава или тортена форма на равномерен пласт. Оставя се да стегне в хладилника.
Крем:Шоколадова глазура-3л. какао, 3 л.захар, 3л. мляко, 1 бучка масло, колкото орех. Слага се на котлона да клокне.
Като поизстине малко се залива сладкиша. Оставя се пак в хладилника да се стегне. Отгоре се украсява по желание-млени орехи, бадеми и т.н.
цитирай
3. babetki - ПЕЧЕНО ПИЛЕ В ЙЕНСКА ТЕНДЖЕРА/МОЯ РЕЦЕПТА/ -МЕРИ ПОПИНЗ
21.06.2010 15:58
1/2 кг картофи
2-3 моркова
200 гр печурки/може и от консерва/
2 гл.кр.лук
пиле
подправки на вкус/аз слагам-стрита чубрица,вегета или пил.бульон на кубче,2-3 зърна черен пипер/
малко бяло вино
картофите се нарязват на едро,морковите на кръгчета,лука на полумесеци,гъбите ако са малки се слагат цели.всичко това се слага в йенска тенджера и се разбърква с подправките.залива се с бялото вино.върху продуктите се слага разполовено пиле или ако се готви за по-малко хора се покриват плътно продуктите с пил.бутчета./пил.месо предварително сме натрили със сол и червен пипер/.поливаме всичко с 1 каф.чашка олио,захлупваме с капака на тенджерата и печем на умерена фурна.
цитирай
4. babetki - СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ -МЕРИ ПОПИНЗ
21.06.2010 15:59
500 гр бутер тесто
за плънката-ябълки,смлени орехи,канела и захар
разтиламе върху напръскана с вода тавичка 3/4 от тестото.отгоре нареждаме нарязаните на филийки ябълки,поръсваме с ореховите ядки,канелата и захарта.отделената 1/4 от тестото,нарязваме на ленти и подреждаме върху плънката като решетка.намазваме с яйце и поръсваме с кристална захар.печем в предварително загрята фурна.
цитирай
5. babetki - руло без брашно -МЕРИ ПОПИНЗ
21.06.2010 15:59
5 яйца
4 суп.л.какао
1 ч.захар
4 суп.л.пудра захар
1 коф.заквасена сметана
25 гр масло
1 каф.чашка сладко от вишни
яйцата се разбиват със захарта до побеляване.прибавя се какаото.сместта се изсипва в тава от фолио,в която е разтопено маслото.пече се на 200 /умерена фурна/.като изстине платката се отделя от фолото,намазва се със сладкото,разбито с 2 суп.лъж.сметана и пудрата з.
завива се на руло,намазва се с ост.сметана и се слага в хладилника.
цитирай
6. babetki - БЪРЗИ ТОЛУМБИЧКИ -МЕРИ ПОПИНЗ
21.06.2010 16:01
1ч.ч. извара
1ч.ч. брашно-пресято
1 яйце
1/2 ч.л.сода за хляб
всички продукти се разбъркват.с шприц се оформят гъсенички/не много дълги/ и се пържат в много и сгорещено олио.след като изстинат се заливат с горещ сироп.
за разлика от традиционните толумбички,тези не поемат мазнина .
вкусни и почти диетични.
цитирай
7. babetki - Пържено кисело мляко с яйца -Желязната лейди
21.06.2010 16:02
Необходими продукти:

2 яйца/за 1 порция/;
1 кофичка кисело мляко;
олио;
3-4 скилидки чесън;
сол;
1 ч.л. червен пипер;
трохи от 1 филийка хляб;

Време за приготвяне: 1 цигара време;

Изпържват се яйцата на очи и се слагат по 2 в плитки, но широки чинии. В загрятата мазнина /след като изпържим яйцата/ се натрошава средата на 1 филия хляб и се пържи до леко порозовяване. Добавя се 1 лъжичка червен пипер и с тази смес се залива предварително разбърканото с чесън и сол кисело мляко. Запърженото мляко се изсипва върху яйцата. Невероятно ухае и е божествено вкусно. Върви с препечени филийки, ама поне 1 хляб изяжда!
цитирай
8. babetki - ЧУБРЕНКИ-МЕРИ ПОПИНЗ
21.06.2010 16:03
4 яйца
1ч.ч.кис.мл.
2/3 малко пакетче масло
1ч.л.сол
1ч.л.сода
200гр сирене
1суп.л.смляна чубрица
брашно за меко тесто
сложете в к.мл. содата и солта.разбийте яйцата и ги прибавете.разбийте добре.добавете разтоп.масло,натр.сирене,чубрицата и постепеннно брашното,докато получите меко тесто.оставете го да почива 20 мин.оформете топки и ги наредете в намаслена тава.в средата направете вдлъбнатинка и поставете парче масло.печете в умерена фурна.
цитирай
9. babetki - НАДИПЛЕНА БАНИЦА-МЕРИ ПОПИНЗ
21.06.2010 16:04
1 п.кори
3 яйца
1 ч.ч.натр.сирене
3/4 ч.ч.олио
1 коф.от кис.мл.пълна с газ.вода
В намазана тавичка редиме корите,като ги надипляме.между всяка кора ръсиме сирене.нарязваме с остър нож.сгорещяваме олиото и с лъжица сипваме в разрезите.разбиваме яйцата със содата и залваме баницата.печем в предварително загрята фурна.
цитирай
10. babetki - Двойно шоколадово парфе---svetlaibobo
21.06.2010 16:05
1бр.млечен шоколад-90гр.
1бр.бял шоколад-90гр.
20гр.краве масло
2ч.ч.прясно мляко
5-6сл захар
3сл. нишесте
1/2 капсула ванилова есенция/1бр. ванилия/
2,3-капки есенция от ром
120 мл.сметана
2сл.-захар за сметаната
какао за поръсване
ягоди за украса/може и друг плод според сезона/
Млякото се смесва с нишестето и се кипва.Добавя се захарта и се разбърква,докато се сгъсти.Слага се маслото и получената смес се разделя на 2 части.Шоколадите се начупват и се поставят в 2 отделни купи.Едната част от крема се смесва с белия,а другата с млечния/кафевия/шоколад.В тъмната смес се сипва есенцията от рома/1,2 капки-не повече,защото почва да горчи/,а в светлата-есенцията от ванилия.Разбъркват се добре,така че шоколадите да се разтопят и се разделят на пластове в коктелни чаши.Сметаната се разбива със захарта/ака е сладкарска не се добавя захар/и се шприцова в чашите.Десерта се гарнира с ягоди и какао.
Поднася се задължително добре охладен!
Забележка:След като се разпределят шоколадите в отделни купи полученият крем се оставя за малко в хладилника,за да се сгъсти и охлади.
Бон Апети -от Светла
цитирай
11. babetki - Чудни кашкавалени сандвичи---от Светла
21.06.2010 16:06
150г.-кашкавал
5сл.-зехтин/олио/
2сл.брашно
100мл.вода
6-8филии хляб
шарена сол за поръсване
Кашкавалът се настъргва на средно ренде/робот/.Добавят се всичките останали продукти и сместта се разбърква енергично.Разпределя се върху филиите хляб,размазва се внимателно с нож.Сандвичите се пекат на парти грил или във фурната само на горен реотан-до зачервяване на кашкавала.Поднасят се веднага,поръсени с шарена сол.
цитирай
12. babetki - Пилешки дробчета с много кимион от Svetlaibobo
21.06.2010 16:10
1кг.пилешки дробчета
2-3 пак.кимион/от малките или 1 от големите/
сол,черен.пипер на вкус/може вместо сол да се сложи няколко бульона/
брашно за овалване на дробчетата.
Малко бира и олио за намазване на тавата.

Пил.дробчета се измиват.Поръсват се всички горе изброени продукти.Овалват се хубавичко в брашно.Нареждат се в добре намазана с олио тава и отгоре се поливат с биричка/ако нямате бира се слага малко повече мазнина/.Пече се докато се изпари течноста и се зачервят дробчетата.

Стават много бързо и са разкошно мезе за бира,вино.
Да ви е сладко.
цитирай
13. babetki - Запеканка с колбаси от Svetlaibobo
21.06.2010 16:12
Обелват се няколко картофа/напр.10-15 средна големина/.Нарязват се на кубчета.В тава се слагат нарязаните картофи,овкусяват се със сол или /бульон,универсална подправка/.Налива се вода и малко олио.Всичко това се пече след като изври водата и картофите са се сварили слагам нарязан колбас/кренвирш,шунка,пуш.филе-абе каквото си искате/,топеното сирене-нарязано на парчета,нарязани на дребно стерилизирани краставички,натрошено сирене.Най-отгоре настъргвам обилно с кашкавал.
Да ви е сладко.
цитирай
14. babetki - ПЕЧЕН ЛУК С КАШКАВАЛ - мери попинз
21.06.2010 16:13
12 средно големи глави кр.лук
2 суп.л.масло
250 мл тел.бульон
250 гр кашкавал
сол и черен пипер-смлян
предварително се загрява фурната на 180.намазва се с масло дъното на съд с капак.нарежда се лука и се налаива бульона за да покрие дъното на 1 см.поръсва се със сол и черен пипер.слага се капака и се пече 1 час.поръсва се с настърган кашкавал и се допича на грил 5-10 мин.сервира се топло
цитирай
15. babetki - КАМБИ ТРУШИЯ - ЯНЧЕТО
21.06.2010 16:14
Предварителна подготовка: Измитите камби ги срязвам на две.Съответно изчиствам семената.Нарязвам моркови на кръгчета,почиствам доста скилидки чесън (една купичка),нарязвам десетина стръка целина на ситно,разкъсвам карфиола на китки.
Направа: Във всяко камби слагам една скилидка чесън,щипка целина и запечатвам с кръгче морков.Поставям го в трилитров буркан с моркова надолу.До него друго,друго и така поне два реда.После нареждам ред карфиол,запълвам дупките с цели морковчета и скилидки чесън,слагам 2-3 стръка цели целина и всичко се повтаря до напълване на буркана.Гледам отгоре да завърша с карфиол и целина.
Марината: За два 3литрови буркана:9 ч.ч вода се заваряват с 1ч.ч. сол и 1ч.ч.захар.След като заври се добавят 3ч.ч. оцет.Във всеки буркан се слагат по 3 аспирина и се заливат с врящата марината.Запечатва се с найлонова капачка и се обръщат на шарена сянка за 2-3 дена.После се прибират.А! И се ядат!Да ви е сладко!
цитирай
16. babetki - ТАТАРСКО РУЛО С ГЪБИ на Янка
21.06.2010 16:15
Продукти: 500гр. кайма, 400гр. гъби, 150гр. кашкавал,2 средно големи картофа,половин пакетче краве масло (става и с маргарин), 1 яйце,1 малка глава лук,черно пиперче,сол,магданоз,1к.краставичка.
Направа: Приготвя се смес за кюфтета от каймата,яйцето,настърганите картофи (сурови),две трети от кашкавала,подправките (малко сол!).Сместа се разстила за руло и се пълни с: половината гъби,предварително леко бланширани и нарязани,а покрай тях - ленти от киселата краставичка.Оформя се руло и се слага в намаслена тава.Около рулото се подреждат останалите гъби,поръсват се с малко ч.пипер и сол,разпределя се маслото на бучици,а отгоре се настъргва останалия кашкавал.Пече се в предварително загрятя фурна до 200 градуса до леко зачервяване на рулото.
А, самото руло може да се посипе с галета,а аз последния път го посипах със сусам - стана много вкусно.
Тази рецепта изглежда сложна,но не е.Става бързо и не веднъж ме е спасявала при неочаквани или повече гости.Има заменяеми продукти.Ако в момента нямате гъби могат да се сложат сварени яйца като при обикновеното руло.Може и без кашкавал - пак е вкусно.
цитирай
17. babetki - Гюзлеми на Янка
21.06.2010 16:16
Купуват се домашно точени кори.Те обикновено са на кръгове по три.Срязват се на две и всяка половинка се маже с предварително готова смес от 2 яйца и 2-3 с.л. к.мляко.Поръсва се маааалко сиренце,сгъва се на пакет и се пържи в сгорещено олио,или се пече на сач!
цитирай
18. babetki - "Костенурки" от кайма на Янка
21.06.2010 16:18
250гр. кайма, 1 сурово и две сварени яйца, 4 кремвирша,100гр. кашкавал,ч.пипер на зърна.
Каймата се смесва със суровото яйце.Сварените яйца се разделят на половина по дължина.Върху всеки кремвирш се постава по средата една половинка яйце с плоската част надолу.Една четвърт от каймата се увива около яйцето и кремвирша и се оформя като коруба.Отпред на кремвирша се забождат две зърна чер пипер като очички.Нареждат се в тава с мазнина и малко вода.Преди да се извадят могат да се поръсят с кашкавал и леко да се допекат.Чудесни са за деца!
цитирай
19. babetki - кюфтета по кубратски
21.06.2010 16:19
750 гр.кайма
1 и половина пушени кренвирша-нарязани на кубчета
100гр.пушено месо-нарязано на кубчета
300гр.гъби-нарязани на дребно
1яйце,хляб,подправки/чер пипер,чубрица,бахар,кимион,инд.орехче,може и лют пипер/.Всичко това се омесва и престоява 30 мин.
Оформят се кюфтета,които се нареждат в намазана тава с олио,/малко вода или с бульон или 100гр бяло вино/.Пекат се във фурна и се обръщат ,за да се изпекат от двете страни.Преди да се извадят върху всяко кюфте се поставя парче,ивички или фигурка кашкавал.
цитирай
20. babetki - Бързо пилешко фрикасе от Лейди
21.06.2010 16:20
Необходими продукти:
-пилешко месо - филе около 0.500 кг;
-кисело мляко - 1 кофичка;
-олио;
-черен пипер;
-3 препълнени суп. лъжици брашно;
-бульон или вода;
Приготовление:
Сварява се пилешкото, прецежда се бульонът. В тефлонова тенджера се слага олиото, добавя се брашното и се бърка до леко пожълтяване на брашното/ако е сухо, значи олиото е малко-добавете още/. Махате тенджерата от котлона, за да добавите при непрекъснато бъркане разбитото кисело мляко и бульон на око - около половин чаша. Слагате на котлона и бъркате като за крем. Ако е необходимо - добавяте бульон или вода. Добавяте сол, черен пипер и за разкош може накрая и ситно нарязано лимонче. Пропуснах да напиша, че порционираното месо се добавя след като започне да се сгъстява фрикасето. Може да се сервира и отделно, полято с млечния сос.
цитирай
21. babetki - РАЗБИТИ ЯЙЦА С ХЛЕБНИ КУБЧЕТА И ЗЕЛЕН ЛУК-МЕРИ ПОПИНЗ
21.06.2010 16:22
нарязваме на малки кубчета сух хляб.прибавяме нарязания на дребно зелен лук и запържваме в сгорещено олио.разбиваме яйцата със сол и червен пипер.
прехвърляме лучената смес в тавичка,заливаме с разбитите яйца,разбъркваме.посипваме с натърган кашкавал и запичаме в предв.загрята фурна
цитирай
22. babetki - СЛАДКИШ С ЛОКУМ-МЕРИ ПОПИНЗ
21.06.2010 16:23
2 яйца
3/4 ч.ч.захар
8 суп.л.олио
1 кутия обикн.локум
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч.кис.мл.
1ч.л.сода
1 каф.ч.счукани орехи
яйцата се разбиват със захарта.прибавя се олиото,кис.мл.със содата,брашното.
изсипваме в намаслена тава и слагаме парч.локум и орехи.печем в предв.загрята фурна около 45 мин.
цитирай
23. babetki - Страхотни пилешки филенца от Svetlaibobo
21.06.2010 16:24
500гр.пилешко филе/бонфиле/
1 майонеза
1,2сл.горчица
2,3 скилидки чесън
сол,чер.пипер-на вкус
галета,брашно или корнфлекс/зависи какво имате в къщи или какво обичате/


Нарязваме филетата на парчета/ако е бонфиле не го режем/.Счукваме чесъна и го смесваме с останалите продукти без галетата.Овалваме пил.филенца в сместта и ги подреждаме в тавичка.
Трябва да постоят Поне 4 часа/аз ги оставям за една нощ/.После ги овалвам в галета и пържа.Могат и да се и изпекат.
цитирай
24. babetki - КЕБАП - Мими
21.06.2010 16:25
400гр.телешко месо
2 пилешки бутчета-обескостени и нарязани на кубчета./или 1кг.свинско,може и дреболии по желание да се прибавят-сърца,воденички-сварени и нарязани на кубчета/

Месото се запържва и се вади.В същата мазнина се запържва лук и 300гр.гъби.Добавя се месото,3 печени нарязани червени чушки,бульон,100 гр.бяло вино,1 лъжица лютеница,чер пипер,кимион,бахар,инд.орехче,мащерка,магданоз,8,10 нарязани маслини.
Сервира се с червено вино
цитирай
25. babetki - ГЪБКИ-Морени от Фурия
21.06.2010 16:26
Продукти:
1 пакетче краве масло
/аз ги приготвям с 1чаена чаша свинска мас/
1чаена чаша пудра захар
400грама пшенично нишесте/натурално или ванилия/
2 яйца
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
брашно да се умеси.
Меси се меко тесто,аз опитвам,като правя топченца да не лепне по ръцете,значи е готово.
Правят се топченца ,отгоре с капачка от шампанско потопена в кафе или какао леко притискам в средата.Поставят се в ненамазана тава и се пекат при 160-180 градуса.Леко променят цвета и са готови.И по изпечени са хубави.
Да Ви е сладко !
цитирай
26. babetki - КЕКС-Морени Фурия
21.06.2010 16:27
За този кекс благодаря на мамите от готварския форум,че ме върнаха в годините,когато бях млада булка.Бях го забравила,но сега често го приготвям.
Продукти:
7 яйца
1и1/2 чаена чаша захар
1 и 1/2чаена чаша брашно
1бакпулвер или 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
8 супени лъжици олио
какао
Разбиват се 3 цели яйца
4 жълтъка
1ч.чаша захар
8 супени лъжици олио
1 ч.чаша брашно+бакпулвера/содата/
Тази смес разделяме на две,като едната малко по вече от другата.
В по малкото количиство смес слагаме 2 лъжици какао.
Разбиват се:
4 белтъка
1/2ч.чаша захар
1/2ч.чаша брашно.
Във форма за кекс/намазана с олио и поръсена с брашно/ равномерно се изсипва сместа с какао.С лъжица се разпределя белтъчната смес,като се покрива добревърху кафявата.С цедка се поръсва пласт сухо какао върху белтъчната смес да покрие бялото добре.Изсипва се жълтата смес отгоре пак равномерно.Пече се в предварително загрята фурна,както всеки друг кекс на 160-180 градуса.
На тази температура пека на вентилатор.Когато използвам реотаните-първо отдолу и след това отдолу и отгоре.
Да Ви е сладко !
цитирай
27. babetki - разядка от люти чушлета -Мими
21.06.2010 16:28
Люти чушлета-2 кг.-смилат се.
Чесън-300 гр.
Сол-150 гр.
Оцет-700 гр.
Олио-400 гр.
Захар-300 гр.
Всичко това се пасира.
В продължение на 24 часа се разбърква от време на време,след,което се пълни в бурканчета.
цитирай
28. babetki - Крем карамел с кроасани- МИМИ
21.06.2010 16:31
Три кроасана се нареждат в кексова форма,в която предварително сме карамелизирали захар.
Отгоре се полива с полив от:
5,6 яйца,1 литър прясно мляко/като за крем карамел/.
Пече се на 200 градуса.
След като се изпече се оставя да изтине и се разтопи карамела.
Обръща се и се махя формичката.
Аз го пека в кексова формичка с дупка по средата и го режа като кекс.
Много е вкусно.
Да ви е сладко!
цитирай
29. babetki - Хризантеми - от Тайна
21.06.2010 16:32
6 яйца
6 супени лъжици прясно мляко
6 супени лъжици олио
1 и 1/2 чаена чаша захар
1 и 1/2 чаена чаша брашно
1 бакпулвер
Всичко се разбърква добре, сипва се в широка тавичка, намазана с брашно и олио и се поръсва със смлени орехи.Пече се до златисто в умерена фурна.Като изстине се наръсва с пудра захар и се нарязва с винена чаша на полумесеци.
цитирай
30. babetki - Пандишпанено руло - от Тайна
21.06.2010 16:33
8 яйца
1 водна чаша захар
1 водна чаша брашно
1 ванилия
Отделно се разбиват белтъците с 2/3 от захарта и жълтъците с 1/3 от захарта и брашното. Накрая внимателно се смесват, за да не спадне тестото.В широка тава се постила готварска хартия или паус и се разлива равномерно сместа. Пече се на умерена фурна до златисто кафяво.Вади се от фурната, веднага се завива с голяма мокра ленена кърпа и се обръща върху нея. Маже се със сладко от ягоди и се навива на руло.Ръси се с пудра захар!
цитирай
31. babetki - Крем Дипломат- от Тайна
21.06.2010 16:35
5 яйца
150 грама захар
25 грама желатин
150 грама сметана
Белтъците се разбиват с част от захарта на сняг.Всичко друго се разбива отделно в друга купа заедно със желатина. Всичко се смесва внимателно.В купички се поставят бишкоти на дъното, върху тях сладко от ягоди и се залива със сместа.Охлаждат се в хладилник. Сервират се обърнати в чиния и поляти със сироп.
цитирай
32. babetki - Сладкиш с лимонов сок - от Тайна
21.06.2010 16:36
Двойна доза за голяма тава!
2 чаени чаши кисело мляко
2 чаени чаши захар
2 яйца
12 супени лъжици олио
сока от два лимона
2 ч.л. сода

Всичко се разбърква много добре, сипва се в намазнена и набрашнена широка и плоска тава и се пече в умерена фурна до златисто.
цитирай
33. babetki - Шоколадов сладкиш - от Тайна
21.06.2010 16:37
5 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 бакпулвер.Разбърка се хубаво ,пече се в намазнена и набрашнена широка тавичка. Като се изпече се нарязва на квадратчета и се сиропира със сироп от:
2 чаени чаши вода
1 и1/2 чаши захар
1 ванилия
3 супени лъжици какао.
Сладкиша да е топъл, сиропа студен.
цитирай
34. babetki - Пилешко месо на плоча или сух тиган - от Тайна
21.06.2010 16:38
Пилешки пържоли или бяло месо се нарязват на хапки. Добавят се нарязани на ивици чушки и кромид лук.Наръсва се със соев сос и лимонов сок.. Капва се малко олио.Разбърква се добре. Престоява една нощ в хладилника.Пече се върху плоча или сух тефлонов тиган.Сервира се с гранитура от пържени картофки и салата от зеле и моркови.
цитирай
35. babetki - Пъстърва с масло във фолио!- от Тайна
21.06.2010 16:39
Добре измитата пъстърва се осолява хубаво със сол и черен пипер. В коремчето се слагат орехи и масло и върху нея се слага също по парченце масло.Увива се във тънко фолио, като се запечатва отвсякъде както бонбон.Пече се на грил тиган по 15 мин от всяка страна. Сервира се с фолиото, само се отваря. Върви с бяло вино и пържени картофки.
цитирай
36. babetki - Пържоли - от Тайна
21.06.2010 16:40
Пържоли от свински врат се осоляват и наръсват с черен пипер.После всяка пържола се намазва отвсякъде с майонеза.Редят се в тавичка и се заливат със разредена с бяло вино квасена сметана. Пекат се докато останат на мазнина.
цитирай
37. babetki - Пържена пъстърва от Gabkata
21.06.2010 16:42
Рецептата е от готварския форум на бг мама !
Пъстървата се почиства и измива хубаво.
Хваща се за опашката и се овалва в брашно, изтръсква се и се слага в нагорещена мазнина да се запържи.
Пържи се 8 минути от едната и 8 минути от другата страна.
Изважда се в чинийка, аз лично подлагам салфетка за да поеме излишната мазнина.

В мазнината се запържва чесън на вкус, аз слагам 1 глава и 1 връзка копър.

Рибата се залива с чесновата смес, залива се с лимон и се хапва.

Върви много със задушени картофки и с копър и масло
цитирай
38. babetki - Пилешко филе - жабка
21.06.2010 16:43
Пелешкото филе се разрязва на по тънки парчета.Осолява се и се слага в купа. Изтискват се няколко скилидки чесън и се заливат с прясно мляко (студено или хладко). Объркват се добре и се оставя поне 4-6 часа , може и една нощ да преседят. Преди да се панират се отцеждат от млякото. Панировката е обикновена - брашно , яйце и бира (гъстотата като за кекс).
цитирай
39. babetki - Пълнени чушки с праз на Шпунц
21.06.2010 16:44
Нарязва се на кръгчета праз лук и се запържва в олио.
Пълнят се сухи чушки,предварително попарени в гореща вода. Слагат се в тавичка,заливат се с олио и се пекат.
цитирай
40. babetki - Брауни/шоколадов сладкиш/ - Светла
21.06.2010 16:45
3бр.-яйца
1ч.ч.-захар
1ч.ч.-брашно
125гр.-чисто масло
1бр.-черен шоколад
3сл.-какао
1чч.-орехи
1бр.-бакпулвер и ванилия
За глазурата:
1бр.-черен шоколад
1/2ч.ч.-течна сметана

Първо разтапяме на водна баня шоколада и към него прибавяме маслото.Оставяме настрана да поизстива.
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията.Прибавяме на бавна сруйка сместа с шоколада и маслото.Разбъркваме и прибавяме брашното с бакпулвера и какаото.Най накрая слагаме орехите.
Изсипваме сместа в набрашняна тавичка/хартия за печене/.Пече се на 170градуса приблизително 25 мин..Изваждаме от фурната и след като изстине мажем с глазурата,за която предварително сме разтопили шоколада на водна баня и сме сложили сметаната в него.
Бон Апети.
цитирай
41. babetki - Бутер пица - Желязната лейди
21.06.2010 16:46
3 - 4 порции
Продукти:
1 пакет бутер тесто - от малките на Белла;
доматено пюре, или кетчуп, или лютеница;
шунка или мек колбас, нарязан на шайби;
1 домат на шайби;
нарязана на ивички камба от туршия;
няколко маслинки;
няколко гъбки;
варено яйчице/ако има/;
босилек;
около 150 - 200 г кашкавал или сирене;
Приготвяне:
Загрявам фурната добре. През това време в правоъгълна тава, леко намазана с мазнинка, разстилам бутер листа, като леко го изтеглям -да стане ръбче по края на тавата /то бухва по време на печенето/. Намазвам с пюрето, нареждам шунката, маслинките, гъбките, яйчицето, камбичката, нареждам върху тях кръгчетата домати, поръсвам с босилека и настъргвам кашкавала. Запичам до леко зачервяване - става много бързо!

Варианти:
1.Зеленчукова - само домати, пипер, кис.краставичка, лук на шайби, царевица, кашкавал.
2.С риба тон - риба тон от консерва, лук на шайби, лимон на колелца, домати, кашкавал;
3.Със сиренца - с различни видове сирена и доматки.
4. С филенце, луканчица, яйце и кашкавал.

Дано Ви хареса!
цитирай
42. babetki - НЕГЪРСКО ДУПЕ-dunia53
21.06.2010 16:47
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 чаени чаши брашно
2 чаени чаши захар
2 чаени лъжички сода
ванилия и смлени или начукани
орехи кой колкото прецени
ГЛАЗУРА
12 супени лъжици захар
12 супени лъжици вода
4 супени лъжици какао
ромова или конячна есенция

Продуктите се разбъркват хубаво и се изсипват в намаслена тавичка.Пече се в силна фурна.Вече изпеченият сладкиш се надупчва с вилица и се залива с глазурата/продуктите за нея се слагат да заврат на котлона/Отгоре се нарсъва с кокосови стърготини или по желание кой каквото иска
P.S Много лесен,бърз и вкусен сладкиш.
цитирай
43. babetki - Болярска питка на Георгена
21.06.2010 16:48
БОЛЯРСКА ПИТКА
необходими продукти:
1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно (беше ми необходимо малко повече); 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая (следващия път бих пробвала с 2 пакетчета, защото едното пакетче е 7гр за 500гр брашно); 1 кофичка от кисело мляко c хладка вода; 1/4ч.л. сода, разбита в 2с.л. кисело мляко; 100гр. препържено масло.
Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата (единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат (поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см. Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло. Завиват се на руло и се усуква. Поставя се в тава, намазана с мазнина, навита като охлюв. Когато втаса много хубаво (да увеличи два пъти обема си), се намазва с жълтък, който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса. Пече се около 25-30мин, като температурата накрая се намалява на 150-170°С (на моята питка й трябваше повече време за печене). Като се извади питката, се напръсква с вода и се завива с кърпа. Питката е много лесна и страшно вкусна. Като козуначена е. Колкото повече стои, толкова по-хубава става.

и пак Болярска питка - МАЛКО ПОДОБРЕНИЯ (мнение на една мама от форума)

реших да опитам отново Болярската питка, но с две основни подобрения: количеството мая и температурата (начина на печене).
замесих тестото с двойно количество суха мая, 14г. Оставих топките да отпочинат за 10-на минути, разточих, усуках хубаво, навих на охлюв.
оставих на топличко за 30-на минути да втаса, след което намазах с жълтък.
обикновено тайната е в печенето, преди време направих проучване и успях да открия технологията за печене на питки в нашата фурна. предварително се загрява на 100°С, нагласена на долен нагревател + вентилатор. решетката е на средното ниво. пъха се питката и веднага се усилват градусите на 150°С. пече се около 25 минути, след което градусите се намаляват на 140°С за още 25 минути. изпича се идеално, без да се налага да се покрива с фолио.

След изпичането поръсих с вода и завих с кърпа. След 10-на минути извадих от тавата, увих хубаво питката и я сложих върху скара да изстива (за да не се получава конденз).
цитирай
44. babetki - Празнична торта на Джейда*
21.06.2010 16:49
Разбиват се 8-яйца с 1-чаена чаша захар, докато сместа се сгъсти и побелее.Прибавяме 1-ч.ч брашно, 1-ч.ч смлени орехи, 2-с.л какао. Разбъркваме леко сместа, Изсипва се в две еднакви форми за торта, и се слага да се пече. След като изстине напълно го напояваме със сироп - 1-ч.ч вода с 1-ч.ч захар.

За крема - разбиватсе 200 г. масло с 1-ч.ч пудра захар, докато се поучи лек пухкав крем. отделно сваряваме млечен крем от 1-ч.ч прясно мляко, 1-с.л брашно, 1- жълтък и 1-с.л захар. бъркаме млечния крем докато изстине и го прибавяме постепенно към масления, като се бърка непрекъснато. Ароматизираме крема с 2- ванилии или 1-с.л ром. Половината крем слагаме между блатовете, а другата част слагаме отгоре и отстрани.Може да се украси с настърган шоколад, начукани орехи и бадеми или пожелание.
цитирай
45. babetki - СТЪРГАНИ КАРТОФИ НА ФУРНА -Мери Попинз
21.06.2010 16:50
8-10 картофа
3 яйца
1 гл.кр.лук
1 ч.ч.натр.сирене
100 гр масло
1 ч.л.джожен-сух
черен пипер,сол
картофите се настъргват.лукът се нарязва на ситно и заедно с джоджена се прибавят към картофите.след това се прибавят сиренето,разб.яйца,ч.пипер и сол.
сместта се разтила в тавичка,в която предварително е разтопено половината масло.отгоре се слагат парч.масло.пече се 40 мин в предв.загрята умерена фурна.по желание може накрая да се поръси с настърган кашкавал,за да се разтопи отгоре/тогава следва маслото да e по-малко/
поднася се топло.
цитирай
46. babetki - ШОКОЛАДОВИ ТОПКИ-dunia53
21.06.2010 16:52
Сладки топки

около 250гр.сух козунак
около 150 гр. бисквити с какао
50гр.орехови ядки
2-3с.л.пчелен мед
1-2 с.л.какао
около 80 гр.меко масло
около 50 мл. прясно мляко
есенция - ванилия , ром
За глазурата :
80 гр.шоколад
20гр.краве масло
2 с.л.прясно мляко
Освен това : сладко от ягоди/ за пълнеж/ и шоколадови пръчици / за украса/
Приготвяне :Козунакът се натрошава на ситно.Отделно ореховите ядки се запичат за около две минути в микровълнова печка.След това бисквитите и орехите се смилат.Прибавят се към козунака.Добавят се маслото , прясното мляко , меда , какаото и есенциите.Омесва се тесто.Ако е много сухо се добавя още прясно мляко , ако пък е необходимо се добавят още смлени бисквити.От тестото се правят топчета , в които за пълнеж се слага малко сладко от ягоди.Готовите топчета се потапят в шоколадовата глазура и поръсват се с шоколадови пръчици.
цитирай
47. babetki - Вкусни и лесни милинки отДуня 53
21.06.2010 16:53
ВКУСНИ И ЛЕСНИ МИЛИНКИ
1 мая (42гр) - това е точно 1 кубче прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
2 яйца
200гр сирене (може и повече)
3 ч.ч. брашно
малко настърган кашкавал за отгоре

ЗА ЗАЛИВКАТА
100 гарама разтопено масло,може и олио
2 супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка сол

Затопляте леко млякото и трошите маята в него. Оставяте да постои малко. В дълбок съд си слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това си взимате подходяща тава и я намазвате хубаво,топите ръцете си в мазнината и оформяте топки с големината на орех. Редите едно до друго в тавата и ги слагате на топло да втасат.Заливате ги със заливката След това печете.
цитирай
48. babetki - Арабската торта на Дуня!
21.06.2010 16:54
МОЯТ КОДРИТ КАДИР/АРАБСКА ТОРТА/

За крем карамела:
1 литър прясно мляко
7 супени лъжици захар
4 яйца 3 ванилии.

За кекса:
2 яйца
3 супени лъжици захар
1 бакпулвер
100 мл.прясно мляко
1 кафена чашка олио
2-3 лъжици какао

В дълбок съд тавичката трябва да е около 10 см-дълбока,/аз използвам от старите електрически тенджери долната част/карамелизирам 6 супени лъжици захар.

След като леко стоплите яйчената смес я изсипвате върху карамела,трябва да се чуе звук като чупене на стъкло.
Разбивате с миксер кексовата смес и внимателно я изливате в средата на течната яйчена смес без да бъркате нищо.
Слагате формата в подходяща тава на водна баня и започвате да печете докато стане готова тортата.Всяка фурна има различно време на готвене,така че всяка домакиня се съобразява с това.Аз като видя,че отгоре се е запекло вече слагам алуминиево фолио и намалям фурната на по слабо и я държа по усмотрение.
След като се опече тортата я държите малко навън докато изстине и след това я слагате в хладилника да стегне.На другия ден я обръщате в подходяща форма,било то хубава голяма чиния или специален поднос за торти но имайте предвид,че карамела пуска малко течност и като се обърне ако е плитък съдът да не излезе.А когато се обърне кексът попива тази смес и всичко става много вкусно

Става много бързо и много лесно.
цитирай
49. babetki - постни лозови сарми с много копър-Светла
21.06.2010 16:55
Постни сарми с лозов лист и много копър
Продукти:
1,2 гл. лук
1,5ч.ч. ориз
1бр.домат/доматен сок/
4бр. яйца/разбити/
200-300гр. сирене/натрошено/
Подправки:1,5-2вр.-копър;черен пипер;универсална подправка/бульон/

Лукът се задушава.Прибавя се ориза.След като се "оцъкли" ориза се добавя домата/домат.пюре/. Към получената смес се изсипват и разбитите яйца.Всичко това се разбърква-леко яйцето да се сгъсти,но да си остане сочна сместа.Сваля се от огъня и се добавят сиренето и всички подправки/чер.пипер,универс.подпр.,копър-ситно нарязан/.Навиват се сармичките,нареждат се в дълбок съд и отгоре се поръсват с червен пипер и олио.Захлюпват се с чиния и се варят на слаб огън до готовност/докато се свари ориза/.Сервират се със сос от разбито кисело мляко ,чесън и ситно нарязан копър.
цитирай
50. babetki - Сок от трамбъз от Янка
21.06.2010 16:56
За една доза:
В 12л вода (една стандартна кофа) се накисват 40 цвята бъз + 3-4 лимона,нарязани на парчета (полумесеци), 3-4 портокала - също нарязани,една стиска мащерка (може една кутия чай на пакетчета) и това кисне 24 часа.Тоест на другата вечер се прецежда като се изстискват предварително парчетата лимон и портокал и се прибавят 2 кг.захар (за сироп - 4-5),а може и на вкус. Напълва се в бутилки,които се стерилизират за 5 мин.
цитирай
51. babetki - Тортата на Маргита
21.06.2010 16:57
Торта "Мюсли"

продукти:
бисквити (обикновени)
кисело мляко
захар (по желание)
сезонни меки плодове - банан, ягоди, киви
мюсли
стафиди (по желание)

приготовление:
Това е една много лека и лятна торта, която може да се прави дори от деца. Идеята "откраднах" от един тукашен ресторант и на тази основа импровизирах. Резултатът много ми допадна. Външният вид подлежи на "разкрасяване", ако десертът ще се сервира на претенциозни гурмани. В неразкрасения си вид е идеална за ядене от тавата.
Аз сложих неподсладено кисело мляко, като използвах сладостта само на бисквитите и плодовете, но за любителите на по-сладкото е добре да се сложи малко захар в киселото мляко.
В правоъгълна тавичка се нареждат плътно бисквитите. Върху тях обилно се слага кисело мляко на равен слой, а върху него - нарязаните на резенчета един вид плодове - например ягоди. Наръсва се с мюсли и стафиди, а върху тях се слага още кисело мляко. След това - отново ред бисквити, ред кисело мляко (тая торта "пие" много кисело мляко, за да стане сочна и лека), ред банани, мюсли и стафиди и пак кисело мляко. В този момент моята тава се напълни, но може да се сложи и трети ред.
Отгоре тортата отново се покрива с кисело мляко и щедро се наръсва с мюсли.
Една нощ в хладилника и ... да ви е сладко!

цитирай
52. babetki - Руло"Стефани" вариант Маргита
21.06.2010 16:58
700g кайма
55g галета
2 яйца
245g доматен сос
1 глава лук, нарязана
2 ч.л. двебно нарязана чушка зелена
45g настърган кашкавал
1 ч.л. сушена мащерка сол и черен пипер

смесват се продуктите,гледате да не стане по течно,най добре галетата и дом. сос по ваша преценка,придавате форма на руло,аз го разстилам на фолио,може по желание вътре да сложите варено яйце,кисела краставичка,морков кисел ,затопляте фурната до 175 градуса и печете 1 час,докато средата на месото достигне 74 градуса,аз слагам отстрани в тавата водичка и поливам с лъжица рулото докато се пече,а леко го набождам с вилица преди печене, може и да се настърже кашкавал върху рулото преди да се сложи във фурната,на мен ми прегаря кашкавала и не слагам.
цитирай
53. babetki - Дробчета по селски-върху сач Светла
21.06.2010 16:59
500гр.-пил.дроб
4-5-гл.лук-нарязани на шайби
4 пипера-нарязани на жулиени
3бр. моркови-нарязани на жулиени
1-2бр. домат-нарязан

Овкусените и леко омазнени пил. дробчета ги сложих в намазнен сач.Пеках до готовност на дробчетата/като ги обръщах от двете им страни/.След което ги извадих.На тяхно място сложих овкусените и омазнени зеленчуци: лук нарязани на филии;пипер и моркови-нарязани на жулиени; доматче нарязано на дребно.Всичко това го пекох до готовност на зеленчуците.При често разбъркване.
При сервиране сача се слага върху стойка.Посредата се нареждат зеленчуците а в краищата готовите дробчета.Хапва се още горещ/топъл/.
цитирай
54. babetki - Баклава от Яжка
21.06.2010 17:00
Продукти:
Един пакет кори
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша захар
2 чаени чаши смлени орехови ядки
1 бакпулвер
1/2 пакетче канела
4 чйца
125 гр масло+125гр олио
за сиропа:4 чени чаши вода
4чаени чаши захар

Приготовление:
Сварява се сиропа и се изстудява.
От продуктите се прави кексова смес,която се поставя с лъжица на 3 успоредни линии по късата страна на корите и се навива на руло.Харежда се в тава и се пече.След порозовяване се вади от фурната и веднага се залива със сиропа.

За постен вариант мазнината е само олио и не се поставя във сместта,а с нея се залива баклавата преди печене.А яйцата се заместват с 1 чаена яаша лимонада.
цитирай
55. babetki - Баклава - Didia
21.06.2010 17:01
Продукти:
1 пакет готови фини кори
1 пакет /250 гр/ масло /не ползвам олио/
за плънката:
4 яйца,6-8 лъжици захар /аз слагам 8/,4 лъжици брашно,1 кафена лъжичка бакпулвер,400 гр ядки от орехи едро натрошени / аз слагам доста повече/ кората на един лимон
за сиропа :
1 кг захар на 1 л вода
Приготвяне на плънката:
Яйцата се разбиват с бакпулвера на пяна,постепенно се прибавят захарта като се бърка , брашното,настърганата на ситно кора на лимона и накрая орехите.
Маслото се стопява като в него се слага на върха на лъжичка за кафе сода,за да не се слепват корите и се намазва дъното и страните на тавата за да не залепва.След това корите от пакета се налагат по следния начин - слага се кора ,поръсва се с маслото и така половината кори.Изсипва се плънката и се разстила равномерно върху последната кора и се продължава пак с кора,поръсване с масло с втората половина кори от пакета.Намазва се отгоре баклавата с останалото масло и се реже на квадрати,а те на триъгълници или каквато форма искате.Пече се до златист цвят и се проверява с клечка дали е опечена плънката.При забождане ,ако клечката е суха значи плънката е изпечена /като при кекса /
Изстиналата баклава се залива с горещ сироп ,в който има лимонов сок от 1/4 лимон или на вкус.
Да ви е сладко.
цитирай
56. babetki - Чушки с мляко на Янка
22.06.2010 16:58
Предварително чушките се опичат,обелват,срязват се отстрани,за да се осолят и леко се запържват (може и предв.оваляни в брашно).В тенджера се сгорещява олио и се запържват 2-3 с.л. брашно.Разрежда се с малко вода,да стане гладка смес и после се долива с прясно мляко.Като заври се пускат чушките - цели,цопват се 1-2 яйца като се разбъркват,опитва се на сол,а преди да се свали се натрошава и сирене.
Да ви е сладко!
цитирай
57. анонимен - tulumbichki
23.06.2010 15:41
babetki написа:
1ч.ч. извара
1ч.ч. брашно-пресято
1 яйце
1/2 ч.л.сода за хляб
всички продукти се разбъркват.с шприц се оформят гъсенички/не много дълги/ и се пържат в много и сгорещено олио.след като изстинат се заливат с горещ сироп.
за разлика от традиционните толумбички,тези не поемат мазнина .
вкусни и почти диетични.

цитирай
58. анонимен - desert s iabalki
23.06.2010 15:43
babetki написа:
Продукти: 6-7 ябълки настъргани и изцедени, 2 пакета ронливи бисквити (натрошени), 1,5 пакетче масло, 100гр. захар, 2 с.л. млени орехи (кокосово брашно).
Продуктите в дълбок съд се омесват като тесто. Ако е много гъсто се добавя от изцедения сок на ябълките. Разстила се в кръгла тава или тортена форма на равномерен пласт. Оставя се да стегне в хладилника.
Крем:Шоколадова глазура-3л. какао, 3 л.захар, 3л. мляко, 1 бучка масло, колкото орех. Слага се на котлона да клокне.
Като поизстине малко се залива сладкиша. Оставя се пак в хладилника да се стегне. Отгоре се украсява по желание-млени орехи, бадеми и т.н.

цитирай
59. анонимен - сладко от сливи - Яжка
22.08.2010 01:20
5кг сливи,изчиствам от костилките и разцепени на 2 ги засипвам с 2,5 кг захар.Оставям така една нощ и на сутринта ги поливам с една чаена чаша оцет и две чаени чаши вода.Разбървам ги и ги слагам във фурната на 220 градуса.Когато кипне и покипи 10.мин,изгасвам фурната.Вечерта включвам пак и пека до като се набръчкат сливите.Накрая ги наливам в бурканчета и стерилизирам 5 мин
цитирай
60. анонимен - кюфтета от Здравка - мравка
03.09.2010 21:15
500 гр. кайма, лук, масло малко, 1 филия стар хляб накисната в мляко или вода-поизцедена, 1 яйце, 1/2 чаена лъж. счукан кимион, черен пипер, магданоз. Можеш във всяко кюфте да сложиш 1/2 твърдо сварено яйце, кисели краставички или варен морков наситнени - като за руло-СтефанИ. В намаслена тавичка, 30 мин. на средно във фурната по-лесно ми е от пърженето. И по-здравословно
цитирай
61. анонимен - Солени доналци - Деси Минкова
18.09.2010 21:39

300 грама сирене, 2ч.ч брашно, 1+1/2 ч.ч безалкохолна бира,1/2 олио,1 ч.л бакпулвер.
В съда се слага бирата, брашното и бакпулвера. Омесваме и в хладилника за 30 мин.После прибавяме сиренето.В сгорещено олио по 1с.л от сместа. Аз като ги извадих ги сложих върху салфетка и бяха страхотни.Направих сместа наполовин, но сега направих нова смес понеже изядохме първата.
цитирай
62. анонимен - Плодов сладкиш - tutulina
29.09.2010 13:56
Това му е хубавото че може да се прави с няколко вида плодове пресни, а може и от компот, но хубаво изцедени, или със замразени плодове. Кога каквито имате. На първите снимки, които ви пуснах е със сини сливи, праскови и ябълки. Няма ядки, но в момента нямах и мина и без тях.

Ето и рецептата: гледате първите снимки в поста ми

1 ч.ч. кисело мляко, 1ч.л. сода бикарбонат, 1ч.ч. захар, 2ч.ч. брашно, 7с.л. олио
кората на един лимон - настъргана, плодове по избор - сурови или замразени, ядки по избор

В купа смесваме продуктите последователно и бъркаме с вилица.
Изсипваме сместа в плаке,предварително намаслено и набрашнено.
Ако стане много гъста сместта добавете малко кис.мляко. Но тя трябва да е по-гъста от кексовата за да може да задържи плодовете отгоре.
Върху тестото подреждаме нарязаните плодове и ядки.
Печем на 180 гр. за 45 мин. Още горещо поръсваме с пудра захар

Рецептата е на studi от Гответе с мен.

цитирай
63. анонимен - Щрудел от бутер тесто с плодове - tuttulina
29.09.2010 14:08
Ето рецептата: гледате вторите снимки в поста ми

3 големи ябълки, грис, захар, канела, бутер тесто около 600 - 700 гр.

Ябълките нарязани на кубчета се объркват с грис, захар, канела. Може вместо грис – галета. Върху бутер тестото се поръсва грис / галета / и тогава се слагат обърканите плодове. Може да се ползват :ябълки, сини сливи, праскови, или смесени различни плодове, плодове от компот, но задължително изцедени добре. По желание ядки.
После се режат ленти от бутер тестото и се кръстосват отгоре. Намазват се
/ лентите / с разбито яйце и целия сладкиш се ръси със захар.
Аз предпочитам кафява захар. Печете в много силно загрята фурна около 200 градуса. Съобразявайте се и с указанията на опаковката на бутер тестото как да процедирате с него, тъй като производителите са различни.

Не мога да посоча източника, но съм експериментирала с всякакви плодове. Сладкиша се прави много бързо, лесно и най-важното е много вкусен. У дома най-много се харесва със сини сливи или с праскови.


цитирай
64. анонимен - Джиджи папа (пържени филийки) - Янка
04.10.2010 22:36
В дълбока купа слагаш 3-4 препълнени лъжици брашно, една лъжичка сол (ако ги обичате по-соленички - може и равна супена), цопваш 1-2 яйца и в едната ръка бъркаш с вилица,в другата наливаш мляко (или вода) на тънка струйка.Гъстота - по желание! Топиш филиите и пържиш!Като остане малко от полива - доливаш да се разреди и продължаваш в същия дух! Количеството филии зависят от количеството брашно.Но с 3-4 лъжици се изпържват около 13-15бр.Някои слагат и малко сода бикарбонат,но се променя вкуса и аз не слагам.Същия ефект може да се постигне и с газирана вода,но не винаги имам. И...така!
цитирай
65. анонимен - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ от Mery poppins
18.10.2010 16:26
2 обелени средни ябълки на малки кубчета /не рендосани!/
4 яйца
1 бакпулвер
1 ч.ч. блашно
2/3 ч.ч. захар
4 суп. л. олио
4 суп. л. вода
1 ч.л. канела
Всички продукти се смесват добре, като ябълките се слагат накрая.
Пече се на 180% около 40 мин.
Обръща се и като изстине се поръсва с пудра захар.
Може да се сложат и орехи по желание.
цитирай
66. анонимен - Скумрия на фурна във фолио или плик - tutulina
18.11.2010 23:44
Рецептата е за 3 бр. скумрии от около 0.600 - 0.700 гр. всяка.
Изчистената риба подсушаваме и посоляваме, ръсим чер пипер, лимонов сок и 2 - 3 с.л. олио за всяка риба. Нарежда се в удобен за вас съд и се оставя така няколко часа в хладилник. Аз обикновено я транжирам вечер и я готвя на другия ден.
Плънка:
лук нарязан на едро / 4 - 5 глави / и моркови на кръгчета е задушават, след това се прибавят нарязани на кубчета пресни домати / или от консерва / около 400 гр., сол, червен пипер, чер пипер, даф.лист, нарязани по-наедро орехи.
С тази плънка се пълнят рибите и всяка се завива във фолио. Ако остане от плънката я слагам около рибата вътре във фолиото и завивам като бонбон.
Нареждат се в тава и се пекат в предварително загрята фурна.

По същия начин приготвена рибата правя и в плик като плънката я разстилам в плика и върху нея нареждам рибите. Завързвам хубаво , правя от горната страна на плика десетина малки дупчици, след това в тавата и във фурната. Когато рибата е изпечена след около 25 - 30 мин. ако е във фолио развивам да се запече хубаво отгоре, ако е в плик го разрязвам пак отгоре със същата цел. Поднасям с лимон или лимонов сок. Хубаво е който обича по-пикантно да се сложи и малко лют червен пипер.

По същия начин съм правила и паламуд, който беше около 2.500 кг.
цитирай
67. анонимен - Добруджанки - tutulina Рецептите,които ви представям не са мои, а на различни момичета от Готварския форум
20.11.2010 12:50
някой им казват МЪРЗЕЛИВКИ други ДОБРУДЖАНКИ

1 яйце, 30 гр.олио, 1 ч.ч. кис.мляко, 1 ч.ч.сирене, 2.5 ч.ч. брашно,
1 бакпулвер и 1 ч.л.сол в брашното, масло във всяко топче в средата.

Всичко това се обърква с лъжица - не се меси. Получава се доста лепкаво тесто. С намаслени ръце се правят топчета, нареждат се в тавичка покрита с хартия за печене, ако нямате - в намазнена тавичка и се пекат в умерена фурна. Преди да ги сложите във фурната на всяко топче в средата слагате мъничко парченце масло. Наглеждайте ги да не се препекат отгоре.
цитирай
68. анонимен - КЕКС С ПРЯСНО МЛЯКО от Мери Попинз
15.12.2010 17:21
Продукти: 6 яйца
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. препълнена със захар

Начин на приготвяне: Захарта и яйцата се разбиват добре.
Прибавят се млякото и олиото.
Бакпулверът се пресява с брашното и се прибавя към сместта.
Разбърква се добре.
Една част се отделя и към нея се слага какао /аз сложих и малко останал течен шоколад/.
В подмазана кексова форма е сипва първо от бялото тесто, после от какаовото тесто и отгоре пак от светлото тесто.
Пече се на умерена фурна , предварително загрята.
Още топъл се поръсва с пудра захар.
цитирай
69. анонимен - Свинско филе - ветрило tutulina импровизация по рецепта на Пеп-4о
30.12.2010 16:42
Свинското филе, около 1 кг - 1200 кг., 2 - 3 глави лук воден, гъби около 300 - 400 гр., топено сирене за тостер, пушено сирене, 2 - 3 суп.лъж. майонеза, 2 - 3 суп.лъж.горчица, сол, черен пипер

Филето поставям в голямо парче алуминиево фолио и нарязвам на ветрило / гребен / като срезовете не са до края. В купичка разбърквам майонезата и горчицата, сол и чер пипер, с която смес натривам всички срезове на месото. Завивам във фолиото и поне 4 - 5 часа в хладилника. Може и от предишната вечер да приготвите.

Отделно нарязвам лука на полумесеци и задушавам в няколко лъжици олио, добавям нарязаните гъби и задушавам така че почти да се изпари течността. Леко овкусявам с чер пипер и сол. Оставям да изстине.

Когато трябва да пека, изваждам месото от хладилника, разгъвам фолиото и започвам да нареждам в срезовете един лист топ.сирене за тостер, парче пушено сирене и от сместа гъби и лук и така във всички срезове. Когато ветрилото е вече готово поливам с 1 кафяна чашка вода и толкова червено вино. Но виното не е задължително. Правила съм и с бяло вино, но пържоли и също става добре. Така че смятам че едва ли ще се почувства разлика.
След това много хубаво завивам месото във фолио и го слагам в тавичка и в предварително загрятата фурна на около 180 градуса / за моята /. Пека така и след около 80 - 90 минути изваждам, развивам много внимателно фолиото / внимавайте, че парата може да ви изгори / и поглеждам как върви печенето.Ако е необходимо може да добавите още течност, но ние не обичаме много сосове, та не доливам. Отново затварям много добре месото във фолиото и така пека още поне 40 мин. на 160 градуса. Но това зависи от вашите фурни. След това развивам и запичам само отгоре до златна коричка. Поднасяте с гарнитура по избор.

Не знам дали стана ясно, но аз не слагам месото в тавичка и нея да покрия с фолио, а самото месо завивам с фолио като бонбон, слагам го в тавичка и така пека.
цитирай
70. анонимен - Черно хлебче приготвено в хлебопекарна
15.01.2011 17:49
вода хладка - 310 мл
лим. сок - 1/2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
брашно многозърнесто 500 гр. /ползвам това на ТЕХРА, купувам го Билла/
суха мая на д-р Йоткер - 1 ч.л.

Поставят се продуктите в последователността, която съм ги написала погоре.
Маята в кладенче, направено в средата на брашното.
Програмата е за осн. френски хляб за 750 гр. средно изпечена кора
На 5 мин. се проверява дали всички продукти са се смесили.
На 15 мин тестото трябва да е станало на хуб. топка.
След изпичането се оставя още 5 мин във фурната.
Като се извади се оставя 40-50 мин върху скара.

Забележка: Правя същото хлебче, като заменям половината от брашното с типово брашно.

цитирай
71. анонимен - лесна торта от mery poppins
21.01.2011 00:02
1 пакет готови блатове за торта добуш
1 пакетче крем за сладкиши на д-р Йоткер
1 банан
малко конфитюр по избор
течен шоколад
1 пакетче бита сметана
1 /2 есенция ром
малко захар
От малко вода и малко захар + рома сваряваме сироп, който трябва да изстине .
Разбиваме крема с малко пр. мляко /по описание на опаковката/.
Редим блат, сиропираме съвсем ЛЕКО, намазваме с крем, нареждаме 1 банан нарязан на кръгчета.
Редим втория блат, отново сиропираме, намазваме с крем и намазваме с конфитюр.
Така процедираме и с останалите блатове.
Отгоре поливаме с течен шоколад разбит с 1-2 л пр. мляко.
Рзбиваме битата сметана и украсяваме с нея.
Тортата престоява 1 нощ в хладилника.
цитирай
72. анонимен - бурекитас ot Caroline
06.02.2011 14:17
бурекитас


Завирате в дълбока тенджера 1 чаша олио и щипка сол.Изтегля се от огъня и внимателно се изсипва вътре 1 чаша вода(без 1 пръст височина).Хубаво е да поизчакате все пак минута две за да не пръсне.Започвате да изсипвате вътре брашно и с дървена лъжица бъркате, докато се получи меко тесто.

От готово размесеното тесто откъсвате топчици с големина на орех и всяка топчица размесвате на кръгче. В средата слагате плънка по желание


сирене и белтък
сирене и печен патладжан
сирене и варен намачкан картоф,
само картоф,
патладжан с кайма
гъби
или всичко друго каквото обичате


подгъвате едната стана на кръгчето върху другата защипвате краищата намажете с жълтъка и поръсете c настърган кашкавал или със сусам

цитирай
73. анонимен - Супа от броколи (или карфиол) - Марина
20.02.2011 20:55
Една връзка броколи се измива, нарязва се на розички и се слага в тенджера с вода и сол, и резенцета лимон. Когато водата заври се добавят един настърган картоф и един настърган морков. Връзка пресен лук (като няма става и със стар лук) се задушава в малко масло (или олио) и 2 с. л. грис. После се добавя в супата и тя вре още 15 минутки. Накрая се добавя копър.

Преди да се добави лукът лимоновите резени се вадят от тенджерата.
цитирай
74. анонимен - Чушки, пълнени със зеленчуци - Марина
20.02.2011 21:10
12 едри и месести капии - 6 червени , 6 зелени се изчистват от семето и подготвят за пълнене.

В малка тенджерка с вода и зехтин се задушават 2 средно големи глави лук, прибавят се 2 моркова нарязани на ситно и също се задушават, докато останат на мазнина. Снема се от огъня и се добавят 2 средно големи патладжана, изпечени и обелени, нарязани на ситно, 7-8 ореха ситно счукани, 12 маслини, половин връзка магданоз, половин ч.л. смлян чер пипер и сол на вкус. Всичко се разбъркво и с тази смес се пълнят чушките като после отворите им се затварят с парче домат. Пекат се до готовност. Сервира се една зелена и една червена чушка, гарнирани с подправеното съсъс счукан чесън, сол и магданоз кисело мляко .
цитирай
75. анонимен - Орехова торта - Марина
20.02.2011 21:24
Продукти - 8 яйца, 8 с.л. пудра захар, 8 с.л. смлени орехи, 2 с.л. сухар, сокът и кората на един лимон, 1 бакпулвер, по желание - стафиди, смокини и фурми, каисии сушени, ром. За сиропа - 1 ч.ч. захар, 1ч.ч. вода и 1 с.л ром.

Бият се 8 жълтъка с 6 с.л. пудра захар на гъста маса. Прибавят се орехите, сухарът, ромът, лимоновият сок и кората на лимона, бакпулвурът и накрая избитите на сняг белтъци с 2 с.л. пудра захар. Сместта се изсипва в тортена форма и се пече в умерена фурна. След изпичане и когато изстине блатът се разрязва ва две и всеки блат поотделно се напоява със сиропа.

С крем се намазват блатовете, отгоре и отстрани. Отгоре се гарнира с цери вишни, , смокини, череши, целувки, шоколодови трюфели. Острани на тортата се лепят нарязани бадеми или орехи.

Кремът е обикновен млечен ,смесен с маслен.

Четвърт литър мляко с 2 с.л. брашно се сваряват и се сгъстяват. Оставя се да изстине, а през това време 125 г масло се разбиват с 120 г пудра захар. Като изстине млечния крем се добавя масления лъжица по лъжица и леко се разбърква. Добавят се парченца сладко от вишни, череши, смокини, малини.
цитирай
76. анонимен - Варено жито - Янчето
26.02.2011 15:07
Житото се слага в пропорция 1 към 4. Вари се на силно,а като заври се намалява,но не се вари до извиране на водата,а до сваряване на житото (леко да се разпука).Винаги трябва да остане малко вода (около един пръст),за да може докато стои завито да си я поеме.За това се завива.Аз винаги го варя вечерта и стои до сутринта. Сутринта изсипвам половината,една шепа захар (ползвам на кристали) и житото се поомачква и смесва със захарта,после и другата половина.Предварително смилам един пакет обикновени бисквити (Закуска) .Посипвам с бисквитите,слагам орехи (начукани,а не смлени),една-две ванилии,настъргвам от лимона половината кора,а после го срязвам на две и изстисквам сока от половината лимон.Смесвам всичко и когато го сложа по чашки или чинийки посипвам със смлените бисквити,а отгоре - кръст с канела.Винаги става вкусно. А, ако няма бисквити се използва изпечено брашно до златисто.А ако ви се вижда по-рядко,сложете от смлените бисквити повече - поемат влагата.Аз слагам две трети от смляното.
цитирай
77. анонимен - Орехови кюфтета със специален сос - Марина
01.03.2011 22:14
1 ч. ч. ориз се сварява с 3 ч. ч. подсолена вода. Като изстине към него се добавят 2 ч. ч. ситно (или едро, по желание) смляни орехи, 2 яйца, сол, чер пипер и мазданоз на ситно. Сместта се омесва добре и от нея се правят малки кюфтенца. Овалват се последователно в брашно, яйце и галета и се редят върху тава, покрита с домакинска хартия. Пекат се до зачервяване.

Кюфтенцата се сервират заляти със сос. Сосът се приготвя от 3-4 скилидки чесън, който се счуква и се смесва с 5 с.л. зехтин, докато се получи гладка маса. При постоянно бъркане се добавя 1 кофичка кисело мляко, нарязан ситно копър, и листа мента.
цитирай
78. анонимен - Салата "Винегрет" - Марина
09.03.2011 23:47
Сварените зеленчуци - 1 глава червено цвекло, 3-4 моркови, 10-ина картофа се нарязват на кубчета. Към тях се добавят 1 -2 малки кисели ябълки и червен лук, нарязан на ленти, нарязан магданоз. Ако обичате по-кисело може да добавите 1-2 кисели краставички.

Дресинг - сок от лимон, зехтин, малко балсамов оцет.
цитирай
79. анонимен - Салата с червено цвекло - Марина
09.03.2011 23:51
Глава червено цвекло се вари и след това се рендосва и осолява. Слага се ред от него в прозрачна малка купа, върху този пласт се слага нарязана на ситно китка магданоз, а върху магданоза изцедено кисело мляко. Оставя се да престои в хладилника една нощ.
цитирай
80. анонимен - Патладжан с доматен сос на фурна - tutulina
27.07.2011 10:12
РЕЦЕПТАТА Е НА ТАЙНА ОТ КУЛИНАРНИЯ ФОРУМ

Представям ви я както съм я копирала от нея, чудесна е опитайте и няма да съжалявате.

Патладжан с доматен сос

обелвам патладжана на 4 места (ивици), нарязвам го на кръгчета дебели по 2 см, посолявам, изцеждам и редя на намазаното с олио дъно на тавата, после заливам със настъргани домати, сол,малко млян черен пипер, чесън на скилидки, слагам поне две главички и бутам във фурната на 200 градуса.Пека докато се изпари водата и се сгъсти! Лесно и вкусно е. Патладжана става като масло.

А аз слагам и 1 с.л. захар да убие киселината на доматите и 1 дафинов лист.
цитирай
81. анонимен - Бърз доматен сос - m a y a
31.07.2011 23:08
Доматите се смилат. Ако искате да махнете люспите ги топвате за малко във вряща вода и ципата лесно се бели. Но в нея се намира така полезния ликопен, който пък се отделя само при сваряването на доматите. Скоро научих, че доматът е единствения зеленчук, който е по-полезен сварен /обработен/, отколкото суров.
И така смлените домати се сваряват - само да кипнат и се прецеждат през ситна цедка или през марля. Да остане само водичката.
Прецедените домати - в тенджерка за сосчето като прибавяме олио, чесън магданоз, захарче, на вкус или както си правим доматен сос. Може и да замразим във фризера. Така се спестява дългото варене за сгъстяване, а отделената водичка наливате в бутилки, подправена със сол и черен пипер - страхотна разхлаждаща напитка.
цитирай
82. анонимен - Бисквитени бонбони -tutulina
23.11.2011 10:20
Рецептата не е моя, а е комбинация от няколко такива, пригодени за нашия вкус

2 пакета чаени бисквити на „Победа” по 200 гр.,2 шоколада с лешници , 1 черен шоколад - всичките по 100 гр. или общо 300 гр., масло 3 препълнени ч.л., около 10- 12 с.л.прясно мляко.
Бисквитите хубаво натрошени, шоколада разтопен в МВ, добавям към него маслото и бъркам да стане еднородна маса, добавям бисквитите, разбърквам хубаво и тогава прибавям лъжица по лъжица прясно мляко, до тогава докато преценя, че може да се направи хубава топка. Овалвам в шок.пръчици, кокосови стърготини, захарни цветни пръчици, смлени орехи....варианти много.
Понякога слагам вътре по една пияна вишна.
За ароматите - каквито вие харесвате. Може да се добавят всякакви ядки.

Внимавайте при топенето на шоколада в МВ - ползвам функция РАЗМРАЗЯВАНЕ и наблюдавам. Преди да се разтопи напълно, изваждам и започвам да разбърквам сместта. Грешка няма!

От тази доза излизат около 45 броя. За по-малко или по-голямо количество - намалявате или увеличавате продуктите.
цитирай
83. анонимен - Хляб - Рамона
12.12.2011 14:43
250 мл хладка вода
1 1/2 ч.л. сол
1 1/2 с.л. захар
2 с.л. зехтин
250 гр, фино царевично брашно
250 гр. бяло брашно
7 гр. суха мая
Технологията като за всичко месено Може да прибавиш подправки ако обичате ,но аз направих просто обикновен хляб
цитирай
84. анонимен - Бабешко варено жито
12.12.2011 21:54
Измивате 250 гр грухана пшеница /жито за варене/
Покривате го с вода ,прибавяте 11/2ч чаша захар и го варите докато зърната се разпукат Изтегляте от огъня и покривате с капак След десет минути ,изцеждате водата и го измивате за кратко Прибавяте орехови ядки,сушени боровинки ,а при сервиране капвате няколко капки ром
Да ви е сладко !
цитирай
85. анонимен - Мъфини с червени боровинки - Рамона
17.12.2011 20:32
Продукти:
Брашно 280 гр
Захар 300 гр
3 яйца
1 лимон
1 ванилия
200гр заквасена сметана
1 бакпулвер
100мл олио
100 гр сухи червени боровинки
Начин на приготвяне:
Настъргваме кората на лимона
Разбиваме яйцата със захарта
Прибавяме олиото,изцедения лимон,настърганата кора и разбъркваме внимателно
Пресяваме брашното с ванилията и бакпулвера и прибавяме по малко като бъркаме сместа
Накрая прибавяме и сметаната и внимателно разбъркваме
В силиконовите формички или в книжни такива пълним 2/3 от обема със сместа Поставяме във всяка и от боровинките
Печем на 200гр на средна решетка за 20 мин
Да ви е сладко !
цитирай
86. анонимен - Хлебчета с маково семе Рамона
19.12.2011 17:00
В голяма купа сложих
3 с л кисело мляко
1 ч л сол
1 1/2 ч л захар
3 с л олио
Разбърках хубаво и към тази смес прибавих пресяти 3 кафени чаши брашно с 1 суха мая на д-р Йоткер
Замесих меко тесто от което направих топчета като детско юмруче Оставих за 45-50 мин да втасат в тавата в която ще ги пека Когато удвоиха обема си ,ги намазах с прясно мляко и посипах маково семе
Печат се на 170 градуса !
А как ухаяяят !
цитирай
87. анонимен - торта с кроасани - жабка
21.12.2011 19:10
В тава плътно се нареждат нарязани на едри филии кроасани.
Затопля се прясно мляко и захар на вкус и се обърква с предварително разбити 7-8 яйца. Със сместа се заливат кроасаните , натискат се с ръка или с вилица за да попият малко от млякото и яйцата. И се слага да се пече на водна баня и на около 200-220Т. Аз пека малко от двете страни , след което пускам само от долу и като се сгъсти крема включвам отново отгоре и отдолу да се допече. Като изстине може да се поръси с пудра захар.
цитирай
88. анонимен - бисквитена торта - жабка
21.12.2011 19:17
Бисквити може и меки , може и от обикновените , може и кръгли , може и квадратни ... кой каквито реши и според съда в който ще се редят бисквитите.
Смесва се 500 гр. сметана и 500 гр. кисело мляко и захар на вкус. Разбива се до сгъстяване на сместа. И се реди ред бисквити , ред крем ,ред бисквити , ред крем и т.н.
Може да се поръси от горе със смлени ядки или кой както обича и реши.
Оставя се в хладилника да преседи за да омекнат бисквитите.
Страхотна е и бързо става.

Приятелка преди година някъде ми я каза и от тогава е на почит от дедко. хаххах
Както и по горната с кроасаните , бързо , евтино и лесно.
цитирай
89. анонимен - Kюфтета от праз- Caroline
29.01.2012 20:03
10на стръка праз се нарязват на парчета, измиват се много добре(най -хубаво е отначало да се оставят да покиснат във вода с малко лимонов сок или оцет, за да се изчистят всякакви малки гадинки и буболечки,наврели се между листата Smile ) и се сваряват.
Изцеждат се добре и след това се смилат през машинка за мелене на месо, не миксер!!!
Към смления праз се добавя 1/4 кг каима, 2-3 яйца, магданоз, чер пипер и сол.Оформят се кюфтета и се пържат в горещо олио.
Преди да се поднесат се заливат с малко пилешки бульон и се запичат, а след като са поднесени вече в чиния е хубаво да се наръсват с пресно изстискан лимонов сок.
цитирай
90. ivllin - Спаначена торта-Ivllin
15.03.2012 23:16
4 яйца
2 ч.ч. захар + ванилия
200 гр спанак (аз ползвам замразен)
1 ч.ч. олио (аз слагам зехтин)
2 ч.ч. брашно + 1п. бакпулвер
заквасена сметана,подсладена със захар според вкуса по 2 кофички от 200 гр на блат


Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията. Към сместа се прибавя спаначеното пюре и най-накрая брашното, омесено с бакпулвера. Печем два блата до суха клечка . От долната част изронваме около 1ч.ч. трохички с които ще покрием най-отгоре, имитирайки трети блат. Пълним със сметаната, след това отгоре и отстрани и ръсим предварително отделените трохички. Оставяме в хладилника за една нощ
цитирай
91. анонимен - Козунак от Римар
25.03.2012 22:06
Ще напиша рецептата, но който си има негова също може да си я прави. Аз също го правих в най-голямата купа. Доли не трябваще да почна първо в малката??? Не знам. Важното е, че стана както си трябва. Хареса им.
1 кг. брашно /3 пъти пресято/
1 куб. мая
6 яйца
300 мл прясно мляко
300 гр. захар+300 мл мазнина - 1/2 масло и 1/2 олио
2 с.л. ром или коняк
сока и кората на 1 лимон
Яйцата и захарта се разбиват хубаво с миксера
маята се приготва да втаса
Брашното и тези неща се смесват, добавя се 1/3 от мазнината , объркват се хубаво и затваряш купата.
Като го въртиш трябва да се отделя от стените /ако не-добавяш още малко брашно/. Като пукне купата-след около 30 мин. отваряш , слагаш другата 1/3 от мазнината и пак затваряш. Въртиш, подмяташ и оставяш пак да втаса.
Посл е пак като слагаш и останалата мазнина.
През това време си джъткаш из интернета, докато то става.
После си оформяш каквото искаш, козунак, кифлички, руло или друго.

От друга тема ми дадоха следните съвети, може да се съобразите с тях
- разтопява се маслото , но се добавя примерно половината от олиото. а останалата половинка се добавя почти накрая ако е необходимо. сипва се на малки струики. поема се от тестото и пак се сипва малко.
- използвай 2 вида мазнина - твърда и течна.
първо добави твърдата по малко. след това добавяй олиото. ако ти се види че тестото е мазно може да не слагаш цялото предвидено количество
цитирай
92. ivllin - Мусака от патладжан и сос бешамел
25.05.2012 15:47
Един килограм патладжан го нарязах на кръгчета,преди това кожата я обелих на ленти стана като зебра,като е гарга да е рошава,днес реших да си играя.Оставих кръгчетата в солена вода 20 минути.Сложих в блендера един голям морков,един зелен пипер и един голям лук смлях ги зеленчуците сложих в тиган добавих около 700 гр кайма и една чаша вода-не пържих а задуших към всичко това добавих една суп.лъжица доматено пюре сол магданоз и копър.Отцедих патладжана и започнах да го пържа ,туткава работа.Слагах готовия върху хартия да попие мазнината посолявах и така всичкия патладжан В тенжерка разтопих 50 гр краве масло добавих 2 суп.лъжици брашно и 2 чаени чаши прясно мляко направих сос бешамел Започнах да редя-първи-ред патладжан
втори ред -овкусената кайма
завърших с трети ред-патладжан полях цялото ястие със соса и го сложих на 200 гр около 30 минути да се зачерви Извадих го и настъргах кашкавал и пак го сложих да се зачерви
цитирай
93. анонимен - Умно сладкишче - от готварския форум
28.05.2012 21:02
УМНО СЛАДКИШЧЕ

(ПИРОЖНОЕ "INTELLIGENCE")





Интригуващо название за сладкиш, нали? Защо така го наричат ще разберете, като видите резултата.

- 1 л прясно мляко (затоплено)
- 8 яица
- 10 с.л. пресято брашно (225 грама)
- 300гр захар
- 3 пакетчета ванилова захар или 2 ч.л. ванилова есенция
- 250 гр краве масло или маргарин
- 2 с.л. вода

Отделят се белтъците и се разбиват на твърд сняг. Жълтъците, захарта, ваниловата захар и водата се разбиват с миксер, добавя се и размекнатото масло, разбива се. Слага се брашно, не наведнъж, а на части, като го разпръсквате отгоре и разбивате. Налива се половината мляко, разбърква се до еднородна смес, добавя се и останалото и пак се разбърква хубаво – това го правя на ръка с тел. На порции се слагат белтъците и леко и внимателно отначало с лъжица, после с тел се разбъркват в яйчено-млечната смес. Полученото рядко тесто се излива в намаслена и посипана с брашно форма или върху хартия за печене. Пече се на 170-180 град около 1час. За половин доза става форма или йена с диам. 26 см., пече се около 45 мин. Готовият „умник” трябва хубаво да се охлади и тогава да се реже. Отгоре се ръси с пудра захар. И, като разрежете, ще разберете колко е умен – направил си е три слоя, отгоре и отдолу нещо като блат, в средата меко ванилово кремче.

Моите бележки: Може да се прави половин, даже четвърт доза. Може да се добави по желание какао в сместта – 2 с.л., става с шоколадов вкус. Приятен сладкиш, вкъщи се хареса. Не е много сладък, може би защото слагам течна ванилия, а не пакетчета ванилова захар. Ако решите, пробвайте с намалена доза, пък, ако се хареса – лесно! Някои го пекат и във формички за мъфини, времето е намалено. Когато се извади от печката, спада, нормално е. Идеята да го пека във форма за кекс май не е от най-удачните, трудно го извадих, така че по-добре в кръгла или правоъгълна (24 х 30 см) форма.
цитирай
94. анонимен - оризови кюфтета-Ivllin
15.08.2012 22:34
Сварете 1 чаша ориз с 3 чаши подсолена вода, в която сте прибавили масло колкото орех, и го оставете да се охлади. Прибавете 1/2 чаша натрошено сирене или настърган кашкавал, черен пипер, ситно нарязан магданоз и 1 яйце. От сместа оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно или счукан сухар, потопете ги в разбито яйце и ги изпържете в силно сгорещена мазнина. Поднесете ги топли със салата.
цитирай
95. анонимен - Кюфтета ориз с картофи-Ivllin
15.08.2012 22:37
Сваряваме 5–6 картофа и ги пресоваме; отделно в подсолена вода сварямаме една винена чаша ориз. Размесваме ориза с картофеното пюре, прибавяме 2 яйца, 2–3 лъжици извара или ситно натрошено сирене, 1 глава настърган лук, ситно нарязан магданоз, сол, черен пипер. Разбъркваме добре сместа, правим кюфтета, които овалваме в брашно и пържим на силен огън. Поднасяме кюфтетата със салата
цитирай
96. анонимен - Картофени кюфтета с кашкавал-Ivllin
15.08.2012 22:40
Сваряваме 1 кг картофи, обелваме ги и настъргваме на едрото ренде; настъргваме също 150–200 г кашкавал и го прибавяме към картофите заедно с 2–3 яйца. Разбъркваме добре сместа и пържим кюфтетата на силен огън в обилна мазнина. Нарязваме едро 2–3 връзки магданоз, запържваме го леко в 2 лъжици мазнина и го поднасяме с кюфтетата.
цитирай
97. анонимен - Кайма с карфиол-Ivllin
15.08.2012 22:43
Една неголяма глава карфиол,която се накъсва на розички и се бланшира за 3-4 минути (да поомекне) във вряла вода с малко сол (може да добавите и една чаша мляко във водата – така се маха специфичния мирис на зеле, но не е задължително).После каймата се запържва с лук, няколко скилидки чесън, черен пипер, сол и заливате с каквито домати ползвате (около една чаена чаша, може и малко повече), нека да поври 5 минути. Изсипвате в тавичка, отгоре плътно нареждате розичките карфиол и посипвате с настърган кашкавал. Пече се във фурната само колкото кашкавала да стане на коричка и е готово.
цитирай
98. анонимен - Нагетс(шницелчетата като на Макдоналдс)
20.08.2012 14:10
1 кг пилешки гърди нарязани на кубчета 2х2 см
2 чаши брашно
,малка бутилка бира,
1 яйце,
3.с.л зехтин,
1 л.сол,
3/4 ч.л. черен пипер
1.ч л чесън на прах или 3 скилидки счукан чесън
1/4 ч.л. куркума
1/2 ч .л. червен пипер
по желание може малко лют червн пипер и чили

Всичките горни съставки, без пилето се объркват добре докато се получи еднородна каша.В нея изсипете пилешките хапки и ги оставете за 1-2 часа в хладилника(но преди това опитайте маринадата даали е достатъчно овкусена).Колкото повече време стоят в маринадата толкова по добре.
Загрейте добре олиото в по дълбок тиган и пържете по 3 мин от всяка страна.
цитирай
99. анонимен - сладко от червени пиперки
26.08.2012 09:37
РЕЦЕПТА: 1,250 сладки дебели червени чушки. 500 гр захар. 1 лимон/настърганата му кора + сок/ 1 ванилия на върха на к.л. канела. Почистените от семена чушки режа на фини ивички по дължина. слагам ги в тенджера и прибавям всички останали продукти , оставям за 1 час. след това , слагам на най-малкото колело на котлона и започвам да варя,отначало за половин час на съвсем слаб огън,като от време на време бъркам. засилвам огъня и варя и бъркам,докато се сгъсти и стане на сладко. обръщам внимание ,че трябва да има прозрачно сосче, в което плуват лентичките. Копирала съм от форум,затова е в първо лице
цитирай
100. анонимен - Сладко от чери домати-Ivllin
01.09.2012 16:06
Сладко от чери домати

Продукти за 1 доза:

1кг чери домати
660 г захар
60 мл вода
1 лимон
1 портокал
Приготвяне:

Изберете зрели но твърди домати. Почистете и ги разрежете на половинки.Сложете ги в подходящ съд с по-дебело дъно. Цитрусовите плодове измийте много старателно. Лимона обелете и нарежете на парченца. Направете същото с портокала, но него нарежете с кората. Имах известни притеснения за вкуса и сложих два портокала (но само единият с кората) за да убия вкуса на доматите. По този начин правих това сладко и вторият път. Посипете със захарта и добавете нараязаните на парченца цитрусови плодове и водата. Разбъркайте и оставете да заври. Варете сладкото около 35-40 минути или до готовност. Сладкото е готово, когато капка капната в чиния не се разлива. Сипете горещото сладко в подходящи буркани и ги обърнете с капачките надолу.
цитирай
101. анонимен - Мекици ,които обичаме -Нели
16.09.2012 12:47
Нужни продукти:
Продукти:
около 4ч.ч брашно
1ч.л. сол
2 с.л. захар
1с.л. суха мая
2 и 1/2 ч.ч топла вода

Тестото се забърква от вечерта и се съхранява в хладилника До сутринта то увеличава обема си двойно
Да не ви притеснява че е лепкаво и не до там гъсто-така трябва да е Оформят се тънки мекички с намазнена в олио ръка и се пържат в дълбок съд и загрята силно мазнина !
Да ви е сладко !
цитирай
102. анонимен - Баница-Ivllin
23.09.2012 22:49
1 кори Бела
5 яйца
0,5 л газирана вода
олио
сол и сирене около 200 гр.
Намазвам тавата с олио и почвам да нареждам кори,между корите капки олио Върху третата кора натрошено сирене разпределям навсякъде,пак три кори пак сирене докато свършат корите.Когато сложа последната кора с остър нож нарязвам цялата баница на квадрати и поливам по разрезите с топло олио на струйка.В отделен съд разбивам 5 яйца и добавям газираната вода добавям малко сол и заливам цялата баница,изчаквам да попие разтвора и я слагам във фурната на 180 градуса на горно и долно печене Когато стане кафявичка изваждам ,напръсквам я с водица и слагам една хавлиена кърпа отгоре.Да ви е сладко!
цитирай
103. анонимен - Зелена лютеница
02.11.2012 15:40
http://recepti.rozali.com/zimnina/p3715.html
Само ,че олиото ми е предварително загрято,като пуснете залче хляб да стане светло кафяво исе изсипва върху готовата смес,разбърквам всичко и в бурканите.
Аз използвах олио на око но не повече от 50-100мл.
цитирай
104. ivllin - Ivllin
15.11.2012 13:33
Боб с маслини и каперси-за коледни пости

300 гр. сух боб 1 с.л. каперси 200 гр. маслини без костилка 1 стрък праз лук 2 домата Олио Сол Червен пипер

Предварително накиснете фасула от вечерта. На другия ден го сварете. Нарежете праз лука на кръгчета. Нарежете и каперсите. Обелете и нарежете доматите. Загрейте олио в дълбок съд и задушете в него праза и червения пипер. Когато лука омекне , сложете доматите и запържете за 2-3 минути. После сипете боба и каперсите, добавете вода ( около литър, да го покрие) и оставете да къкри за 15 минути. След това добавете и маслините и варете още 15 минути. Накрая посолете и изключете котлона. Докато изстине котлона боба ще си поеме солта. Тази рецепта е подходяща за тези които постят.
цитирай
105. ivllin - сладкиш с грис и ябълки
17.11.2012 00:09
Продукти:
за сухата смес:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
3/4 ч.ч. захар*
1 бакпулвер
1 ванилена захар
2 ч.л. канела

за плодовата смес:
2 едри ябълки
1/4 ч.ч. захар*
1 ч.л. канела
1/2 капсула есенция ром
отделно за поръсване :
120 мл. смес от разтопено масло и олио
едро счукани орехи
пудра захар с аромат на ванилияВ купа смесете сухите съставки да се хомогенизират равномерно.
Счукайте си орехи.Разтопете малко масло в мерителна чаша и допълнете до 120 мл. с олио.
А можете да го направите и само с масло,или само с олио.
Плодовете рендосайте и разбъркайте с ароматите и захар /само ако са кисели ябълките/.
Тавичка застелете с хартия за печене.На дъното намажете с масло.Почнете да редувате двете смеси.Започнете от сухата смес,за да се образува отдолу хрупкава коричка, редите пласт плодова смес,после поръсвате с лъжица пласт суха смес.Следват малко мазнина и орехи.И пак плодова смес,после пак суха,мазнина и ядки и така,докато свършат..Накрая завършвате със суха смес.Поръсвате останалото масло и орехи и печете в предварително загрята на 170 гр. фурна.
Готов- сладкиша да се усеща уплътнен.


цитирай
106. ivllin - пълнени камби с риба тон
17.11.2012 00:12
Продукти:
5 камби
2 яйца
1 кутийка от 160 гр. консерва риба тон в зехтин или растително масло
80 гр. сирене Масдам ( или Ементал,може и кашкавал )
1 ч.л. горчица
2 с.л. царевично брашно
магданоз,черен пипер и кориандър
Почистете камбите от семето и дръжките,измийте ги и ги подсушете.
Поръсете ги отвътре с мъничко царевично брашно,за да поема влагата от печенето на камбите.
В купичка разбийте яйцата и горчицата с вилица.
Добавете рибата тон като предварително отцедите половината зехтин и оставите в сместа 2 с.л. от него,настърганото сирене,магданоза,кориандъра,черния пипер, и накрая сложете царевичното брашно.
Разбъркайте,ако има нужда посолете и напълнете камбите.
Изпечете ги в загрята на 190 гр. фурна за около 30 мин.
цитирай
107. ivllin - ВКУСЕН КОЛЕДЕН КЕКС.
20.11.2012 19:59
СЛОЖЕТЕ НА КОЛЕДНАТА ТРАПЕЗА ВКУСЕН КОЛЕДЕН КЕКС.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
300 ГР. СИТНО НАРЯЗАНИ РАЗЛИЧНИ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ(КАЙСИИ,СТАФИДИ,БОРОВИНКИ),100 ГР.СМЛЕНИ ОРЕХИ,200 Г.БРАШНО,4 ЯЙЦА,1 БАКПУЛВЕР,200 ГР.ЗАХАР,1 Ч.ЛЪЖ.МАСЛО ЗА ФОРМАТА,1 Ч.ЛЪЖ.ГАЛЕТА,ВАНИЛИЯ.
1.СИТНО НАРЯЗАНИТЕ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ СЕ СМЕСВАТ СЪС СМЛЕНИТЕ ОРЕХИ И ЕДНА СУПЕНА ЛЪЖИЦА ОТ БРАШНОТО И СЕ РАЗБЪРКВАТ ДОБРЕ.
2.ЖЪЛТЪЦИТЕ СЕ РАЗБИВАТ ДОБРЕ СЪС 150 ГР.ЗАХАР.КЪМ ТЯХ СЕ ПРИБАВЯ 100 ГР.БРАШНО И СМЕСТА ОТ СУШЕНИТЕ ПЛОДОВЕ (КАКТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ОТ СНИМКИТЕ "СТЪПКА ПО СТЪПКА").
3.ОТДЕЛНО БЕЛТЪЦИТЕ СЕ РАЗБИВАТ НА СНЯГ С ОСТАНАЛАТА ЗАХАР И БАКПУЛВЕРА.ПРИБАВЯТ СЕ КЪМ ДРУГАТА СМЕС ЗАЕДНО С ОСТАНАЛОТО БРАШНО И СЕ РАЗБЪРКВАТ ДОБРЕ.
4.ФОРМАТА ЗА КЕКС С РАЗМЕРИ 30 НА 11 СМ. СЕ НАМАЗВА С МАСЛОТО И СЕ ПОРЪСВА С ГАЛЕТАТА.ТЕСТОТО СЕ ИЗСИПВА ВЪВ ФОРМАТА И СЕ ПЕЧЕ В ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА ОКОЛО 50-60 МИНУТИ.
5.СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ,КЕКСА СЕ ИЗВАЖДА ОТ ФОРМАТА И СЕ УКРАСЯВА ПОЖЕЛАНИЕ (АЗ ГО УКРАСИХ С ТЕЧЕН ШОКОЛАД И ГО ПОРЪСИХ С ПУДРА ЗАХАР ).
ВНИМАНИЕ В КЕКСА НЕ СЕ СЛАГА МАЗНИНА !
СТАВА ПЛЪТЕН,БОГАТ НА ПЛОДОВЕ И АРОМАТИ.СТРАХОТЕН НА ВКУС.
ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ.
ДА ВИ Е СЛАДКО :) ♥
цитирай
108. ivllin - МЪФИНИ ОТ КАЙМА С КЕТЧУП
20.11.2012 20:02
МЪФИНИ ОТ КАЙМА С КЕТЧУП

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг кайма смес (50:50 свинско и телешко месо)
2 стръка праз
2 скилидки чесън
1/2 ч. ч. галета
1 яйце
2 с. л. олио
1/2 ч. л. чубрица
1/4 връзка магданоз
200 г бекон на ленти
кетчуп

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа се смесват каймата, чубрицата, яйцето, галетата, сол и черен пипер. Разбърква се и се оставя месото да поеме ароматите. Празът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в олиото, докато се карамелизират. После се прибавят към каймата, слага се наситненият магданоз и се разбърква добре. От каймата се оформят топки с ръце, увиват се в бекон и се поставят във форми за мъфини. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, включен вентилатор, за 30 минути.
цитирай
109. ivllin - Печена ябълка с горещ ванилов сос
20.11.2012 20:07
Още една идея с ябълки за Димитровден:
Печена ябълка с горещ ванилов сос
Продукти за 2 порции
Почистете 2 големи ябълки (всяка по 200 г) от вътрешността и семките, без да ги разрязвате, като ги издълбаете. Увийте всяка ябълка във фолио и ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.
За соса: смесете в тенджера пакетче ванилия, 300 мл нискомаслено прясно мляко, 1 яйце, 1и 1/2 с. л. захар (15 г) и 1 ч. л. нишесте (3 г) и сварете сместа, като бъркате непрекъснато. Сервирайте изпечените ябълки веднага с ваниловия сос.
Съдържа само 225 калории
цитирай
110. ivllin - *Ябълков пай
20.11.2012 20:08
*Ябълков пай
5 лв
45 мин
Продукти за 4 порции
За карамела:
4-5 с. л. захар
2 ч. л. вода
2 ябълки
2 яйца
3/4 ч. ч. захар
3/4 ч. ч. кисело мляко
3 с. л. меко масло
2 и 1/2 ч. ч. брашно
1 пакетче бакпулвер

1. В кръгла тава карамелизирайте захарта с водата и разлейте карамела по цялото й дъно, докато е топъл.
2. След пет-шест минути върху него подредете резени от двете обелени ябълки.
3. Разбийте останалите продукти и със сместа залейте ябълките. Сложете пая да се изпече в умерена фурна. Оставете да се охлади и го обърнете в поднос.
4. Сложете го в хладилника за известно време преди да го нарежете и поднесете.
цитирай
111. ivllin - Икономична баница със стар хляб
26.01.2013 14:31
10 филии стар хляб
1 с.л.олио
1 ч.чаша натрошено сирене
2 яйца
1 с.л. кисело или прясно мляко
сол
Потапяме филиите за секунда във вряла вода и половината от тях нареждаме една до друга в намазнена тава.
Отгоре слагаме пласт сирене и покриваме с останалия хляб. Поръсваме със сирене и заливаме с яйцата, разбити в млякото с малко сол.
Печем в умерена фурна.
цитирай
112. ivllin - Родопски мекици
26.01.2013 15:48
Продукти

1,5 кг брашно
3 яйца
1 кофичка кисело мляко - 400 г
250 мл прясно краве мляко
500 мл олио
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
2-3 капки оцет
200 г пудра захар за поръсване1. В купа разбиваме яйца с тел и прибавяме олио. Наливаме 100 мл топла вода в купичка с мая, поръсваме със сол и захар и разбъркваме.
2. Изсипваме разбитите яйца в подходящ съд, добавяме разтворената мая, киселото и прясно мляко.
3. В купичката с кисело мляко прибавяме сода бикарбонат и оцет. Разбъркваме и изсипваме сместа в купата с яйца и мляко.
4. Прибавяме брашно. Намазваме полученото тесто с олио, доомесваме с ръце и оставяме да бухне за 1-2 часа.
5. Отделяме топки тесто с големината на яйце и оформяме мекици, които пържим в загрято олио по 2-3 мин. от всяка страна. Поръсваме изпържените мекици с пудра захар и поднасяме.
цитирай
113. ivllin - Пиле фрикасе
26.01.2013 15:54
Продукти

1 пиле
2 моркова
1 глава кромид лук
3-4 корена магданоз
2 стръка целина
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
сол на вкус

За соса

50 г краве масло
3 с.л. брашно
250 мл прясно мляко
1 жълтък
2 ч.ч. бульон от пилето
1-2 с.л. лимонов сок1. Разрязваме пилето на четири части и го слагаме в тенджера. Посоляваме и след като водата кипне, обираме пяната. Прибавяме подправките и нарязаните на едро зеленчуци. След 25-30 минути пилето е сварено.
В тенджера запържваме месото до златисто и прибавяме брашно. След като се запържи, постепенно наливаме пилешкия бульон като разбъркваме с тел.
В купа смесваме бульона с прясно мляко и наливаме горещата брашнена смес. Варим получения сос няколко минути, като разбъркваме периодично и овкусяваме с лимонов сок. Поливаме свареното пилешко месо и сервираме ястието.
цитирай
114. ivllin - Сладкиш „Агнеси”
26.01.2013 15:55
Продукти

4 яйца
150-160 г масло
2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. орехови ядки
1-2 ч.л. бакпулвер
1 капсула ванилия /2 пакетчета ванилия на прах/1. Отделяме белтъците на 4 яйца и ги разбиваме с миксер, като постепенно добавяме пудра захар.
2. Наливаме разтопено масло. Добавяме пресятото брашно и бакпулвера.
3. Разбъркваме, добавяме ванилия и смлени със захар орехови ядки.
4. Нанасяме сместа в намаслена и набрашнена тавичка, която загряваме предварително. Печем блата във фурна, загрята на 180 градуса около 40 мин.
5. Приготвяме крема. Разбъркваме жълтъците с пудра захар и нанасяме крема върху изпечения и охладен блат. Изсушаваме сладкиша във фурна, загрята на 50-60 градуса, за 10 мин., нарязваме го на парченца и сервираме.
цитирай
115. babetki - ШОКОЛАДОВА ТОРТА от Ега мега
01.04.2013 22:07
За блатовете
250 мл топла вода
1 бр.ванилия
125 мл олио
2 бр.яйца
85 гр.какао
350 бр.пудра захар
225 гр.брашно тип 500
1.50 ч.л.бакпулвер
1.50 ч.л.сода бикарбонат
250 мл краве прясно мляко
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ МУС
200 мл сметана течна
200 гр.шоколад
Смесих съставките за бават лата в дълбока купа , без топлата вода, бъркам с дървена лъжица.
На тънка струйка наливам горещата вода и продължавам да бъркам.
Рецептата е за 2 блата от по 20-22 см Аз ползвах алуминиеви тавички за еднократна употреба.
Сместа става доста течна. Пекат се блатовете в предварително загрята фурна на 180 С 25-35 мин.
Пробвах с клечка за зъби. Шоколадовия крем: на водна баня разтопих шоколада и течна сметана.
Може да се добави и малко краве масло. След като се получи гладка смес свалих от котлона.
Охладих блатовете и крема достатъчно, да не се разтича . Сглобих тортата: блат , крем , блат, крем и посипах с филирани бадеми.
Грешката ми беше, че не ползвах готварски шоколад (продават го в Лидл и Кауфланд), а обикновен шоколад, който е с недостатъчно съдържание на какао. То трябва да бъде поне 50%.
Тортата не е голяма , но пък е много сладка. Всички си облизаха чиниите.
И накрая тази рецепта не съм я измислила аз, прочетох я в нета.
Да ви е сладко , на всички които се престрашат да я приготвят.
цитирай
116. ivllin - Дунапренен кекс
01.04.2013 22:22
Дунапренен кекс
Необходими продукти
5 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. пшенично нишесте (натурално)
100 мл вода
100 мл олио
1 бакпулвер
1 ванилия
1 и 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао по желание


Начин на приготвяне
Яйцата, захарта и ванилията се разбиват с миксер до получаването на гъст пенлив крем. Прибавя се водата и олиото и продължава да се разбива. Добавя се нишестето при непрекъснато разбиване. Смесва си и се пресява брашното с бакпулвера и се добавя при непрекъснато разбиване. Готовата смес изсипваме в намаслена и набрашнена кексова форма. Пече се в предварително загрята фурна на 180 С до готовност. По желание може да се остави част от сместа и да се оцвети с какао и да се нашари кекса
цитирай
117. ivllin - Кайсиев/прасковен/пай
01.04.2013 22:24
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
1 компот от кайсии
1 пак. масло

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се постепенно брашното с бакпулвера в него. Плодовете на компота се отделят и се оставят да се отцедят. Маслото се разтопява в тавата, нареждат се плодовете и се излива тестото. Пече се в умерена фурна. След като се изпече се обръща и след като изстине се сиропира със сиропа от компота.
цитирай
118. ivllin - Жадната монахиня
01.04.2013 22:31

4 яйца цели
2 белтъка
1ч.ч. захар
1ч.ч. орехи
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер

за сиропа
чаша и половина вода
1 пакетче масло
какао


Захарта и яйцата се разбиват , прибавят се орехите , брашното и бакпулвера. Намазва се тавата с олио и се изсипва . Пече се да покафенее . Още топъл блата се дупчи до дъното на тавата и се сипва сиропа . Накрая се прави глазура с 2 белтъка и 6 с.л. захар разбити на сняг .
цитирай
119. babetki - ВЕЛИКДЕНСКИ КУРАБИИ / РОСИ /
29.04.2013 08:25
4 ЯЙЦА
5 МАЛКИ КАФ. ЧАШИ ЗАХАР
1 Ч. ЧАША БЕЗ 1 ПРЪСТ - ПР. МЛЯКО
3 КАФ. ЧАШИ МАЗНИНА / 2 ОЛИО : 1 МАС ИЛИ МАСЛО, МАРГАРИН /
2 С. ЛЪЖ. КИС. МЛЯКО И В НЕГО СЕ РАЗТВАРЯ 1/2 К. Л. СОДА БИКАРБОНАТ
2 АМОНЯЧНИ СОДИ ,КОИТО СЕ РАЗТВАРЯТ В ПРЯСНОТО МЛЯКО
2 ВАНИЛИИ
БРАШНО ПОВЕЧЕ ОТ 1 КГ / ОКОЛО 1,300/
ТЕСТОТО ДА Е СРЕДНО МЕКО
ПРЕСТОЯВА 1/2 - 1 ЧАС В ХЛАДИЛНИКА
ПО МАЛКО СЕ ВЗЕМА ОТ ТЕСТОТО , ТОЧИ СЕ НА ТЪНКА КОРА И СЕ РЕЖЕ НА ФОРМИЧКИ .
КОЛКОТО СА ПО ТЪНКИ , ТОЛКОВА СА ПО ХРУПКАВИ
САМО ПЪРВАТА ТАВА СЕ ПОДМАЗВА С ОЛИО
ПРЕДИ ДА СЕ ПЕКЪТ, СЕ ПОРЪСВАТ СЪС КРИСТАЛНА ЗАХАР , НЕ ГИ МАЖА С ЖЪЛТЪК
ПЕЧЕ СЕ НА 170-180 ГР. ДО ПОРОЗОВЯВАНЕ,
ОКОЛО 10 МИНУТИ

МНОГО СА ВКУСНИ И ТРАЙНИ
цитирай
120. babetki - Рецепта за „Тирамису“ от град Тревизо (за 6 порции) - Дидимити
23.05.2013 18:40
Продукти:

4 жълтъка
3/4 ч.ч. захар
500 грама „Маскарпоне“
Бишкоти „Савоярди“ (над 20 броя)
2 ч.ч. силно еспресо (изстудено)
180 мл „Марсала“
Какао на прах
Приготовление:

Разбийте жълтъците, добавете захарта и продължете да биете до бледожълт цвят. Добавете сиренето „Маскарпоне“ и бавно и внимателно го смесете с жълтъците.

Налейте кафето и виното в подходяща купа. Потопете една по една бишкотите в сместа, но бързо, за да не се разпаднат, и ги наредете на дъното на дълбок съд (за предпочитане стъклен). Покрийте с половината от крема. Поръсете с какао. Повторете с още по един слой бишкоти и крем, но без да ръсите какао отгоре (ще го добавите преди сервиране).

Покрийте съда с фолио и го приберете в хладилник, където трябва да престои минимум 2 часа, а още по-добре – до другия ден.
Преди сервиране извадете съда с десерта, отстранете фолиото, поръсете с плътен слой какао и сервира.
Добър апетит!!!Може и без вино.
цитирай
121. babetki - Айле сладкиш
12.06.2013 08:58

1 пак.кори
3 яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.кисело мляко
1/2ч.ч.олио
1ч.ч.брашно
1бакпулвер
сироп:2ч.ч.захар,3ч.ч.вода,малко лимонов сок ,2 ванилии
Корите се нагъват една по една на хармоника и така редим в намаслена тава.Печем ги и след това заливаме с кексовата смес.Отново печем в умерена фурна.Щом изстине сладкиша се залива със топлия сироп.
Поръсваме с кокос.
цитирай
122. babetki - Плодов пай - Роси
12.06.2013 19:05

4 яйца
2ч.ч. пудра захар
200гр меко масло
1 ч.ч. кис. мляко
3 ч.ч. брашно
г бакпулвер
2 ванилии
около 1 кг нечистени вишни, вишнап , череши , а може и с кайсии да стане.
Разбиват се жълтъците с пудрата захар и маслото. Прибавя се брашното с бакпулвера и ванилията. Към готовото тесто се прибавят разбитите белтъци на сняг по малко . Става пухкава смес. В намазана с масло средна тава се изсипва половината , поръсва се с вишните , които предварително са оваляни в счукани бисквити или галета. Върху тях се слага останала част от тестото. Пече се на умерена фурна. Като е готов и се поохлади се поръсва с пудра захар. да ви е сладко....
цитирай
123. babetki - БАНИЧКА НА ТИГАН- Ivllin
08.07.2013 23:57

Намазних леко тефлонов тиган .Сложих една кора за баница ,леко намазних с четка и нея .Отгоре сложих втора кора .Върху нея наредих(нахвърлях) накъсани 2-3 кори и м-у тях сирене .Поръсва се едновременно и с вода смесена с олио ( в оригинала минерална с масло) .Отиде ми около1/2 ч.ч. -всичко беше на око.Загърнах с краищата на двете кори и сложих тигана,покрит с капак, на слаб огън да се пече баницата .Когато се изпече отдолу с помощта на капака я обърнах да се изпече и от другата страна.
*Общия брой на накъсаните кори е 5 .Но могат да се накъсат и още .
цитирай
124. babetki - Крем пита-Ivllin
20.07.2013 17:15
Приготвяне на Крем пита

тесто - 1 брой многолистно прясно мляко - 1 л, за кремаяйца - 5 броябрашно - 1 ч.ч.захар - 1 ч.ч. + пудра за поръсване
ванилия - 3 пакетчета масло - около 60 г
Разделете многолистното тесто на 2 равни части и ги изпечете в леко намазнена тавичка поотделно. За крема загрейте млякото със захарта до завиране, като отделите около 300 мл. Отделно разбийте жълтъците заедно с охладеното мляко, маслото и брашното.

Прибавете от горещото мляко по малко на няколко пъти към жълтъците. Темперирайте двете смеси и накрая прибавете яйчената към врящото мляко при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти, ароматизирайте с ванилиите и махнете от огъня. Покрийте го с фолио и го охладете напълно.
Белтъците разбийте с щипка сол до пухкав сняг. Внимателно ги размесете с вече охладения крем. Изливаме цялата смес върху единия блат в тавичка и покрива добре с другия. Поръсваме с пудра захар. Крем питата се оставя да престои около 2 часа
цитирай
125. babetki - Плачеща торта-Ивлин
25.07.2013 17:30

"Плачеща торта"

За блата:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
4 с. л. прясно мляко
50 гр. какао
2 ванилии
1 бакпулвер

1,5 ч. ч. прясно мляко за поливане на блата

сметана

Пудинг-шоколадов +500мл. прясно мляко за приготвяне на пудинга
Начин на приготвяне: Разбиват се яйцата със захарта, прибавят се всички останали продукти. Получената смес се изсипва в намаслена и набрашнена тава. пече се до готовност. След като изстине блата се полива с 1,5 .ч ч. прясно мляко. Отгоре се намазва със сметана(аз използвах сметана на прах и я разбих с 200мл. прясно мляко), намазва се блата със сметана и се оставя в хладилника за 2, 3 часа да стегне. Приготвя се пудинга(шоколадов на Dr, Otker).С Готовия пудинг се залива блата. Получават се 3 пласта- блат, сметана и пудинг
цитирай
126. babetki - Приготвяне на Ориз с мляко на фурна по турски - Сутляш
05.08.2013 00:18
Продукти
прясно мляко - около 1 л
ориз - 3/4 ч.ч
.захар - 3/4 ч.ч.
нишесте - 1 с.л.
яйца - 2 жълтъка
ванилия - 1 пакетче

Сложете ориза да се вари с 1 ч.ч. вода, докато се абсорбира течността. Долейте при леко разбъркване прясното мляко и захарта. Оставете да се вари 10 минути, след което бавно добавете отново при бъркане предварително разбитите нишесте, жълтъци с малко по-малко от 1/2 чаша вода.

Бъркайте, докато заври и оставете да ври 5-10 минути. Добавете след това ванилията и веднага разсипете сместа в огнеупорни купички. Към всяка добавете по малко вода. Наредете купичките в тава на водна баня и ги сложете в предварително загряна умерена фурна.

Пекат се само от горе до получаване на тъмно кафява кора. След като се извадят от фурната се покриват с чинийки отгоре. Поднесете ориза с мляко по турски охладен.
цитирай
127. babetki - СЛАДКИШ С ШОКОЛАДОВИ ВАФЛИ „БОРОВЕЦ”-Ivllin
23.08.2013 16:28


Продукти: една кофичка кисело мляко, 2 яйца, 1 ч.л. сода, ½ ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 4 вафли „Боровец” /от сините, масло или маргарин за мазане

1. Продуктите се разбиват до смес за кекс, като най-накрая добавяте настъргани 3 от вафлите.
2. Сместа се изсипва в намазана и набрашнена форма /каквато имате/ и се пече на 250 градуса, до надигане, в предварително загрята фурна. За плътно изпичане се оставя на 150 градуса, пробвате с клечка : )
3. След като се изпече, обръщате, намазвате с масло, украсявате отгоре с последната вафла, настъргана, може и с каквото друго обичате, кокосови стърготини, захарни цветни пръчици и т.н.
цитирай
128. babetki - КЕКС ОТ ТИКВИЧКИ Ivllin
23.08.2013 16:38


Продукти: 4 тиквички
За плънката: една чаена чаша ориз, едно пакетче кайма, една глава лук, пет-шест по-едри гъби /моите са печурки/.

Оризът се задушава, после се запържва заедно с каймата и лука и овкусява с подправки по ваш избор. Гъбите се задушават отделно.

Тиквичките се нарязват по дължина, посоляват се и се запичат от двете страни на грил. Половината от тях се подреждат във формата за кекс като основа. Върху тях правите ред гъби, отгоре ред от ориза и каймата, после пак гъби и така докато плънката свърши. Отгоре покривате с останалите тиквички и запичате за един час във фурната, аз запичам на 200 градуса.
цитирай
129. babetki - Заек = svetal4o27
24.11.2013 22:53
Един заек, може цял, може на порции
десетина малки лукчета или каквото имате
десетина маслини
десетина гъби - може цели, ако са малки, може нарязани
1 морков, по-голям, нарязан
3-4 суп.лъжици домати от консерва
2-3 скилидки чесън - както искате нарязан, смачкан, небелен
2-3 дафинови листа
десетина зърна чер пипер
сол
олио или зехтин

Аз, понеже обичам лесните неща, слагам всичкото това в глинен гювеч с изключение на дафиновия лист, той се слага около 15 мин. преди края, щото иначе горчи), наръсвам с олиото или зехтина (повечко, щото заешкото е доста сухо месо), наръсвам с около 1 лъжица брашно, поливам със студена вода,, поразбърквам внимателно, захлупвам и го пъхам във фурната първо на макс, после на 180-200 гр. и го оставям да си къкри там, докато остане на мазнина и едно приятно гъстичко сосче.
Може да се прибави и малко вино. Аз не обичам да готвя с вино, щото малко се губи вкуса на продуктите.

Правилната рецепта е да запържите предварително заека, лука и чесъна, а доматите да прибавите чак към края. Но не го правя така.

По тази рецепта съм приготвяла сърна, фазани, кеклици и обикновено пиле.

Понякога, докато се пече, си сварям отделно цели картофи, обелени, малко масло или олио във водата, докато се варят, сол. После като сервирам ястието, във всяка чиния слагам по един-два цели картофа.

Ако нямате гювеч и йенска съдинка върши работа.

Да ви е сладко!

ПС. Червен пипер не се слага. Ако сложите, ястието става малко по-селско, ако мога така да се изразя. А без него си има по-фин вкус.
цитирай
130. babetki - Б А К Л А В А - МНОГО СПОЛУЧЛИВА ОТ РОСИ
01.12.2013 19:23
ПРОДУКТИ : 2 ПАКЕТА КОРИ " ФАМИЛИЯ " ОТ 500 ГР.
400 ГР. МАЗНИНА /МАСЛО С ПРЕПЪРЖЕНО ОЛИО- 1:1 /

ПЛЪНКА : 2 ЧАЕНИ ЧАШИ ОРЕХИ
1 ПАКЕТ КАНЕЛА И ШЕПА ГАЛЕТА

ЗА СИРОПА : 1 КГ. ЗАХАР
1 ЛИТЪР ВОДА
2-3 ВАНИЛИИ
СОК ОТ ЛИМОН

ПРИГОТВЯНЕ : ВЗЕМА СЕ ЕДИНИЯТ ПАКЕТ КОРИ И СЕ НАРЕЖДАТ В НАМАЗАНА С МАЗНИНА ТАВА. ВСЯКА КОРА СЕ МАЖЕ С МАЗНИНАТА С ЧЕТКА . СЛЕД НАРЕЖДАНЕ НА ПЪРВИЯТ ПАКЕТ КОРИ СЕ СЛАГА ПЛЪНКАТА.
НАРЕЖДА СЕ И ВТОРИЯТ ПАКЕТ КОРИ ,КАТО ПАК ВСЯКА ПО ОТДЕЛНО СЕ МАЖЕ С МАЗНИНА.
СЛЕД НАРЕЖДАНЕТО НА БАКЛАВАТА СЕ РЕЖЕ НА ФИГУРИ ПО ЖЕЛАНИЕ- КВАДРАТИ , ТРИЪГЪЛНИЦИ, РОМБОИДИ....
АЗ Я НАРЕЖДАМ В КРЪГЛА ТАВА И Я РЕЖА ВЪВ ВИД НА ЗВЕЗДА- НА РОМБОИДИ..
СЛЕД НАРЯЗВАНЕТО НА БАКЛАВАТА ,ОТГОРЕ СЕ ЗАЛИВА С ОСТАНАЛАТА МАЗНИНА.
ПЕЧЕ БАВНО НА ПО -СЛАБА ФУРНА ,ДА СЕ ОПЕКЪТ ХУБАВО КОРИТЕ ДО ПОРОЗОВЯВАНЕ.
ОПЕЧЕНАТА БАКЛАВА Я ОСТАВЯМ ДВА ДНИ ДА ПРЕСТОИ.
БАКЛАВА Я ЗАЛИВАМ НА ДВА ПЪТИ.

ПЪРВИ СИРОП : 200 ГРАМА ЗАХАР
300 МЛ ВОДА
5 МИНУТИ ВРИ , 5 МИНУТИ ПОЧИВА И СЛЕД ТОВА СЕ ЗАЛИВА БАКЛАВАТА


ВТОРИ СИРОП : 800 ГРАМА ЗАХАР
700 МЛ. ВОДА
5 МИНУТИ ВРИ , 5 МИНУТИ ПОЧИВА , СЛАГА СЕ ВАНИЛИЯТА, А МОЖЕ И МАЛКО СОК ОТ ЛИМОН И СЛЕД ТОВА СЕ ЗАЛИВА БАКЛАВАТА .

ПРАВИЛО :БАКЛАВАТА СТУДЕНА , СИРОПА ГОРЕЩ

ТАКА СИРОПИРАНАТА БАКЛАВА ТРЯБВА ДА СЕ НАПОИ ПОНЕ 1 ДЕН ПРЕДИ КОНСУМАЦИЯ.

ДА СИ Я ЯДЕТЕ СЪС ЗДРАВЕ !!!! :)
цитирай
131. babetki - Линцерови сладки
02.12.2013 19:06
500г брашно
250г масло (аз слагам комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
200г пудра захар
3-4 жълтъка(според големината) или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
по желание кората на един лимон

за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване

Приготовление:

Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), пибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора - 0,5см дебела и се изрязват различни формички - най-добре
е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълн, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата. Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се в ненамаслена тава или на хартия, на около 170° до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.Седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.
цитирай
132. babetki - Ванилени кравайчета -Ivllin
02.12.2013 19:43
150г брашно
70г готварско нишесте (т.е без примеси - чисто) - царевично, пшенично, картофено(според оригиналната рецепта)
70г пудра захар
80г орехи или лешници - смилат се
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)

За след изпичането, си пригответе една купа с около 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили 2-3 пакетчета със ванилена захар или прахчета ванилин.

Приготвяне:

На дъската за месене пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците. започваме да месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място да отпочине. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). След като ги извадите, оставете да поизстинат, но още топли овалвайте по две-три в приготвената пудра захар с ванилия.
Съхраняват се в картонена кутия, на хладно място. Издържат поне месец, месец и половина. Могат и да се замразят.
цитирай
133. babetki - Джинджифилови сладки-Ivllin
02.12.2013 19:44
85 гр. масло
3 с.л. захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 каф. л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички
В дълбок съд се разтопява маслото със захарта и меда. като изстине, към сместа се добавя яйцето. Отделно се разбърква брашното със содата и подправките и се добавя към маслената смес. Прибавят се и цитрусовите корички и тестото се омесва на ръка. Оставя се на хладно за около час, след това се разточва и се изрязват формички по желание. Нареждат се върху хартия за печене, намазват се с разбит белтък и се украсяват със стафиди, сушени плодове и цитрусови кори. Пекат се 6-8 мин. във загрята на 200 гр. фурна.
Много са ароматни.

Могат да се консумират веднага, а така също и колкото повече престояват, толкова по-изразен става вкусът на подправките. Затова става идеални за украса на Коледната елха
цитирай
134. babetki - „Снежни” медени гевречета
02.12.2013 19:45
250 гр. брашно /2 ч.чаши/
6 гр. бакпулвер
80 гр. свинска мас или 100 гр. масло /½ ч.чаша/
1 яйце
кора на един лимон, аз използвах ванилова захар
70 гр. мед /¼ч.чаша/

1 ч.чаша =240 мл.

В кухненски пасатор се смесват брашното с бакпулвера и ванилията/лимонова кора/. Обединяват се заедно мазнината, яйцето и меда. След това, на най-ниската скорост се добавя постепенно брашното.Разбиването продължава до хомогенизиране. Изважда се, леко оформя на топка – тестото е много приятно за работа и поставя в полиетиленова торбичка в хладилник за 30 минути, може и час.
Включва се фурната на 170 С и застила тава с хартия за печене.
Изважда се тестото от хладилника и от него откъсват топчета с големина на орех. Леко с длани се разточват фитили с дължина около 12 /моите бяха 15 см./ Поставят се в тавата и двата края съединяват, за да се получи геврече. При подреждането се оставя малко разстояние между тях.
Тавата се поставя в топлата фурна и пекат около 12-15 мин.
Изваждат се и още топли се овалват във ванилова пудра захар и поръсват обилно допълнително.
цитирай
135. babetki - коледни сладки с канела и какао Ivllin
02.12.2013 19:53
300 г бисквити
100 г орехи
100 г масло
100 г шоколад
5 с.л. какао
1 ч.л. канела
150 мл. прясно мляко

Прясното мляко (150 мл.) се изсипва в малка тенджерка и се поставя на котлона. Щом се сгорещи, към него се добавят маслото (100 г), какаото (5 с.л.) и канелата (1 ч.л.), и се бърка, докато се получи хомогенна смес. След това се добавя шоколадът (100 г), начупен на парченца и сместа се разбърква до пълното му разтваряне. Сместа се разбърква и се оставя леко да се охлади. Бисквитите (300 г) се натрошават на много дребни парченца и се добавят към шоколадовата смес, заедно със смлените орехи (100 г). Всичко се разбърква и се оформя на топчета, които се подреждат едно до друго в десертна чиния. Поставят се в хладилника да стегнат.
цитирай
136. babetki - Коледен боровинков кейк Ivllin
02.12.2013 20:00
Продукти:
* 85 гр масло
* 400 гр бяла захар
* 500 гр брашно
* 15 гр бакпулвер
* 1 ч.л. сол
* 475 мл кондензирано мляко
* 336 гр боровинки

за заливката:
* 225 гр масло
* 400 гр бяла захар
* 235 мл бита сметана
* 1/2 есенция ванилияПриготвяне:
1. Фурната се загрява на 170 градуса.Подходяща тава се намазнява и набрашнява.
2. Смесват се брашното, бакпулверът и солта .Оставят се настрани.
3. В голяма купа се разбиват добре 6 с.л. масло и 2 чаши захар до получаване на пухкава смес .
4. В брашняната смес се добавя с постоянно бъркане , маслената смес и кондензираното мляко.Слагат се и боровинките
5.. Пече се във форма за кекс.
6.Прави се заливка от 1 чаена чаша масло, 2 чаши захар и сметана , които се слагат в тенджера на умерен огън докато кипнат , а след това се оставят
да къкрят за 10 минути. След като се свали от котлона се добавя ванилията .
7.Студеният кейка се залива с гореща смес
цитирай
137. babetki - Лимонови бастунчета Ivllin
02.12.2013 20:06
1 ч.ч. масло (маргарин), размекнат
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. сок от лайм(или лимон)
2 1/4 ч.ч. пресято брашно
1/4 ч.л. сол (1-2 щипки)
2 ч.л. настъргана кора от лайм (или лимонова)

за поръсване:
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 ч.л. настъргана кора от лайм(лимон)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа разбийте до побеляване маслото, 1/2 ч.ч. пудра захар и лимоновия сок. Добавете постепенно брашното, смесено с лимоновата кора и солта.
Оформете тестото на топка, завийте с прозрачно домакинско фолио и поставете във хладилника за около 2 часа. Охладеното тесто разделете на топчета с големината на орех. Оформете от тях пръчици с дължина 10 см. Прегънете ги и ги оформете като рогчета. Поставете ги в намазана и поръсена с брашно тава (или покрита с хартия за печене).
Поставете ги в предварително загрята до 180 градуса, около 10 минути - докато съвсем леко променят цвета си. Извадете от фурната и веднага, още докато са горещи, ги поръсете с пудра захар, смесена с ванилия и настъргана кора от лайм(лимон)
цитирай
138. babetki - Снежни топки
02.12.2013 20:11
Продукти:
100 г меко краве масло
2 с л захар
1-2 ч л ванилова есенция
80 г орехи
140 г брашно
щипка сол
пудра захар за овалване

Приготвяне:
Орехите се нарязват на дребно.
Отделно маслото се разбива до светъл цвят.
Прибавят се останалите продукти и се омесва меко тесто.
Оформят се 25 топки (1 1/2-2 см диаметър).
Поставят се въху намаслен лист хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 10-15 минути.
Бисквитите не трябва да стигат златист цвят.
Трябва да останат светли.
Охлаждат се и се овалват в пудра захар.
цитирай
139. babetki - Италия - Коледни сладки с лешници Ivllin
02.12.2013 20:21
Необходими продукти:
450 гр. лешници, едро натрошени
450 гр. пудра захар
2 с.л. какао
2 ч.л. канела
6 белтъка

Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 160 градуса. Изсипете всички продукти без белтъците, в купа. Разбъркайте добре. Разбийте белтъците на сняг и ги прибавете. Бъркайте до хомогенност. С мокри ръце оформете от тестото малки топки. Печете върху хартия за печене, около 30 минути.
цитирай
140. babetki - Шоколадови бисквити Трюфел-Ivllin
02.12.2013 20:24
Продукти:
200 г начупен шоколад
90 г краве масло
110 г захар
щипка сол
3 яйца
1 ч л ванилова есенция
210 г брашно
25 г какао на прах (горчиво)
1/2 ч л бакпулвер
3/4 чаша (188 г) пудра захар


Приготвяне:
40 броя биквити
В неголям съд на водна баня се разтoпява маслото и шоколадът до еднородна маса.
Маха се от огъня и се охлажда, добавя се захарта. Омесва се всичко добре, докато не се разтвори захарта.
Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце сместа се разбира хубаво с миксер.
Добавя се ванилията. Брашното се пресява, какаото, солта и бакпулвера в шоколадовата смес.
Отново всичко добре се омесва и се оставя за 1 час (или повече) в хладилника. Купата е покрита с фолио.
Фурната се загрява до 160 С.
Тавата се намазва с масло или се постила хартия за печене.
Пудра захар се насипва в неголяма купа (чиния).
С чаена лъжица се отчупват парченца тесто от които се правят топки ~ 2,5 см диаметър.
Всяка топка се овалва в пудра захар. Всяка бисквита трябва да бъде покрита с ДЕБЕЛ слой пудра захар.
Бисквитите се поставят върху хартия на разстояние 4 см.
Пекат се 10-15 минути (по време на печене се пукат леко - нормално е).
Готовите бисквите се охлаждат в тавата още 2 минути, след което се изваждат до пълното охлаждане.
Могат да бъдат съхранявани в затворени кутии.
цитирай
141. babetki - Лесни новогодишни сладки Ivllin
02.12.2013 20:53
яйца - 2 жълтъка и 2 белтъкамасло - 1 пакетче кравезахар - 2 с.л. пудрабрашно - 1/2 ч.ч.канела - 1/3 ч.л.орехи - смлени, за овалване захар - кристална, за овалване
Приготвяне на Лесни новогодишни сладки

Разбийте жълтъците с омекнало масло и при непрекъснато биене добавете пудрата захар и брашното.

Оформете от полученото тесто топчета с големината на орех. Всяко топче оваляйте в
в разбитите на сняг белтъци, после в смесените смлени орехи и кристалната захар.
Нареждайте ги в тава, застлана с хартия за печене и сложете да се пекат в предварително загряна на 180 градуса фурна до готовност.
цитирай
142. babetki - маслени курабийки-Мамси
02.12.2013 23:10
най-обикновени маслени курабийки, с малко повече коледна украса:
Продукти: 2 яйцар 1 чаена чаша захар, 1 ч.ч олио, 1 кафяна чаша мед
1 ч.л. хлябна сода в 1 суп. л. кисело мляко
Брашното е като за меко тесто - не трябва да лепне. Пекат се до златисто. В моята фурна ги пека на 180 градуса. Като изстинат ги украсявам с
роял айсинг:
330 гр пудра захар
2 големи белтъка, на стайна температура, 2 чаени лъжици лимонов сок
ванилова есенция
Белтъците и лимоновият сок се разбиват докато пяната започне да побелява. После добавяме пудрата захар лъжица по лъжица. Трябва да се поеме всичката захар и да се образува стегнат крем. С този крем правя рамката на сладките /с помощта на пош/, а вътре запълвам с по-рядка глазура /към гъстия добавям вода, докато се разреди достатъчно/. Роял айсингът през цялото време трябва да е покрит с влажна кърпа, защото изсъхва много бързо. Може и да се държи в кутия, която се затваря плътно. Ако искате може да използвате и сладкарски боички.
Не стават много сладки, но медът им придава много приятна сладост и аромат.
цитирай
143. babetki - Бисквитени бонбони Ивлин
22.12.2013 23:47
Продукти:

1 пакетче бисквити „Еверест орехи”
1/2 чаена чаша смлени орехи
1/2 чаена чаша пудра захар
1 супена лъжица какао
50 мл прясно мляко
60 г масло,1 ванилия
Бисквитите се смилат, след което към тях се прибавят орехите, пудрата захар, какаото и ванилията. Разбъркват се добре.

Прибавят се млякото и маслото и се омесва меко тесто.

Поставяме в хладилник за около 15 минути да се стегне леко, след което се правят топчета с големината на орех.

Овалваме в кокосови стърготини или заливаме с шоколадова глазура.
Аз не съм заливала с глазура

Готовите бонбони се прибират за около час в хладилника да се стегнат
цитирай
144. babetki - Сладкиш с вафли Боровец - Ивлин
02.03.2014 11:59
1кофичка кисело мляко,1ванилия,1ч.л. хлебна сода,1ч.ч. захар,2ч.ч. брашно,половин ч.ч. олио,4 шоколадови вафли.Млякото се разбива със захарта и содата.Прибавя се олиото и брашното.Двете вафли се настъргват и се добавят към сместа.Изсипва се в омаслена тава и се пече.След като се изпече още топъл се маже с масло и се от горе се настъргват другите 2 вафли.
цитирай
145. babetki - Кокосов сладкиш - Flo 51
02.03.2014 12:01
1 коф. кисело мляко 500гр.
1 ч.ч. захар
половин ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1ч. лъжичка сода
3суп. лъжици какао
Разбъркваш всичко, изсипваш в набрашнена тава и печеш.
Като изстине го намазваш с 2 кофички сметана, в които слагаш Х 2 суп. л. пудра захар
поръсваш и кокосови стърготини.
цитирай
146. babetki - МЪРЗЕЛИВ КЕКС - КАРИ
07.06.2014 10:39
Кората на 2 портокала се настъргва, а самите те се изтискват.Яот настърганото вземате колкото искате, въпрос на вкус,останалото във фризера)
1 кисело млеко (при нас са кутийки от 200 гр) + 1/4 лъжичка сода
2 яйца
1/2 ч.чаша олио
1.ч. чаша захар
всичко се обърква добре с телчето (за първобитно разбиване на яйца) докато се получи еднородна смес.

Добавят се 2 ч. чаши брашно+ бакпулвер ( аз добавих още 1/4ч. брашно защото портокалите бяха много сочни)

Сместа се излива във кексова форма (аз използвах силиконова и дори още една силиконова за тарт), като малко от нея се оставя в купата.Към останалата в купата смес се добавят (по рецептата 3 лъжици какао, което според мен е огромно количество, така че сложих само една и стана чудесно) и тази какаова смес се излива в средата по дължина , а в кръглата тавичка сложих на кръгчета) Пече се на 180 гр, а миризмата на портокала и печено те убива.)Готово се поръсва с пудра захар
цитирай
147. babetki - АРМЕНСКИ СЛАДКИ - ДИДИМИТИ
07.06.2014 10:48
ПРОДУКТИ
1 ч.ч.вода
1 ч.ч.олио
1 щипкасол
1 ч.л.сода бикарбонат
200 гр.орехови ядки
50 гр.стафиди
1 пак.локум
1 ч.ч.пудра захар
3 ч.ч.брашно тип 500
1 ч.л.канела на прах
3 бр.ванилия

1
Водата и олиото се слагат да заврят. След завирането им, се прибавят содата и солта и сместа се отмества от огъня.
2
Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица, до отлепване на тестото от тенджерата.
3
Топката тесто се оставя да се охлади. След това от него се късат топчета и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче, които предварително са оваляни в канела, и се оформя топче.
4
Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат на 180 С, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и, още горещи, се овалват в пудрата захар, към която са прибавени ванилиите.
5
Забележка: 1 ч.ч. = 240 мл
6
P.S.: Част от сладките направих само с локумче и по-малки като размер - станаха чудесни. Друга част направих с локум, орех и една стафидка - тези са ни любими Smile). Може също така да импровизирате и да ги направите с плодове от сладко, например от вишни.
цитирай
148. babetki - БОНБОНИ ОТ СИНИ СЛИВИ - СВЕТЪЛЧО
07.06.2014 10:54
ецептата:
Сини сливи без костилки, добре е да са по-мекички, ги накиснах в сока от един портокал и 3 лъжици ром за 3-4 часа. Сложих 40 сливи. През това време си попарих, обелих и леко запекох 40-50 бадема.
Винаги имам домашни портокалови корички, но сигурно може без тях, щото аз импровизирах в момента, не че имам рецепта. Та във всяка слива бучнах по един бадем и 2-3 корички. Разтопих на водна баня шоколад кувертюр около 100г, разредих го с 2 лъжици сметана (но не заквасена, а готварска), но може и с прясно мляко и топнах всяка слива хубаво в шоколада и после ги нареждам върху пекарска хартия, леко намазана с масло. Понеже шоколадът не ми стигна, оставаха още десетина сливи,имах в хладилника някакъв шоколад без ядки, от ония евтините, някой го беше подарил на детето и така си седеше, та го начупих и разтопих в остатъка от горчивия шоколад и последните сливи в него ги топнах. Тавата на балкона, за нула време се стегнаха, подредих ги в кутии в много красиви хартишки, къдравки и десенирани, от всичко за 1 лв.
цитирай
149. babetki - ШВЕДСКИ БИСКВИТИ - СВЕТЪЛЧО
07.06.2014 10:58
Тези много вкусни бисквитки винаги се поднасят с кафе, като се потапят в течността. Това е най-известната шведска рецепта за бисквитки. Продажбите на тези бисквитки са бити по бройки само от Библията. Последните 100 години тези бисквитки са задължителни за Коледа и кафето, приемат се от шведите като връхна точка на живота. Сервират се и с гльок - греяно вино.

СъставНеобходими продукти за 150 броя
25о г захар
150 г течен мед
200 г масло
150 мл сметана
1 с. л. смлян джинджифил
1 с. л. кардамон
¼ ч. л. карамфил
1 с. л. сода бикарбонат
700 г бяло брашно
Начин на приготвяне
1.Маслото, захарта и медът се загряват на слаб огън, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се, прибавят се сметаната, подправките, содата и всичко се разбива, докато побелее. Прибавя се брашното, като се оставя малко от него за разточване. Омесва се гладко тесто, слага се в найлонов плик и се оставя да отлежи на хладно през нощта.
2.Тестото се разточва много тънко върху набрашнена повърхност и се нарязва на различни форми. Бисквитките се пекат върху намазана с масло тава или върху хартия за печене не повече от 5 мин. на 200° С. Охлаждат се леко и се отлепят от тавата. Съхраняват се в затворена кутия.
цитирай
150. babetki - МАСЛЕНКИ - ЛУСИ
07.06.2014 22:56
асленки по друга рецепта ,но сега реших да пробвам тази.
Моята е : 1ч. чаша разтопена мас, 1 ч.ч бира ,2-3 с л. захар,2-3 ванилии и брашно на око , колкото поеме , но да е меко тестото. Правиш ги както искаш- на топчета, на пурички.. Плънката пак като арменските сладки , както се обичат в къщи... Стават много сипкави. Топли се овалват в пудра захар.
Готови ли сте с подаръците ? Моите днес мисля вече да ги опаковам и да ги сложа под елхата.
цитирай
151. babetki - Навити баклавички с пълнеж - СВЕТЪЛЧО
07.06.2014 22:58
Навити баклавички с пълнеж

125 г масло
1 пакет фини кори (аз ползвам Фамилия)

За плънката:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. накълцани орехи
канела на вкус

Сироп:
3 ч.ч. захар + 3 и половина ч.ч вода. Ври 10 мин. Към края - щипка лимонтозу.

Всяка кора намазвате с четка с разтопено масло и слагате в единия край от плънката като въженце, дебело около пръст. Навивате стегнатичко. Нареждате в тавичка. (Изберете по-голяма тава, защото това са между 18-21 ролца, в зависимост от партидата кори. Аз ползвам по-дълбоката тава от печката. )Поръсвате (намазвате) отгоре с маслото, което ви е останало. Печете до зачервяване . Като изстине, нарязвате ролцата на парченца от по 2 см. (Това е най-неприятния момент, щото малко хвърчат корички, нужен е тънък и остър нож). После заливате с врелия сироп.

Ако знаете колко лесно се ядат! Щото са по една хапчица и не ти става тежко, не ти се разместват корите, мъжът ми даже и чинийка не ползва, само минава покрай тавата, (в която седи една виличка!), лап! и готово.

За сиропа - който обича много гъст сироп, дето капката стои права като стъклена, може и да не го хареса. Този сироп е среден, нито водняв, нито баш турски. Освен това задължително трябва да ври 10 мин., за да не се захароса и да стане точната гъстота. Може да се сложи малко кора от лимон, докато ври сиропа, ако обичате. Аз слагам навсякъде, където може.
цитирай
152. babetki - Джинджифилова напитка - Вивия
07.06.2014 23:08
Ето и рецептата:

0,5л ябълков сок
0,5л сок от френско грозде-леко сладък (тази година хит е сока от боровинки, та можете да го заместите с такъв сок)
100г вода
5 карамфилчета
1 канелена пръчка (едно такива дебели колкото един пръст)
малко парче изсушен джинджифил (става и на прах). Аз съм слагала понякога и настърган джинджифил, но тогава не забравяйте да прецедите.
шепичка стафиди

Всичко се изсипва в тенджера, слага се на котлона и се вари 5 минутки. Прецежда се. Сервира се горещо (сложете в чашката лъжичка, за да не се спукат, ако са стъклени). На дъното на всяка чашка се слагат малко стафиди и филирани бадеми.

Това е безалкохолния вариант (за децата).На възрастните им ливват в чашите водка (тогава напитката трябва да не е вряща, че част от алкохола се изпарява)
цитирай
153. babetki - АРОНИЯ - рецепти - МАРИНА
01.08.2014 19:20
СЛАДКО ОТ АРОНИЯ

1 кг плод арония
1.5 кг захар
1 пакетче лимонена киселина или лимон

Приготвяне:
Плодовете на аронията се измиват и се слагат за 3-5 минути в кипяща вода, след това се охлаждат със студена, оставят се да се оцедят и се поставят в тенджерата. Добавят се две чаши вода и 500 г захар. Сместа се оставя да заври и се вари 3-4 минути. Изключва се от огъня. След няколко часа се слага отново да заври и се добавя останалата захар. Ябълките предварително се почистват, нарязват се на парченца и се пускат във вряща вода за 8-10 мин, без да се разваряват, когато вече сладкото е почти готово. След като се изключи котлона се добавя и лимонтузуто. Разпределя се по бурканчета и се оставя за зимата.

КОНФИТЮР ОТ АРОНИЯ

арония - 1 кг, захар - 1 кг или повече, вода - 2 ч.ч., канела - 2 пръчки

змийте оронените плодове арония и ги отцедете. Намачкайте ги в съд. Сварете гъст сироп от захарта и водата и пуснете смачканите плодове заедно с пръчките канела.

Варете конфитюра на слаб огън, докато хубаво се сгъсти. Накрая го разбъркайте с 1 с.л. лимонена киселина и го свалете от котлона.

След 8-10 минути го разсипете в сухи и затоплени бурканчета, докато е още горещ. Затворете ги и ги съхранявайте на хладно.

ВИНО ОТ АРОНИЯ

арония - количество по желание
вода
захар - 2 кг за 10 л сок

Намачкайте плодовете арония или ги смелете. Сместа се сипва в съд и се оставя да ферментира 3-4 дена.

Отделете получилия се сок и към кашата долейте вода в количество два пъти повече от сока.

След 24 часа отделете и втория сок и го смесете с първия. На 10 л течност добавете 10 кг захар.

Оставете отново да ферментира около 2-3 седмици при около 24-25 градуса температура.

След ферментацията виното от арония се избистря. Разлива се в бутилки, затварят се и се съхранява на тъмно и хладно.

цитирай
154. babetki - Пиле печено с чесън- Кари
16.09.2014 16:58
Една рецепта за пиле препоръчвана от тези фирми които обработват мозъците за успешно отслабване. Правя я вече няколко пъти и грешка няма. Та тя е следната
Едно цяло пиле се измива хубаво, вместо вътрешностите (тук го продават напълно чисто и празно) вътре се слага една измита, но не обелена глава чесън и половин лимон.Аз понякога добавям стръкче розмарин.Това е, НИЩО друго.Във фурната се слага тава пълна до половината с вода.Върху тавата се слага скарата от печката ,а върху скарата пилето.Пускате на 180 гр и това е.Препоръчвам ви.Хем вкусно, хем диетично.Кожичката става загоряла приятно и хрупкава,месцето вкусно ,а цялата мазнина изтича върху тавата отдолу
Посолява се леко със сол
цитирай
155. babetki - Трушия от динени кори - Янка
16.09.2014 21:30
За компотен буркан: 4-5-6 зърна черен пипер, равна лъжица супена сол, може на върха на лъжицата и мъъъничко захар. Нареждате корите, заливате с вода-студена, запечатвате \ по-добре с найлонова капачка, че може да се наложи да се долива \ и изнасяте навън за 2-3 дена. После се прибират при другата зимнина. Това е. По желание може да добавите морковчета, целина....но вкусът се сменя. Е, не е по-лош, просто е друг.
цитирай
156. babetki - Дунавска салата
16.09.2014 21:32
А Дунавската салата е смес от зеле, пипер \зелен и червен\, зелени доматчета и моркови. Първо се заварява марината от оцет, захар, сол и олио. Нарязаните зеленчуци се попарват в маринатата и като се извадят се добавят подправките: Нарязана целина, магданоз, чер пипер. Тъпче се в буркани плътно, затварят се и се стерилизират за 5 мин.
цитирай
157. babetki - КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ С ГОРЧИЦА - МАРИНА
22.09.2014 19:51
Взема се 3 литров буркан, слагат се корнишончета и се заливат с вода. След това водата се изсипва и се смесва с 100 гр горчица, по-хубаво става с джионска и 1 с.л. сол. Затваря се буркана с капачка от пласмасовите и една-две седмици всеки пореден ден се обръща надолу, после обратно. Водата става мътна, но това да ни ви притеснява. Краставичките стават много хрупкави и не са много кисели. Много са подходящи за ракийка, може и греяна! :)
цитирай
158. babetki - Кремки -Роси
23.09.2014 15:07
Бутер тесто режа на крадрати и го пека във фурната.Правя млечен крем, на 1 литър мляко , 1 чаша захар. Завира и се прибавя размито с вода 8 суп.лъжици брашно . При сгъстяване на крема , слагат се 2 ванилили и бучка масло. Като поизстине крема ,бутерките ги разделям на две и слагам крем между тях Слепват се леко и така всички. Накрая ги поръсвам с пудра захар. Стават много приятни на вкус и много лек десерт , а и бърз.
цитирай
159. babetki - МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА Продукти ...
29.09.2014 19:45
МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА

Продукти за цяла доза:
*1 ч.ч. е с вместимост 200 ml

3 кг червени и зелени чушки
2 кг домати
1 кг патладжан
600 гр моркови
3 глави лук
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. общо смес от винен оцет и тъмен Балсамико /в оригинал е: 1/3 ч.ч. оцет и 1/3 ч.ч. червено вино/
3 с.л. сол
1 1/4 ч.ч. олио
1 глава чесън
1 1/2 връзки магданоз
подправки по желание (черен пипер, кимион и др.)
по желание можете да добавите и няколко люти чушки

Приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете го леко и оставете да се отцеди.
Обелете доматите и ги нарежете на едро. Посолете ги леко и оставете тавата с тях на наклонена повърхност, за да отдели течността от тях.
Измийте и почистете чушките, лука и морковите и ги нарежете на едро и ги поставете в голяма и дълбока тава.
Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта, сместа от двата оцета / или оцет + виното/ и олиото.
Разбъркайте всичко и сложете тавата да се пече във фурната на 250 градуса.
Тавата трябва да е поставена на средната скара и да е покрита с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците.
! Фолиото обаче трябва да е поставено съвсем свободно, за да може течността да се изпарява.
Печете докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти докато печете. Печенето отнема между 2-3 часа. Моето количество зеленчуци станаха готови за 2 часа.

Когато сместа е останала само на мазнина, отстранете алуминиевото фолио, прибавете обелените и нарязани на филийки скилидки чесън и върнете във фурната за още около 10 мин. Извадете тавата, добавете черен пипер, кимион и пресен магданоз.
Пасирайте зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура. Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина. Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тавата във фурната и да печете още малко.
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркан
цитирай
160. babetki - БИСКВИТЕНА ТОРТА - K. A. G. Проду...
19.10.2014 08:24
БИСКВИТЕНА ТОРТА - K.A.G.

Продукти: 2 пакета бисквити "Закуска" /бели и кафяви/, варена тиква, мед, 2 ябълки, сметана на прах, смлени орехи.
Приготвяне: От сварената тиква, настърганите на ситно ренде ябълки и меда се прави крем, който се разбърква с миксера или на ръка с телена бъркалка. Медът да е на вкус. Аз слагам 1 чаена чаша. Кремът да е леееко кашав, за да поомекнат бисквитите. Редят се бисквити/които може за секунда да се топнат в мляко или водичка/, отгоре крем и смлени орехи. Така се правят 3 или 4 реда. Завършваме с крем, а върху него обилно се слага разбитата с прясно мляко сметана. Украсява се със зърна грозде.
цитирай
161. babetki - СЛАДКИШ С КРУШИ, ИЗПРОБВАН ОТ ДИДИЯ
20.10.2014 17:58
продукти за този сочен, ароматен и невероятно вкусен сладкиш с круши: 125 гр. краве масло (много ви моля не го заменяйте с маргарин), 1 чаена чаша с вместимост 250 мл. пудра захар (може и ситна кристална), 4 яйца размер L, 1-2 прахчета ванилия или семенцата на 1 шушулка, 4 с връх супени лъжици кристална захар, 3-4 сочни есенни круши, 1 чаена чаша пълна до горе с брашно (вместимост 250 мл), 150 мл. студено прясно мляко и 1 бакпулвер.
Приготвяне: маслото трябва да е със стайна температура. Разбивате го с миксер около 5 минути след което постепенно добавяте пудрата захар да се образува пухкав крем. Разделяте жълтъците и белтъците. Добавяте към образуваният маслен крем един по един жълтъците, като добре разбивате до пълното усвояване от крема. От тук нататък продължавате да бъркате с шпатула или удобна за вас лъжица. Брашното пресявате с бакпулвера и добавяте към маслото постепенно като добавяте и от прясното мляко. Тестото става по-гъсто от обичайното за кекс. Слагате и ванилията и разбърквате. Вкусният сладкиш с круши печете във форма 30/20 см или 25/25 см . Тавичката намазвате много добре със студено краве масло и поръсвате с брашно. Излишното брашно изтупвате. Разстилате равномерно и печете в предварително загряна фурна на 170 градуса до готовност около 30 минути. Проверявате с клечка за зъби или шишче. Щом шишчето е сухо изваждате вашият сладкиш с круши от фурната. Докато сладкиша се пече, обелвате крушите и нарязвате на лентички с дебелина около 0.5 см. Разбивате белтъците с кристалната захар на сняг, до меки връхчета. Горещият сладкиш с круши покривате плътно с резените плод и покривате равномерно с разбитите белтъци. Връщате обратно във фурната, която не изключвате докато правите тази операция. Запичате белтъците до приятен карамелен цвят. Оставяте ароматния сладкиш с круши напълно да изстине и тогава режете и поднасяте. Аз го оставям след като изстине за няколко часа или 1 нощ в хладилника, защото ни харесва като е студен. Това е рецептата на вкусния сладкиш.
цитирай
162. babetki - БАНАНОВО РУЛО - ФЛО
02.11.2014 08:42
Ето и рецептата Smile
6 белтъка се разбиват на сняг. Прибавят се жълтъците 1 Х 1, 6 суп. л-ци пудра захар 1 Х 1, 6 суп. л-ци брашно, 6 суп.л-ци смлени орехи. Всичко леко се обърква. Пече се върху намаслена хартия. Готовия блат се оставя да изстине във фурната. Навива се на руло и престоява 30 мин. Крем: Сварява се крем от 1 чаена чаша прясно мляко с 3 суп. л-ци нишесте. когато е готов този крем се оставя да изстине. След това 250 гр. меко масло се разбива с 1 чаена чаша и 2 суп. л-ци какао до пухкав крем. Двата крема трябва да са с еднаква температура. Към масления крем лъжица по лъжица се прибавя от млечния крем и се разбива. Рулото се разгъва, маже се обилно с крема, нареждат се по дължина бананите и пак се навива. Украсява се по желание, може да се намаже с крем и да се поръси с шоколадови пръчици, или само да се поръси с пудра захар.
цитирай
163. babetki - БАНАНОВО РУЛО СЪС СМЕТАНА И МАСКАРПОНЕ - ДИДИЯ
02.11.2014 08:47
Продукти за пастата за декориране:
1 белтък (30 г)
30 г кр. масло
30 г пудра захар
30 г брашно
1 с. л. какао

Продукти за платката:
4 яйца
4 с. л. захар
4 с. л. брашно
ванилия


Продукти за крема:
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
120 г шоколад за готвене
4 с. л. пудра захар
100 мл течна сладкарска сметана
2 банана

Преди да се започне приготвянето на рулото трябва на хартия за печене да се нарисуват желаните мотиви.

Приготвяне на пастата за декориране:
Маслото се разтопява и леко се охлажда.
Белтъкът се разбива на пяна и към него се излива маслото. Накрая се добавят пудрата захар, брашното и какаото. Всичко се смесва добре до получаването на еднородна паста.
Пастата се поставя в пош с тънък кръгъл накрайник. С него се очертават предварително нарисуваните мотиви, които се поставят в хладилник.



Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се пресятото брашно и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула до обединяването на продуктите.
Сместа се изсипва върху нарисуваните мотиви. Пече се на 180 градуса до леко порозовяване.
Готовото руло се обръща върху кърпа и хартията внимателно се отстранява.
Платката се разрязва с нужните размери на две части. Размера на тавата, в която съм пекла платката е 30/33 сантиметра.

Приготвяне на крема:
Маскарпонето и заквасената сметана се смесват. Прибавя се пудрата захар и се разбърква леко с лъжица.
Течната сметана се затопля до завиране. Към нея се прибавя нарязания шоколад и се разбърква до хомогенност. Така приготвеният ганаш се прибавя към двата вида сметани. Разбърква се до еднородност на съставките.

Сглобяване на рулото:
Отрязаната нарисувана платка се поставя във формата, в която преди това е поставено стреч фолио.



Поставя се 1/2 от крема и върху него се разполагат бананите.

Изсипва се и другата половина от крема, заравнява се и се поставя оставената платка, която се явява дъно на рулото.



Рулото се завива със стреч фолиото и се поставя в хладилник за 2-3 часа.
цитирай
164. babetki - Саздърма - Светълчо
02.11.2014 08:55
Саздърмата:
1 кг свински врат и 1 кг телешки врат без кости (може и шилешко да се сложи, но ние не обичаме) се измиват, нарязват се като за кебап и се варят около 2 часа в тенджера под налягане заедно с две чаени равни лъжички сол, 10-15 зърна чер пипер (може и смлян) и дафинови листа колкото за един лавров венец (това е шега на една приятелка, т.е. много, десетина поне). След два часа тенджерата се отваря и се проверява сварено ли е месото, тъй като телешкото някой път е по-дървено, ако се налага, може още един час да се вари. Когато е готово се маха капака, оставя се да къкри на тих огън до извиране на водата. Бъркате от време на време да стане на конци, но гледате да останат и цели парченца, за ефект. Тъкмо преди да почне да се пържи в собствената си мазнина махате от огъня и оставяте да изстине. След това вземате тясна и дълга найлонова торбичка -от франзелка или малко хлебче, вързвате от едната страна, натъпквате вътре хубаво месото и вързвате стегнато и от другата страна - като голям бонбон. Надупчвате щедро с клечка за зъби (поне двайсетина дупчици, от горната страна може и да не дупчите), поставяте в тавичка, отгоре слагате голяма дъска за рязане, върху нея аз слагам вестник и накачулвам шест от най-големите си речници - тежест е нужна, а те тежат доволно. Цяла нощ стои така, през дупчиците се отделят мазнината и водата. На сутринта имате един сплескан огромен бонбон, избърсвате го хубаво от мазното с домакинска хартия и го слагате в хладилника. След два часа го почвате.
цитирай
165. babetki - СПЪРЖА - ФЛО
02.11.2014 08:56
Миналата година направих от 6 кг. месо. В широка тава нарязах на хапки свинско месо от флейките ( коремната част ), за да е по-шарено и месо от бута. Добавяш водичка, а и месото си пуска. Вариш, бъркаш, добавяш вода, докато започне да става на конци. Когато съвсем се изпари водата, добавяш свинска мас и продължаваш да бъркаш,докато добре се изпържи ( започват да излизат малки мехурчета ).Слага се сол и черен пипер. Някои слагат и дафинов лист, но аз-не. Придържам се към бабината рецепта. Още топло се разлива в буркани. Маста изплува отгоре и го запечатва. Прибираш на хладно. Продукта е дълготраен. Ние го хапваме студено, или затоплено, или изпържвам праз лук и като му сложа и от спържата става супер.
цитирай
166. babetki - ЖИТО - СВЕТЪЛЧО
02.11.2014 09:00
1 чаша жито слагам в 6 чаши вода и варя 20 мин. След това махам от котлона и завивам тенджерата, както е с капака, с дебела хавлийка. След около половин час вече е набъбнало житото, изсипвам го в гевгир да се отцеди и през това време разстилам голяма кърпа на дъното на най-голямата ми тава. Изсипвам житото, завивам с краищата и го оставям да се подсуши. после го отвивам, но обикновено още е влажно, затова попивам с друга кърпа и разбърквам, целта е да не е мокро, щото после става лигаво. Приготвям си галета, настъргани 6-7 обикновени бисквити (може да ги смелиш, ако имаш уред), запичам орехите, настъргвам лимонова кора.
Като изсъхне житото, го поръсвам с галетата, бисквитите, пресята пудра захар, ванилия, лимоновата кора, орехите и една-две шепи черни стафиди (белите са кисели и развалят хармонията), като непрекъснато бъркам. Когато зърната почнат да се отделят и да се "сипят", значи е готово. Опитвам го на захар доста често (даже май повече от необходимото 35 ) Накрая го поръсвам с канела. Ако го поръсиш по-рано, докато е още влажно, ще си промени цвета и не е така красиво. Като го сложиш в съд, в който ще го поднесеш, наръсваш го отгоре с пудра захар и можеш някаква фигура с канела да направиш върху белия фон на захарта. Аз имам една формичка за курабии "ангелче" и правя едно-две - така, разхвърляно - едно насам, едно натам. Слага се и една свещичка в средата или се рисува кръст. Но аз не правя, само ангелчетата.
цитирай
167. babetki - БАНИЦА НА ОХЛЮВИ - РОСИ
03.11.2014 21:15
1 ПАКЕТ ОДРИНСКИ КОРИ ОТ ПРАВОЪГЪЛНИТЕ
1 ПАКЕТ МАСЛО
3 БР. ЯЙЦА
500-600 ГРАМА СИРЕНЕ


ЗА ЗАЛИВКАТА :

3 БР ЯЙЦА
3 . Л. БРАШНО
1 КОФИЧКА - 500 ГР КИСЕ. МЛЯКО
МАЛКО СОЛ
ПАРЧЕНЦА МАСЛО ЗА ОТГОРЕ -


ВСЯКА КОРА СЕ МАЖЕ С РАЗТОПЕНО МАСЛО , СЛЕД ТОВА С РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА И СЕ РЪСИ СИРЕНЕТО ОТГОРЕ.
НАВИВА СЕ НА РУЛО ОТ КЪМ ТЯСНАТА СТРАНА
РЕЖЕ СЕ НА 6 ЕДНАКВИ ПАРЧЕТА. НАРЕЖДАТ СЕ В НАМАЗАНА ТАВА С МАСЛО С РАЗРЕЗА НАГОРЕ.
ТАКА ВСИЧКИ КОРИ СЕ ПРАВЯТ.
НАРЕЖДАТ СЕ ОХЛЮВИТЕ В ТАВАТА ,КОЯТО ТРЯБВА ДА Е ИЗПЪЛНЕНА С ПАРЧЕТАТА ОХЛЮВИ.
СЛЕД ТОВА СЕ ЗАЛИВА СЪС ЗАЛИВКАТА . ОТГОРЕ СЕ НАРЕЖДАТ ПАРЧЕНЦА МАСЛО. ПЕЧЕ СЕ В УМЕРЕНА ФУРНА.
СЛЕД КАТО Е ГОТОВА СЕ НАПРЪСКВА С ВОДА И ЗАДУШАВА.
СТАВА МНОГО ВКУСНА , НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Е С ОДРИНСКИТЕ КОРИ , КОИТО СИ СЕ ПРОДАВАТ В БЪЛГАРСКИТЕ МАГАЗИНИ.
цитирай
168. minavamottuk - Рибниците на Грети
01.12.2014 12:44
Рецепта за рибник:
Изчистена и нарязана на порции риба,голяма кисела зелка, или 2 буркана кисело зеле/ моите са от 800 грама/, купичка изчистен и измит ориз и топла вода в съотношение 1 към 2,5 или 3, червен пипер, смлени кимион и черен пипер /на вкус/ .
Зелето се задушава в олио или зехтин /повечко, зелето обича мазнинка/. Като поомекне, ръси се червен пипер и се обърква; добавя се ориза, слагат се кимиона и черния пипер. Всичко се обърква добре. Добавя се топлата вода. Отгоре се слага рибата. Ако е скумрия или шаран, може и цели. Запича се във фурната. Шаранът може и да е напълнен с орехи. Аз предпочитам рибата да е на порции, защото после по-лесно се сервира.

Друга наша любима рецепта с риба:
Толстолоб на големи шайби се осолява и обилно поляти с олио, се слагат в тава. Запича се до леко зачервяване. Прави се не много сгъстен сос от последователното запържване на 2 големи глави кромид и 2 големи моркова на дребно, 4 с.л. брашно, червен пипер, голям буркан домати, дафинов лист, черен пипер на зърна, може и малко риган, топла вода. Сосът се излива върху рибата и отново се запича, до желаната гъстота.
цитирай
169. babetki - Риба - Светълчо
01.12.2014 14:56
Рибата направена на две филета по дължина (или цялата, с три разреза по диагонал, като хляб Добруджа), незалепващ тиган, върху който размазвам една единствена капка захтин или олио, загрявам го и пльосвам рибата първо от отрязаната страна, после откъм страната с кожата - 5 мин. от едната страна, 5 от другата и - готово. Без брашно, без сол, без нищо. После си слагаш каквото искаш - сол, лимон, пипер ит.н.
Става много хубава - зачервена, хрупкава. Правя така ципура, прясна скумрия, пъстърва, лаврак. Котлети от сьома също, но без капката мазнина, защото рибата пуска даже много мазнина.
цитирай
170. minavamottuk - Пълнена риба в тесто на Янче-то
01.12.2014 18:07
Обикновено шаран, почистен, но цял. Намазвам отвътре леко с олио, посолявам я отвътре и отвън и докато си поема солта приготвям плънката: лук, нарязан на шайби, орехи - начукани \не смлени \, може по желание малко гъбки,подправки: обикновено чер пипер смлян и малко босилек. Плънката се задушава, напълва се шарана и се зашива. Приготвям обикновено тесто от брашно,вода и сол, защото после никой не го яде като има риба, разстилам го и поставям рибата отгоре. Върху рибата - кръгчета лимон и завивам. Пече се на не много силна фурна до зачервяване на тестото. Дори малко да прегори - не пречи, но рибата става сочна и вкусна.Ако остане от плънката - слагам отстрани в тавата, но когато е почти готова, защото иначе прегаря
цитирай
171. babetki - РИБА ПО ИРАНСКИ - КАРИ
01.12.2014 21:45
4-5 чесънчета нарязани на ситно
4 моркова нарязани на ивици
2-3 чушки нарязани на ивици
няколко домата нарязани на кубчета пресни или кутия консерва
1 малка кутийка доматено пюре
малко захар заради доматите
една връзка магданоз разделена на две,като едната половина се оставя на страна
червен и черен пипер
малко кимион, сол на вкус
люта чушка или лют червен пипер по желание
всичко се запържва(задушава) в тенджера с широко дъно, долива се вода да покрие и като заври се добавят парчетата риба. Като се свали от огъня се добавя останалия магданоз и се поднася.Хубаво е сосчето да е повече.Много е вкусно с пресен хля с коричка за топене
цитирай
172. babetki - СОС КЪМ РИБНИ ЯСТИЯ - ВАЛЮША
01.12.2014 21:46
Запържвам 2-3 суп.лъж.брашно в малко от мазнината,дето съм пържила рибата.Доливам около 500-600мл вода+1-2 дафинови листа+няколко зърна бахар+малко оцет+сол+ 3-4 скилидки счукан чесън и варя докато клокне.
цитирай
173. babetki - РЪЖЕНА ПИТА
01.12.2014 21:52
Килограм брашно, кубче мая чаша нискомаслено кисело мляко, едно яйце , щипка сол, лъжичка олио за разтегливост и топличко прясно мляко за замесване на тестото. Измесва се тестото, оставя се да втаса, оформя се питка по начин, който ни харесва, оставя се да втаса още веднъж в тавата и се пече в умерена фурна
цитирай
174. babetki - ОРИЗОВА САЛАТА - ФЛО
05.12.2014 10:57
1чаена чаша ориз се запържва в малко олио, докато станат прозрачни зрънцата и се сварява в подсолена вода и черен пипер. Съотношение 1: 3. Като изстине ориза се прибавят 250 грама нарязани ролца от раци, кутийка царевица, и нарязани на ситно 3-4 твърдо сварени яйца, 8 - 10 кисели краставички, 1 глава средно голяма кромид лук. Към всичкото това се прибавят няколко кутийки майонеза и ситно нарязан копър. Украсявам с варени яйца, нарязани на кръгчета, или на резени, или като цветя. Въпрос на фантазия.
цитирай
175. babetki - ДРУГА ОРИЗОВА САЛАТА - ФЛО
05.12.2014 10:59
1.5 чаша ориз се запържва и сварява в 4.5 чаши подсолена вода с млян черен пипер. 200гр. ролца от раци се нарязват на кръгчета, 1 кутийка царевица, 350 гр. мариновани гъби на филийки, 3 сварени, обезкостени пилешки бутчета, накъсани на дребно, 5 твърдо сварени яйца, 1 буркан компот от ананас ( само плода) нарязан на кубчета, майонеза няколко кутийки + няколко лъжици сметана. Всичко това може да се обърка, а може и да се реди на пластове, като м/у отделните продукти се маже с майонезата. Престоява 1 нощ в хладилника. За украса - кръгчета варено яйце и парченца ананас.
цитирай
176. babetki - РЕДЕНА САЛАТА - ФЛО
05.12.2014 11:02
редена салата от варени картофи, твърдо сварени яйца, сирене, майонеза, в която добавя малко кисело мляко, счукан чесън и копър. Всичко е настъргано на едрото ренде. Реди се пласт около 2 см. настъргани картофи, 1-2 суп. л-ци майонеза, после пласт настъргани яйца, пак майонеза, после пласт сирене и пак майонеза и т.н. докато има продукти. Оформя се като полукълбо, престоява една нощ в хладилника.
цитирай
177. babetki - ШАРАН - БОРЯНА
05.12.2014 11:08
1 кастрон нарязан лук/около 400-500 гр е кастрона в течност
200 гр стафиди,бели или шарени,едно бяло едно черно пакетче от 100 гр
орехи счукани около 300 гр
подправки-дивисил,чер пипер ,чубрица малко домати според сезона,може и лъжица пюре
малко ориз,но по желание,за да поеме сока при печенето.
Задушава се плънката ,пълни се ,зашива се ,около шарана се поставя останалата плънка .Пече се завит ,после се отвива и оставя до зачервяване изпичането.Плънката отвън може и да се спече ,ако няма малко водица ,но не тя е важна,тя е да поема топлина за да не изгори шарана.
Шаранът да се събира в тавичката,удобна на печката
цитирай
178. babetki - ПЪЛНЕН ШАРАН - друг вид - БОРЯНА
05.12.2014 11:09
Плънка - Оризът с лук,подправки и всичко,и с грозде ,над него се пече рибата,просто върху оризова поставка,но от сока е вкусно.
цитирай
179. babetki - СОЛЕН КЕЙК със сирена и печени зеленчуци - ФРАМАР
06.12.2014 06:35

Необходими продукти:
3 яйца
150 грама брашно
1 пакетче бакпулвер
80 милилитра олио
125 милилитра прясно мляко
100 грама настърган кашкавал
200 грама овче или друго сирене (на парчета)
4 супени лъжици микс от нарязани печени зеленчуци по избор
сол и подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Замесете тесто от продуктите изброени по-горе, добавяйки ги в последователността, в която са описани. Сложете го в подходяща форма и изпечете във фурната при 160 - 180 градуса в продължение на 45 минути.
Добър апетит!


цитирай
180. minavamottuk - Салата от булгур на Кари,с отклонение
06.12.2014 14:47
примерно 1 чаша булгур се остава да кисне във вода поне 2 часа
След това водата се изцежда, прехвърля се в купа.
Нарязват се на много ситно
един - два домата
краставичка (нашите най дълги са колкото половин българска)
1/2 лимон заедно с кората
1 глава червен лук
магданоз и няколко стръкчета джоджън
зехтин, сол
Всичко се обърква добре и се оставя за малко ( аз не го направих, защото се налагаше да опитвам 35) за да поеме вкусовете
цитирай
181. babetki - Торта Шварцвалд от готварски блог на ЛУСИ
06.12.2014 17:18

А ето и необходимите продукти:
За блатовете:
6 бр яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
115 гр черен шоколад

За сиропа:
1/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. вода
3 с.л. вишновка
За украсата:
350 мл подсладена сладкарска сметана за разбиване
1/5-2 ч.ч. вишни от вишновка (захар на вкус)
2 с.л. царевично нишесте
тъмен шоколад

Започваме с приготвянето на блатовете. За целта разбийте яйцата с миксер заедно със захарта и ванилията на висока скорост.
През това време разтопете шоколада, а след това го прибавете на тънка струйка към яйчената смес. Прибавете и пресятото брашно и разбъркайте отново.
Разпределете сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 20 см, предварително покрити с хартия за печене.
Блатовете печете за около 10-15 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Оставете да се охладят напълно (най-добре за една нощ), а след това разделете блатовете напречно, получавайки четири по-тънки блата.
Следващата стъпка е да приготвим сиропа и пълнежа. Аз имах захарен сироп в хладилника от предишно готвене и просто го смесих с вишновка, но ако нямате, пригответе го по следния начин. В касерола сложете водата и захарта и оставете на котлона да заври. След като заври добавете и вишновката или черешов ликьор. С този сироп напоете блатовете хубаво при сглобяването на тортата.
Пълнежа за тортата:
Сложете в подходящ съд (при мен отново касерола) почистените и разполовени вишни от вишновката. Добавете захар на вкус. Аз сложих около четири супени лъжици.
След като вишните започнат да къкрят, прибавете и размитото с малко вода нишесте. Разбъркайте минута-две, докато сместа се посгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади. Остава единствено да разбием сметаната според инструкциите на опаковката.
Тортата сглобяваме по следния начин: Блат, сироп, сметана....
Остава единствено да разбием сметаната според инструкциите на опаковката
и отгоре от вишните.
Накрая измажете всичко със сметана и украсНе забравяйте да добавите още няколко вишни към украсата.
цитирай
182. babetki - ТОПЛО ПУШЕНА СКУМРИЯ - СВЕТЪЛЧО
07.12.2014 12:11
1 топлопушена скумрия се изчиства много внимателно от всички костички и от кожата. Обърква се с една майонеза, половин изцеден лимон, малко чер пипер и малко дижонска горчица (около половин лъжичка). И това е. Може да си го кръстите пастет, дип (сега е много модно), разядка (макар че е по-скоро наядка), мезе и каквото ви харесва. Хубаво е върху изстинала печена филийка или от онези сухарчета, дето са като лодчица. А може и директно с виличката.
цитирай
183. babetki - ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БУЛГУР И СТАФИДИ - МАРИНА
13.12.2014 18:42
10 сушени чушки
2 ч. ч. булгур
2 глава лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 морков, настърган на едро ренде
5 с. л. стафиди
5 с.л. кашу или бадеми, едно нарязани
2 с. л. нарязан джоджен или 1 ч.л. сушен
4 с. л. зехтин или олио
250-300 мл зеленчуков бульон
4 домата, нарязани на ситно или от консерва
сол, пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се накисват за 20 мин. в гореща вода. Булгурът също се накисва за 20 мин. в студена вода, ако е арабски, и във вряща вода, ако е български. Прецежда се добре.
В загретия зехтин се слагат за 1 мин. лукът и чесънът. Прибавят се морковите, след 1 мин. се слагат стафидите, ядките и булгурът. Всичко се подправя с джоджен, сол и пипер на вкус.
Чушките се напълват. Бульонът и доматите се смесват и с тях се заливат чушките. Слагат се да се запекат за 15-20 мин. на 180°С.
цитирай
184. babetki - ПЪЛНЕНА ТИКВА С ОРИЗ И ГЪБИ - БОН АПЕТИ
16.12.2014 21:45
Необходими продукти:

2 малки тикви „Цигулка“
80 мл зехтин
1 глава лук
100 г глава целина
100 г кафяв ориз
100 г черен ориз
800 мл зеленчуков бульон
1 дафинов лист
4 скилидки чесън
30 г корен джинджифил
200 г кафяви печурки
4 стръка прясна мащерка
100 г червено зеле
сол и черен пипер на вкус
Тиквите се измиват, разполовяват се, почистват се и се поставят в тава, с разреза нагоре. Заливат се с 20 мл от зехтина, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 40 минути.
След това се изваждат и се издълбават. Лукът и целината се нарязват наситно и се запържват в 30 мл от зехтина. Добавят се двата вида ориз, бульонът и дафиновият лист. Готви се под капак до готовност – около 25–30 минути. Чесънът и джинджифилът се наситняват и се запържват в 20 мл от зехтина. Добавят се гъбите, предварително почистени и нарязани натънко. Щом се позапържат, се прибавят мащерката и зелето, нарязано натънко. Готви се, докато омекне.
В купа се смесват оризът, издълбаната част от тиквата и гъбената смес и се овкусява със сол и черен пипер. Тиквите се пълнят с получената смес и се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
цитирай
185. babetki - ЛИМОНЕНИ КУРАБИЙКИ С ОРЕХИ - СВЕТЛЕТО
20.12.2014 12:02
250 г брашно, 150 г захар, 125 г меко масло, 125 г смлени орехи, 1 яйце, кората на 1 лимон и около 50 половинки орехи.

От всички продукти (без ореховите половинки) се замесва тесто. (Отначало изглежда сухо и че няма да успее да се замеси, но после си става точно.) При това много приятно нелепнещо тесто. Късате тесто колкото орех и го стопчвате. Нареждате върху пекарска хартия в тавата на разстояние 2 пръста. После на всяко топче отгоре му натискате по една половинка орех, докато се посплеска до питка. Външната обиколка леко се напуква, да не ви пука. Печете 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не повече. Лекичко да порозовеят. Оставяте да изстинат и ги почвате .
Така обяснено изглежда дълга и широка, но не е. Възможно най-икономичните сладки откъм време и труд са.
цитирай
186. babetki - Сиропирана баница "Рози" - Грети
21.12.2014 20:59
Продукти: 4 яйца, 4 с.л. захар, 4 с.л. олио, 1,5 ч.ч прясно мляко, кубче мая, 1 кг брашно.

Меси се мекичко тесто. Разделя се на 8 топки. Всяка от тях се точи с точилка с дебелина 2-3 мм /на око/. Ръси се с леко препържено, но охладено олио и счукани орехи /с повечко е по-добре/.
Първите четири се слагат една върху друга върху хартия и се навиват на руло. Режат се "розичките" и се слагат в намазнена тава. След това с другите 4 кори се прави същото. Втасват около 50 мин. Пекат се на 180-200 градуса около 30 минути до златисто. Добре е да не се загрява фурната предварително, защото докато загрее, те втасват още по-добре.
Студените рози се сиропират с горещ сироп като за баклава, ароматизирана с ванилия.
От тези продукти излизат около 32-35 броя. Време за приготвяне 2,5-3 часа общо /месене, точене, втасване, печене/. Баницата е вкусна и е удобна за сервиране.
цитирай
187. babetki - ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА - МАРИ М
02.01.2015 10:45
Блатове:

Яйце – 1 брой
Захар бяла кристална – 150 гр.
Маргарин – 50 гр.
Мед – 2 с.л.
Сода – 2 ч.л.
Брашно – 400 гр
Прясно мляко – 200 мл
Разбиват се яйцата и захарта, после бавно се добавят млякото, меда, содата и маргарина. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят около 30 минути. Докато е още топла сместа се сипва брашното и се омесва.
От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки, всяка с тегло около 85 гр. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм и се пече. За една торта се използват само пет от блатовете.

Крем:

Заквасена сметана – 900 мл
Захар бяла кристална – 10 с.л.
Орехи – 200 гр
На ръка се разбъркват сметаната и захарта и се намазва всяка кора, след което се посипва с орехи.
Тортата се прави само с 5 (пет) блата!


Така приготвената торта се увива във фолио и се оставя 5 часа да зрее при температура от 0ºC до 5ºC.

Мои препоръки: тия продукти стават 10 кори. Направих я с 5, както е по рецептата - другите във фризера, после бързо и лесно направих пак.
Като правя нещо, първия път спазвам точно рецептата, после изменям ако нещо не ми допада. Пише
Цитат
Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см
е да, ама като попи сметаната, тортата се разшири и висна от подноса.Не ми хареса да е с диаметър 34 см и ниска, и оня ден ги разточих по 20 см, подредих я в ринг 24 см с 6 кори, че сметаната ми беше повечко и се получи идеална на големина торта. По средата сложих мармалад от сини сливи.

цитирай
188. babetki - ПРАСЕНЦА -на Иха
26.01.2015 14:24
ПРАСЕНЦА
може да се направят с различни плънки- кайма, гъби, каварма, сирене с яйца и т.н., също може и едно голямо прасенце да се направи и напълни, което е готина идея за някой от предстоящите празници:). В него отново може да сложите плънка с кайма и гъби, някакво месно руло, каварма и др. Много са вариантите, днешният при мен е добрият стар лучник:)
плънка за прасенцата:
1 глава лук
олио
чубрица
черен пипер
червен пипер
сол
Нарежете лука на полумесеци. Загрейте в тиган олио и добавете лука, оставете го да се готви до омекване на средна степен на котлона.
Добавете подправките, солта и червеният пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.
Тесто за прасенцата /може и половината/
500 гр брашно
220 мл приятно топла вода
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
60 мл олио
1 с.л. сол
1 жълтък, за намазване на прасенцата
Пресейте брашното в купа, добавете солта и маята и разбъркайте.Направете кладенче и в него изсипете водата и олиото.Замесете тесто, направете го на топка и го покрийте със стреч фолио и кърпа, да втасва.Включете фурната на 190 градуса, с вентилатор.За моите прасенца направих топки с тегло по 85 гр, всяка, но може и с друг грамаж. Зависи каква големина искате да са.Вземете една топка, пристиснете я да стане плоска и сложете в центъра от плънката с лук, след това покрийте с краищата тесто и направете отново топка. Намажете с жълтък, поставете ушички и опашка, зурла, като нея закрепете с две клечки за зъби, които, забийте в ноздричките. По време на печенето клечките стоят там, хем крепят зурличките, хем се получават и дупки за ноздричките.Сложете зърна пипер за очи.Изпечете ги във фурната за около 15 мин. Извадете ги и ги оставете да се охладят върху решетка. Внимателно извадете клечките, като с едната ръка придържайте ноздричката:)

цитирай
189. babetki - ПРАСЕНЦА - IHA
26.01.2015 16:49

може да се направят с различни плънки- кайма, гъби, каварма, сирене с яйца и т.н., също може и едно голямо прасенце да се направи и напълни, което е готина идея за някой от предстоящите празници:). В него отново може да сложите плънка с кайма и гъби, някакво месно руло, каварма и др. Много са вариантите, днешният при мен е добрият стар лучник:)
плънка за прасенцата:
1 глава лук
олио
чубрица
черен пипер
червен пипер
сол
Нарежете лука на полумесеци. Загрейте в тиган олио и добавете лука, оставете го да се готви до омекване на средна степен на котлона.
Добавете подправките, солта и червеният пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.
Тесто за прасенцата /може и половината/
500 гр брашно
220 мл приятно топла вода
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
60 мл олио
1 с.л. сол
1 жълтък, за намазване на прасенцата
Пресейте брашното в купа, добавете солта и маята и разбъркайте.Направете кладенче и в него изсипете водата и олиото.Замесете тесто, направете го на топка и го покрийте със стреч фолио и кърпа, да втасва.Включете фурната на 190 градуса, с вентилатор.За моите прасенца направих топки с тегло по 85 гр, всяка, но може и с друг грамаж. Зависи каква големина искате да са.Вземете една топка, пристиснете я да стане плоска и сложете в центъра от плънката с лук, след това покрийте с краищата тесто и направете отново топка. Намажете с жълтък, поставете ушички и опашка, зурла, като нея закрепете с две клечки за зъби, които, забийте в ноздричките. По време на печенето клечките стоят там, хем крепят зурличките, хем се получават и дупки за ноздричките.Сложете зърна пипер за очи.Изпечете ги във фурната за около 15 мин. Извадете ги и ги оставете да се охладят върху решетка. Внимателно извадете клечките, като с едната ръка придържайте ноздричката:)


цитирай
190. babetki - СЛАДКИШ СВЕТЛА
05.02.2015 15:46
4 яйца + 100 г кисело мляко с половин лъжичка хлебна сода + 2 с.л. олио и половин лъжичка сол се разбиват с тел, прибавя се 100 г сирене и накрая около 1/3 от пакет фини кори за баница, изсушени и натрошени. Обърква се добре и се насипва във формичките. И печеш. Това е. На 170-180 градуса на средно ниво.

Поради честата употреба на рецептата, вече имам улеснения: Цял пакет кори (аз купувам Фамилия) вечерта го разпарцальосвам и разхвърлям в една тава. На сутринта ги натрошавам и ги слагам в един голям буркан. После си взимам оттам, когато ми потрябва. 1/3 - за една доза.
Пробвайте - много бързо, много лесно и много вкусно.
Забележка: моята форма за мъфини е с керамично покритие и съвсем леко я намазвам с олио. Не знам как се постъпва с други видове форми - силикон и т.н.
цитирай
191. babetki - Родопски клин - МАМСИ
08.02.2015 10:10
Сварявате 1/2 ч.ч. ориз. След като изстине го смесвате с 1/2 ч.ч. прясно мляко, 5-6 яйца, 250-300 гр натрошено сирене, сол на вкус. Сега разточвате двете кори.
За една кора: 3 суп. лъжици /с връх/ брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, вода. Замесва се тесто и се разточва с точилка в кръг. Разточва се първо една кора, като диаметърът й трябва да е по-голям с 3-4 см от диаметъра на тавата, в която ще се пече. Моята тава е около 30-32 см. В намазнена с олио тава разстилате първата кора. Изсипвате сместа с ориза и др. продукти и разпределяте равномерно. Върху сместа може да сложите няколко малки парченца масло. Завивате с излишната част от кората. Замесвате тесто за втората кора. Нейният диаметър е по-малък, колкото тавата. Покривате с нея и слагате да се пече. Пече се само отдолу. След като се изпече обръщате с помощта на друга тава /обръща се върху дъното на тавата и след това се приплъзва обратно/. Отгоре слагате около 60 гр. масло и печете до готовност.
Да ви е вкусно!
цитирай
192. babetki - Лесна закуска - Светлето
08.02.2015 10:12
В голям тефлонов тиган запържвате в масло хляб, нарязан на хапки, през това време си разбивате яйца с прясно мляко (на човек 1 яйце и 100 мл мляко), като се позачерви хляба, заливате със сместа и или разбърквате, или го оставяте като омлет. Може да прибавите сирене или в тигана при хляба, или в яйчената смес.
цитирай
193. babetki - Друга закуска - Светалчо
08.02.2015 10:15
В малко тиганче, най-добре емайлирано, запържвате около кибритена кутийка масло. Бъркате непрекъснато, да не прегори. Когато се появят червени точици, слагате горе-долу същото количество мед и продължавате да бъркате, докато медът се запени. Тогава сваляте от огъня, оставяте леко да изстине, а вие в това време нарязвате хубав вкусен хляб на пръчици и давате на децата да си топят в медено-маслената смес. Моите умираха за тази закуска.Знам, че не е полезно, защото ензимите на меда отиват на кино и витамините на маслото и те, обаче е много вкусно и е по-добре от бисквити или нещо друго купено.
цитирай
194. babetki - КАК ДА СИ НАПРАВЯ ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ И КАХЕТА - Иха
08.02.2015 10:16
Не мога да си обясня защо първо трябваше да се науча да приготвям дулсе де лече (Dulce de leche) с консерва подсладено кондензирано мляко, а по-късно даже да търся готови варианти в магазините, след като е толкова лесно да се приготви от два основни продукта – прясно мляко и захар. Сега, когато имам богата база за сравнение, ще ти кажа следното – забрави всичко, което си научил за варенето на консервата и зарежи всички бурканчета с етикет, на които пише дулсе де лече. Защото това, което може да направиш е да си го приготвиш у дома и уверявам те ще е най-доброто, което ще опиташ.
Двете по-важни сравнения, които ме карат да мисля позитивно за приготвянето на дулсе де лече от основни продукти са вкусът и времето. .. Е, няма нужда да те убеждавам, че вкусът на приготвеното у дома дулсе де лече от прясно мляко и захар е много по-добър от дулсе де лечето приготвено от консервна кутия подсладено кондензирано мляко и върховно в сравнение с готовите, които ще намериш на пазара.
Времето за приготвяне наистина ме озадачи. Докато с консервата подсладено кондензирано мляко са необходими 3 или дори 4 часа за по-гъсто сладко, редукцията на прясното мляко със захар става за 1 час и 30 минути. За това време, различно от всичко което бях чела и чувала не е необходимо да се стои до котлона и да се разбърква непрекъснато. Това става само на финалните двайсетина минути, но не е никак страшно, както би прозвучало.
Следващото ниво, което работи в плюс за дулсе де лечето приготвено с прясно мляко и захар е, че може да придадеш на своето дулсе де лече собствен вкус. Най-обичайните аромати са ванилия и канела, но мисля, че всичко което сметнеш за добре в комбинация с млечния карамел е допустимо. Ако ме питаш какво, веднага се сещам за звездовиден анасон. Обаче онази съставка, която според мен не е за изпускане е малко количество морска сол, която едновременно ще отключи сладостта и ще я балансира. .. Аз например първият път приготвих дулсе де лече с ванилия и канела, а после, когато намерих
цитирай
195. babetki - Лесна закуска с тесто от вечерта /Мери Попинз
13.02.2015 15:14
замесването на тесто от вечерта ми стана навик, а на другия ден само решавам каква да е закуската.За да избегна пърженето ,правя пърленки, гюзлеми,тутманичета, кифлички, пици.....
Ето как аз правя тестото:
Вземам една тенджера и слагам вътре
-1пак.суха мая
-1ч.л.сол
-2ч.л.захар
-2с.л.олио
-1ч.л.оцет/лимонов сок/
-2с.л. кисело мляко
Затоплям леко 1/2 литър вода и прибавям към останалите продукти в тенджерата. Започвам да бъркам с дървена бъркалка и да прибавям брашно.Чашка по чашка.......докато тестото стане гъсто и започне да се събира на топка около бъркалката.Когато бъркането стане невъзможно,захлупвам тенджерата добре и прибирам в хладилника.Никога не меря брашното.Тестото само подсказва, че повече не му е нужно.Никакво месене на плота!!!
На сутринта тенджерата е пълна с шупнало лепкаво тесто.Няма страшно!Намазвам работния плот с олио, изсипвам тестото и с намазнени ръце оформям желаната закуска.В случая съм предпочела тези симпатични тутманичета .За целта откъсвам от тестото, разплесквам в/у плота, слагам плънка от яйце и сирене и завивам на руло.Режа" розички" и подреждам в/у хартия за печене в панички за супа/от по- големичките/.Мазнината , с която мажа плота и ръцете си е достатъчна.Може да е само олио,или разтопено масло и олио.Тестото след оформяне много бързо бухва отново.Тутманичетата се пекат в загрята на 180 градуса фурна.След изваждане от фурната леко се намазват с масло. От тази доза се получава доста тесто.Остатъкът си чака в хладилника и после се превръща в нещо друго.
== може ли да бъде изпълнена рецептата с прясна мая и след това отново ли може да бъде оставено вече готовото тесто да почива в хладилника или това е само в случай, че е приготвено със суха мая== може и с прясна мая.Половин кубче=20г. е достатъчно
цитирай
196. babetki - Постно Хрушчовско „неостаряващо” тесто - IHA
13.02.2015 15:16
Хрушчовското, „неостаряващо” тесто е старо и добре познато - почти универсално за сладки и солени печива, много удобно за работа, с характерен фин вкус: лесно е за замесване, както и другите теста с мая; запазва формата си при печене, втасва и се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни /това е и качеството, което отразява наименованието - вечно младо/. Любимо и наречено на Никѝта Сергѐевич Хрушчо̀в , достига до нас със заслугата на неговия в продължение на 25 години личен готвач Анна Григорьевна Дышкант. В оригинал е популярно още като „френско”, и това не е случайно. Поради естеството на получения продукт е различен от руските пирожки – млечно маслено, нежно, наситено... Ето онагледен вариант за Базова рецепта! С течение на времето за подобряване на неговата устойчивост освен мая се добавя ½ ч.л. бакпулвер или ¼ ч.л.сода. В много от рецептите използвана мазнина е маргарин и/или в комбинация от масло. Потърсих начин да се пригоди тестото и в постна разновидност – вода, вместо мляко и олио, вместо масло, маргарин /с оглед съвременните тенденции за избягване на маргарина /. Прочетох коментари за подобни заменки, опитах и се получи, а вече го използвах няколко пъти: за солени пълнени питки, за сладки ролца с канела и орехи, както и за пържени бухтички.
/Базова рецепта!/
Продукти: /6-8 питки, според големината/
2 ¼ ч.чаши брашно* = * може и микс от черно, бяло, типово
¾ ч.чаши вода
100 мл. до ½ ч.чаша олио
1 с.л. захар
½ ч.л.сол
7 гр, мая суха
½ ч.л. бакпулвер или ¼ ч.л.сода
1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се солта и сухата мая, след това се добавя водата, олиото, брашното със захарта, бакпулвера/или содата. Замесва меко тесто с миксер или лъжица. Поставя се в съд с капак в хладилник поне за 4 часа, може и за цяла нощ. Готово е за употреба, веднага след изваждането му от хладилника. Оформя се по желание и пече без допълнително втасване, в предварително загрята фурна на 175С за около 15-20-30 мин, до златисто, според големината на печивата.
цитирай
197. babetki - Солен кекс - Светлето
13.02.2015 15:18
Солен кекс

4 яйца
1 ч.ч. прясно или кисело мляко
1 бакпулвер или 1 ч.л. сода
половин ч.ч. олио
брашно
една филия сирене
един кренвирш
половин зелена и половин червена чушка
десетина черни маслини
половин морков
5-6 стръка магданоз
1 ч.л. ронена чубрица
половин ч.л. сол
В реда, в който са изброени продуктите действаш. Тестото да е гъстичко, да се задържа.
Аз го пека във формата с дупка, на средно ниво, на 175 градуса, около 50 мин.
цитирай
198. babetki - Руло от пушена сьомга - МАМСИ
13.02.2015 15:19

200 г пушена сьомга /нарязана на тънки филийки, имя я навсякъде/
180 г спанак /за пюре, купувам замразен/
400 г прясно сирене /в кутийките, за мазане, фришкезе демек Smile/
1 яйце
Приготвяне: размразявате спанака и го забърквате с яйцето. Това нещо изпичате във фурната върху хартия за печене за около 15 мин. на 200 градуса. Оставяте да се охлади, мажете отгоре прясното сирене, нареждате сьомгата и завивате на руло. Трябва да престои в хладилника 1-2-3 часа /аз не издържам толкова и на първия час вече го започвам Embarassed/. Режете на филийки. Страхотно предястие /и не само/.
цитирай
199. babetki - Баница с натрошени кори - Светла
21.02.2015 11:38
А "моята" е следната:
4 яйца + 100 г кисело мляко с малко сода в него + 100 г натрошено сирене + 2 лъжици олио + 150-200 г натрошени кори за баница, предварително поизсушени. Разбъркваш всичко и слагаш в до 3/4 от обема на формичката. Печеш на 180 градуса 20-тина мин.
цитирай
200. babetki - Баница с натрошени кори - ТУТИ
21.02.2015 11:41
аз режа с остър нож листите както са свити на руло на ленти около 1.5 см..После ги оставям да "заветрят". Когато правя малки банички / може и в чашки за крем карамел / в сместта от яйца, сирене, кис.мляко / или газ.вода, лимонада, прясно мляко..../ слагам лентичките листи, разбърквам хубаво и пълня чашките. Слагам по парче масло във всяка чашка.
По същия начин, но с целия пакет листи нарязан на ленти и съответното количество плънка правя в кексова форма, предварително намаслена и поръсена с галета. Задължително с масло.Аромата при печене е неповторим, за вкуса .......опитайте!
цитирай
201. babetki - Маринована сьомга по норвежки - Светла
21.02.2015 11:43
Цяла сьомга, (около кило, кило и половина) изчистена добре, се натъпква със смес от:
6 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. смлян бял пипер
2 връзки нарязан копър
Натъпкваш корема, после обтриваш цялата риба и я поставяш в здрав найлонов плик. Каквото е останало от сместа, го слагаш в плика. Завързваш стегнато и го слагаш в хладилника за три денонощия. От време на време го разклащаш, и обръщаш на друга страна, защото се получава марината от подправките, та да се поеме равномерно.След три дни измиваш рибата, подсушаваш я, почистваш от кожата, нарязваш на тънки филийки, нареждаш в буркан, доливаш с олио два пръста над рибата и съхраняваш в хладилник. Може да се консумира веднага и така, без олио, но аз предпочитам да поседи два-три дни в олиото.
цитирай
202. babetki - ОСОЛЕНА СКУМРИЯ - РОСИ
21.02.2015 17:56

2 големи скумрии , 1 голяма глава лук, 12-15 зърна бахар , 5 бр дафинов лист
За саламурата : 0,5 л вода , 2,5 с.л. сол , 1,5 суп. лъж захар, 2-3 суп. лъж олио
Приготвяне: скумрията се почиства ,маха се главата и добре се измива. Нарязва се на шайби с дебелина 2-3 см. Лукът се почиства и се нарязва на шайби или полумесеци.
В съд с капак или голям буркан редувате риба ,лук ,като между тях ръсите с бахар и дафинов лист.
Сварявате саламурата и като изстине ,заливате рибата ,затваряте съда и на хладно се оставя. След ден -два рибата е готова.
На мен лично много ми хареса ,че не е солена. Точно на вкус. В рецептата имаше ,зърна карамфил да се слагат ,но аз не харесвам в риба карамфил.
цитирай
203. babetki - АВОКАДО -изгъзица на Здравка-Мравка
03.03.2015 21:57
Авокадо-изгъзица, вкусна, полезна и ефектна: 1 омекнало зряло авокадо, 1/2 домат иизстискан от водата обелен, 1 скилидка чесън - стриват се с вилица или с блендер. Малко лимон, сол, черен пипер евтл. /заради децата/, зехтин, ама може и без него, че авокадото си е тлъстичко. В паница. И сеега иде гвоздееят на програмата: гребе се като с лъжицаа, обаче с парчета чипс-Тортила, може и лютичка. Децата се изпопребиват. Ако е редичко - добавят се овесени трици, 1 с.л. Може и печени семки някакви.
цитирай
204. babetki - САЛАТА ОТ ТИКВИЧКИ - НЕВЕРОЯТНА ВКУСОТИЯ, приготвени от ИХА
16.06.2015 20:43

Безобразно вкусно нещо!
500 гр пресни крехки тиквички
0.5 ч/л сол ( или на вкус)
100 мл зехтин (в краен случай – олио)
3 с/л винен оцет
2 с/л мед
2-3 скилидки чесън ( носи и повече)
магданоз, копър
смлян чер пипер
Тиквичките се измиват хубаво и, без да се белят, се нарязват на ивички с помощта на белачка за картофи по цялата дължина. Посоляват се и се оставят 30-ина минути. В това време се приготвя маринадата – в купа се смесват зехтина, меда, оцета, черния пипер, чесъна и ситно нарязаните зелени съставки, хубаво се размесват.Изстискват се леко тиквичките, слагат се в маринадата и се разбъркват. Купата с тиквичките се оставя в хладилника поне 2 часа, от време на време може да се разбъркват.Аз лично нямам толкова търпение и ги почвам по-рано от определеното време.
Страшно свежо, хрупкаво и вкусно! Непременно опитайте!
цитирай
205. babetki - КИТАЙСКА МОЗАЙКА
16.06.2015 20:43

Свежо, хрупкаво, вкусно, бързо, лесно и евтино!Това мезенце ще ви струва много малко средства, време и усилия, а ще е по-ефектно от вкусната, но доста омръзнала вече руска салата или другите подобни на нея.
1 глава китайско зеле
250 гр краве сирене
250 грама топено сирене
2 с.л. сметана (или майонеза, ако искате да е с по-плътен вкус)
250 гр мек колбас или шунка
1-2 пресни месести червени чушки
1-2 пресни месести зелени чушки (аз нямах зелени чушки, сложих кисели краставички)
100 гр. черни маслини без костилки
Количествата са ориентировъчни, зависи колко е голяма главата китайско зеле.Продуктите търпят вариации, можете да добавите и други по свой вкус - например царевица или варени яйца, или парченца кашкавал, нарязани на ситни кубчета.
Настържете сиренето, добавете намачканото топено сирене и сметаната (майонезата).
Аз сложих малко повече сметана и плънката стана доста мека и сочна. Мисля, че това не е нужно. Така че не прекалявайте със сметаната.По-добре е плънката да остане по-гъста, за да се слепят по-добре накрая двете половини на зелето.Разбъркайте добре сместа. Добавете към млечната смес нарязаните на дребни кубчета чушки, колбас (или шунка), нарязаните на колелца маслинки.Разбъркайте всички съставки добре.
Китайското зеле измийте, подсушете и срежете по средата по дължина на 2 половини.
Изрежете кочана, това дава възможност да отворите листата.Средните листа извадете.
Ако главата зеле е твърде голяма, може да премахнете някои от вътрешните листа (например през едно), за да има повече място за плънката.Обмажете всички листа на зелето с плънката и ги сложете добре едно върху друго.Съединете двете половини на зелето в едно цяло и обвийте стегнато във фолио за свежо съхранение.Оставете на студено за няколко часа да се стегне и слепи добре.Преди поднасяне нарежете на резени.
=Рулото става извънредно свежо, леко и хрупкаво. Ако искате вкусът му да е по-плътен, използвайте майонеза вместо сметана и сложете повече колбас (или шунка).
цитирай
206. babetki - ШАРЕНО РУЛО С ПЛЪНКА, приготвено от ИХА
16.06.2015 20:44
Общо тесто :
6-7 яйца
6 с. л. течно, но охладено масло
5-6 с.л. заквасена сметана (или гъсто кисело мляко, но аз използвах сметаната)
6 равни с. л. брашно
1и1/2 ч. л. бакпулвер
За жълтата част:
4-5 с.л. настъргано сирене
щипка риган
За зелената част:
2 с.л. ситно нарязан магданоз
3 с.л. бланширан и ситно нарязан/пасиран спанак (от замразения , добре изстискан от водата.)
щипка сол
За оранжевата част:
2 пълни с.л. лютеница
щипка сол, щипка чубрица
За пълнежа:
2 пакета крема сирене (от по 125гр)
100 гр. твърдо сирене
1 с.л. заквасена сметана
( или 100 гр. майонеза + 1 пак. крема сирене, 150 гр. твърдо сирене)
3 с. л. разтопено, но охладено масло
2-3 ск. - счукани - чесън
копър, черен пипер
Пилешко роле - около 250 гр. на тънки ленти/слайсове (или шунка)
100 гр. маслинен пастет (т.е. пасирани 70 гр. черни маслини без костилка, хубаво отцедени от водата с 30 мл. зехтин
За всеки цвят от блата:
...* Разбиват се добре всички общи съставки за блата. После се разделя тестото на три части и се оцветява със сответната добавка. Всяка част от сместа се поставя в отделен пош за еднократна употреба или найлоново пликче, които се поставят изправени в чашка, за да стоят самостоятелно, докато се работи с другите.* Фурната се загрява на 170-180* Тава с приблизителни размери 40/35 см се застила с хартия за печене.* Отрязва се ъгълчето на поша или пликчето и се нанасят неправилни ивици от различните видове тесто. Колкото са по-тесни ивиците, толкова повече броя ивици се получават и по-шарено става рулото. Чашите за пошовете се държат съвсем близо до тавата, защото сместа е течна и лесно излиза. Райетата се правят надлъжно в тавата - Блатът се пече в предварително загрятата фурна за 10-12 мин. - колкото да се стегне. Това си е почти омлет и не му трябва много печене, защото ако пресъхне ще се чупи, когато се навива. Поставя се топъл на кърпа, заедно с хартията и навива - както горе писах - хващайки дължината на шарките, на руло. (навива се с
цитирай
207. babetki - Детокс салатата на Дагмар, приготвена от ИХА
16.06.2015 20:46

350 гр. червено зеле (нарязано) / Aз я направих с китайско зеле/
3 моркова (настъргани)
2 ябълки (нарязани, аз ги настъргвам)
няколко репички (нарязани)
20 гр. магданоз (никога не съм го теглила, слагам на око)
3 с.л. печени орехи (в оригинал pine nuts)
1 с.л. тиквени семки
по 2 с.л. слънчогледови семки и ленено семе
сол
дресинг
2 ч.л. настърган джинджифил (корен)
1 ч.л. мед
2 с.л. лимонов сок
4 с.л. зехтин
Продуктите за салатата се смесват, слага се сол на вкус. Отделно се разбъркват добре и продуктите за соса и салатата се залива с него.
Аз първия път я правих точно с тези продукти, стана много добре, но после реших, че цвеклото също ще пасне на вкуса, така че след това съм правила салатата с готови смеси от по 400 гр., едната от червено зеле, бяло зеле и моркови, а другата от цвекло и моркови, като за един път слагам по половината от двете смеси. Мисля, че спокойно може да се направи и само с бяло зеле и моркови.От друга страна, на мен добавките във вид на ядки и семена ми идват в повече, така че обикновено не слагам всички изброени (в случая на снимката съм сложила слънчогледови семки и смляно ленено семе). Надявам се по тази причина салата да не става по-малко детокс. Никога не пропускам ябълките, те придават много приятен вкус.Най-важното в тази салата е дресингът, гениален е просто, смятам да го пробвам и в други салати
350 гр. червено зеле (нарязано) / Aз я направих с китайско зеле/
3 моркова (настъргани)
2 ябълки (нарязани, аз ги настъргвам)
няколко репички (нарязани)
20 гр. магданоз (никога не съм го теглила, слагам на око)
3 с.л. печени орехи (в оригинал pine nuts)
1 с.л. тиквени семки
по 2 с.л. слънчогледови семки и ленено семе
сол
дресинг
2 ч.л. настърган джинджифил (корен)
1 ч.л. мед
2 с.л. лимонов сок
4 с.л. зехтин
Продуктите за салатата се смесват, слага се сол на вкус. Отделно се разбъркват добре и продуктите за соса и салатата се залива с него.
Аз първия път я правих точно с тези продукти, стана много добре, но после ре
цитирай
208. babetki - ПРАЗНИЧНО ПЛАТО, ПРИГОТВЕНО ОТ ИХА
16.06.2015 20:47
1 пиле /или само бяло месо/
~0,500кг обезкостен св.бут
1глава лук
Скалидки чесън
Морков
250-300гр.гъби
50-60гр кашкавал
Сол
Черен пипер
Мазнина
Сваряваме пилешкото месо и го нарязваме на хапки. Св.месо нарязваме на хапки и запържваме.Прибавяме накълцан лук, настърган чесън, морков – на кубчета. Гъбите се сваряват и нарязват. Всички продукти се смесват , посоляват, добавят се подправки и малко вода /бульон от пилешкото/ , захлупват се и на тих огън се задушават, докато остане на мазнина. В подходящ съд /плато/ се изсипва ястието , поръсва се с настърган кашкавал и се запича на фурна. Поднася се с пържени картофи или друга гарнитура

цитирай
209. babetki - Киевска торта, приготвена от ИХА
16.06.2015 22:28

Разбиват се 6 белтъка, на порции се прибавя 1,5 чаша захар, като се получи твърд сняг се слагат 3 с.л царевично нишесте и 1.5 чаша печено кашу. Изсипва се върху хартия в тава (тази от фурната) . Слага се в предварително загрята до 160 гр фурна, пече се 10 мин, след което се намалят градусите на 100 и се суши 2 часа без да се отваря фурната. Като изтече времето, се изключва фурната и без да се отваря не се вади тавата още 5-6 часа. Внимателно се отделя хартията и с остър нож се разрязва платката на две. Крем:4 яйца и 1/2 чаша захар се разбиват, слага се на водна баня докато се сгъсти. Изстудява се. Разбива се 300 гр масло, прибавя се яйчната смес. За получаване на кафяв крем- към половината от крема се прибавя какао.
цитирай
210. minavamottuk - ТУРШИЯ ОТ ЗЕЛЕН ФАСУЛ И ЛЮТИ ЧУШКИ Шпунц
10.07.2015 12:07

ТУРШИЯ ОТ ЗЕЛЕН ФАСУЛ И ЛЮТИ ЧУШКИ

Продукти:
4 кг зелен фасул,1кг чорбаджийски чушки или рибки или други люти или и чорбаджийски и рибки.
3 връзки копър,3 глави чесън.
Марината:
1л.вода,1ч.ч олио,1кафена чаша оцет,1 ч.ч захар и сол на вкус;
Приготвяне:

Маринатата се кипва. Измитият, почистен инарязан на парчета зелен фасул се задушава в маринатата около 30 мин/да не се развари/. Слагат се чушкитебез дръжките нарязани на две по дължина, и задушаването продължава около още 15 мин. След като се свали от огъня се добавя счукания чесън и копър. Обърква се добре ,поставя се в буркани и се стерилизира 15 мин.
цитирай
211. babetki - Сладко от плодове на фурна - Иха
21.08.2015 07:54
Равни количества ягоди , смокини или др. и захар, всичко се пече в тава във фурната. Това е:)
все пак малко по-подробно:
Продукти:
1 кг плод
1 кг захар
на върха на ч.л. лимонтузу
Плодовете се почистват, измиват и отцеждат от водата. Поставят се в по-голяма тава, защото пускат сок:), поръсват се със захарта, разбъркват се добре и се поставят във фурната да се пекат първоначално на 250 градуса, докато пуснат сок и започне процес на варене. След това температурата се намалява на 190 градуса. Сладкото се пече до готовност. При мен това се случи за около 40-50 минути, всичко зависи от това колко сок пускат плодовете. Може да проверите по метода на капката върху чиния( капка от горещото сладко, капната върху суха порцеланова чиния след като се охлади не трябва да се разтича.
По време на печенето се разбърква от време на време със суха лъжица. В края на печенето се добавя лимонтозуто, разбърква се, оставя се за 1-2 минути във фурната, след което се насипва в сухи буркани, затварят се и се обръщат с капачките надолу. Kато се охладят се прибират на тъмно и хладно:).
* Ако случайно се образува пяна при процеса на варене - печене, се обира. При мен такава не се образува.
== Аз по този начин миналата година си направих лютеница. Стана много хубава
цитирай
212. babetki - Сироп от смокинови листа - Иха
21.08.2015 07:57

20-30 смокинови листа
1 литър вода
1 кг захар
10 гр лимонтозу
Измийте добре смокиновите листа.
Варете ги във водата под капак 20 минути.
Отстранете от огъня и оставете напълно да се охлади.
Прецедете сока, отстранете листата.
Добавете захарта, загрейте и разбъркайте до разтварянето й.
Варете сиропа без капак, на слаб огън 30 минути.
Добавете лимонтозуто накрая, разбъркайте.
Налейте сиропа в чисти бутилки, затворете веднага.
Поднесете като разредите със сода или минерална вода.
По желание добавете резен лимон и кубчета лед.
цитирай
213. babetki - СТУДЕНА СУПА С ЦВЕКЛО И КИСЕЛО МЛЯКО - ИХА
21.08.2015 08:02

Ярко розова и още повече вкусна - това е положението, когато е замесено червеното цвекло...
Тези, които не го харесват вероятно ще бъдат на друго мнение, даже въобще няма да удостоят супата с внимание, но за останалите ситуацията е различна. Добре би било да не се пропуска щипката кимион - внася екзотичен нюанс и подчертава вкуса на цвеклото.
500 - 600 г червено цвекло
500 г пълномаслено кисело мляко
половин супена лъжица ситно нарязан лук
1-2 щипки смлян кимион
сол и черен пипер
1-2 клонки копър
опция - малка скилидка чесън
Предварително може да се подготви по-голяма порция цвекло. Почистените глави се сваряват необелени (15-20 минути в тенджера под налягане). След като се охладят, се обелват и нарязват на дребни кубчета. Прибавят се нарязаният лук. Подправят се със сол, черен пипер и кимион. Млякото се разбърква със 150- 200 мл вода. Към него се добавят останалите съставки и се охлажда за 2-3 часа. Преди сервиране се освежава с тънка струя зехтин и нарязан копър.
Супата е хубава, когато е по-гъста от таратор. При липса на време за охлаждане, може да се направи само с мляко и да се добавят бучки лед за охлаждане и разреждане.
цитирай
214. babetki - САЛАТА С РУКОЛА, ОРЕХИ И СМОКИНИ - ИХА
21.08.2015 08:03
Лека и свежа салата с аромат на лято. Съчетава свежия и леко пикантен вкус на рукола, зрели, ароматни смокини и сурови орехи, поръсена с лимонов дресинг. Може да послужи и за леко хапване за вечеря. Ако не сте вегани, може да добавите и малко натрошено козе сирене.
за 2 порции
* 125 г рукола
* 6 смокини
* 100 г орехи, накиснати за 3-4 часа
* 50-70 г козе сирене по желание
Лимонов дресинг:
* 1 лимон ( био по възможност)
* 2 с.л. зехтин
* 1/4 ч.л. горчица

Пригответе дресинга. Настържете кората на добре измития и подсушен лимон.Изцедете сока. Смесете в малка чашка всички съставки и разбийте добре.
Отцедете водата от орехите и изплакнете. Оставете да се подсушат върху кухненска хартия.
Нарежете смокините на 6-8 парчета всяка.
Поставете в купа руколата, смокините и орехите. Поръсете с дресинга и сервирайте.

цитирай
215. babetki - СВЕЖА НАПИТКА ОТ ДЖАНКИ - Иха
21.08.2015 08:04
Сигурно няма да изненадам никого, ако кажа че рецепта за сокчето няма. Нужни са само джанки, вода и захар и/или мед /съвсем ориентировъчно - купа джанки, 2 литра вода, 5-6 супени лъжици мед или една чаена чаша захар/. Всичко се смесва, слага се в тенджера и се оставя да заври на умерен котлон докато джанките се разпукат, след това се прецежда през ситна цедка и се охлажда. Освежава Smile
==аз сварих с няколко клончета стевия
цитирай
216. babetki - Китайско ядене - ИХА
21.08.2015 08:07


Около 500-600гр свинска плешка
2 яйца
2 тиквички
2 патладжана
4-5 зелени чушки
300гр гъби
1 връзка магданоз
Сол
Захар
олио
В олиото се прави омлет от рабитите яйца. Изважда се , нарязва се на парченца и се слага в по-голяма тенджера.
Месото се нарязва на малки парчета /като за кебап/ и се изпържва. Изважда се от тигана и се разбърква с яйцата – в тенджерата. Поотделно / и последователно/(аз пържа на два котлона - едновременно)
се изпържват чушките , тиквичките , патладжаните и /по желание/ гъбите. Всички се добавят в тенджерата. При всяко добаване се ръси със сол, захар и магданоз . Всичко се обърква , леко се обработва на котлона – да се хомогинизира. Поднася се с сварен ориз /пилаф/
цитирай
217. babetki - ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ, ОРЕХИ, СТАФИДИ, МЕД И КАНЕЛА - ФРАМАР
02.10.2015 12:50
Необходими продукти:
500-600 грама ябълки
100 грама овесени ядки
100 грама стафиди (по-добре да бъдат светли)
80 грама орехови ядки (или други по ваш избор)
50 грама масло
50-60 грама мед
канела на вкус

Начин на приготвяне:
Обелете ябълките, почистете от сърцевината със семената и нарежете на парчета. Сложете ги в подходяща форма за печене. Изберете твърди сортове ябълки, за да не станат на каша по време на приготвянето.
Поръсете плодовете с натрошените или нарязани орехови ядки, стафидите и канела на вкус.

Разтопете маслото заедно с меда в подходяща купа, прибавете овесените ядки и разбъркайте.

С получената смес залейте ябълките, покрийте съда с фолио и поставете в предварително загрята фурна.

Изпечете десерта при температура от 180 градуса до желаната готовност на плодовете.
Няколко минути, преди да извадите вкуснотията, махнете фолиото и оставете да се запече, докато ябълките придобият румен оттенък, а овесените ядки станат златисти.

Бон апети!
цитирай
218. minavamottuk - САЛАТАТА ВИНЕГРЕТ FLO
21.10.2015 10:20
САЛАТАТА ВИНЕГРЕТ Продукти: 600 гр. картофи, Х 200 гр. цвекло и кисело зеле, Х 150 гр. моркови и грах, Х 100 гр. кисели краставички и кромид лук. 50 мл. олио, 2 суп. л-ци оцет, Х 1 чаена л-ка горчица и захар, сол на вкус и млян черен пипер.
Картофите, цвеклото и морковите се сваряват. Режат се на кубчета, краставичките - също. Кис, зеле и лука - на ивички, добавя се и грах от консерва. Всичкото това се залива със соса от останалите продукти. Оставя се за час в хладилника и после се сервира. Върви и с ракийка, и с водка ( рецептата е руска ) Приятен апетит
цитирай
219. babetki - САЛАТА С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО - СВЕТЪЛЧО
21.10.2015 11:37
салата "Кармен" (- сигурно, щото всичко е червено 35)
Сварено червено цвекло, сварен червен боб, печени червени чушки и суров червен лук се нарязват( без боба, ъвкорс) на каквито парченца искаш (аз ги режа на кубчета) и ги овкусяваш със стандартен дресинг - зехтин, лимон, сол.
цитирай
220. babetki - ОЩЕ ЕДНА САЛАТА НА СВЕТЪЛЧО
21.10.2015 11:37
Със сурово цвекло: морков, зеле и малко цвекло (половин глава примерно) настъргваш, овкусяваш и разбъркваш.
Аз го обичам и само варено и си го ям така, без нищо.
цитирай
221. babetki - САЛАТА С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО - МУМБАС
21.10.2015 11:39
Най-добре е след като го обелиш да го залееш с вряла вода и после настъргване и подправки с малко балсмов оцет или лимон, да убиеш миризмата, орех, морков, сол и зехтин.
цитирай
222. babetki - САЛАТА С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО - ЛУСИ
21.10.2015 11:40
Червеното цвекло го обелвам , настъргвам , настъргвам ябълка и морков и овкусявам със зехтин , сол и лимон. Така много ми допада.
цитирай
223. babetki - ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО НА ФИЛИЙКИ - КАРОЛИН
21.10.2015 11:41
Любимото ми на мен и малкия внук цвекло-обелвам, нарязвам на парчета и варя . Пет минути преди да е готово го заливам със смес от лимон (оцет) олио захар и сол на вкус до готовност. И цвеклото и сока се унищожават моментално.
цитирай
224. babetki - КОНФИТЮР ОТ ДЮЛИ, ЯБЪЛКИ - ФЛО
23.10.2015 21:51
Измервам ги - 3кг.дюли. Измивам ги. В голяма тава, в която пека погачи, слагам 2 кг. захар и литър вода да ври. През това време режа дюлите и слагам нарязаните парчета в друга тава с вода, да не потъмняват. Семенните части имат форма на паралелепипед. и тях ги слагам в съд с вода. Готовите нарязани дюли прекарвам през сокоизстисквачката и всичко изсипвам в захарния сироп- и сока, и стърготините. Варя, докато се посгъсти, слагам няколко листенца индрише и 2 мин, преди да го сваля, добавям 2 чаени лъжички лимонтозу. Още топло го насипвам в буркани. Остава светло.
Накарай мързеливият на работа, та да те научи на акъл. Вече няколко години правя така дюли, дюли и ябълки и само ябълки.
цитирай
225. babetki - ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ - ФЛО
23.10.2015 21:53
Семенните части ги меря, добавям дюли - до 2 кг., режа на парчета, заливам с водя и варя до омекване. В друга тенджера нарязвам 1 кг ябълки, сварявам и тях докато омекнат. Смесвам течностите, прецеждам през сито и тензух. Измервам. На 1 литър течност слагам 750 гр. захар, варя до сгъстяване, добавям индрише и лимонтозу и насипвам топло в буркани.
цитирай
226. babetki - ЗДРАВОСЛОВЕН ЕНЕРГИЙНО БЛОКЧЕ - Марина
06.11.2015 09:23
Домашно енергийно блокче: 1 круша, 3/4 ч.ч сушени фурми, 1/2 ч.ч. слънчогледови семки, 1/4 ч.ч. смляно ленено семе, 1/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1/4 ч.ч. орехи, 2 с.л. пресен настърган джинджифил и 2 с.л. сусамово семе.
В кухненския робот смесете всички съставки освен сусамовото семе. Оформете правоъгълни блокчета и ги посипете със сусама. От тези продукти можете да приготвите 12 парчета.
цитирай
227. babetki - Шницели с кайма и зеленчуци- Луси
09.11.2015 16:03
300 гр. кайма , 1 тиквичка настъргана , 2-3 моркова настъргани,3 картофа настъргани , 1 връзка магданоз ,1 глава настърган кромид лук , 1 яйце , 1 каф. чашка брашно , 1 каф. чашка вода , гьозум , чер пипер ,кимион и сол.
Всичко това се омесва , оформят се като шницели или кюфтенца и се пържат в сгорещено олио до зачервяване.
Може и студени да се ядат. Правя си и подлучено мляко (сосче)
цитирай
228. babetki - ПАСТЪРМА - СВЕТЪЛЧО
18.11.2015 13:31
Месото -телешко бонфиле или контрафиле за пастърмата и свинско контрафиле за филе "Елена"- се почиства от ципите и се поставя в тавичка покрита със сол(обикновена готварска) и се покрива цялото със сол като със сняг, отникъде да не се вижда месо. Държи се на студено 2-3 дни. След това се измива, поставя се в студена вода за 5-6 часа, като през това време два-три пъти сменяш водата. След това се подсушава много добре в кърпа.
Правиш си чесън с оцет като за шкембе-чорба, но с добавка 1 лъжица захар и хубаво намазваш с четка месото от всички страни. Оставяш малко да позасъхне. След това:
За пастърма подправките са 50 г смлян чимен, 30 г червен пипер и 20 г смлян чер пипер. Объркваш ги върху вестник или дъска и отупваш хубаво отвсякъде месото с тях, да не се вижда месо.
За филе Елена - подправката е само чубрица - ситно смляна. Промушваш по един конец на всяко парче месо и сушиш на балкона - гледаш да не е на слънце, а на ветровито местенце.

За пастърмата тази година освен моята си суха смес, ползвах и кайзерова каша - подправките се смесват с малко вода или бяло вино и с тази каша се намазва месото и пак се суши. Още не съм я опитала, но Луси я похвали, така че сигурно е добра.

Само да уточня, че ако месото е дебело парче, трябва да се нареже на две, защото дебелината не бива да е повече от 5 см, за да може да изсъхне.
цитирай
229. babetki - ТОРТА - ЛУСИ
19.11.2015 16:32
За блата: 3 яйца,1 непълна ч.ч захар, 1 1/2 ч.ч .смлени орехи, 1 супена лъжица галета , 1 ванилия. Правят се 2 блата.

Крем: 1 консерва подсладено кондензирано мляко,
1 ч.ч. неподсладена квасена сметана
,500 гр. маскарпоне
1 ванилия , 1 желатин разтворен в 2-3 с л. хладка вода

Глазура: ,200 гр- натурален или млечен шоколад разтопен за няколко секунди в микровълновата с 3-4 с л прясно мляко. Разбърква се енергично да стане на кашичка.

Карамелизирани ядки по желание /крокан/ . Карамелизира се захар в една тавичка и като стане златист се слагат орехи . Овалват се в карамела и се изсипва върху намазнена хартия за печене. Като изстине слага се в найлонова торбичка и се начуква. Кроканът може и по рано да се направи и в буркан да се съхранява.

За блата: Жъртъците се разбиват с 1/2 ч.ч. захар,белтъците се разбиват отделно с останалата захар.Орехите с и галетата а се смесват,прибавя се ванилията.Орехите се прибавят към жълтъците ,като се редуват с белъците.Разбива се с дървена лъжица.Пече се във форма с диаметър 24 см.върху намазнена хартия на 180 градуса. Пекът се два блата . Блатовете стават като ореховки

За крема - разбива се сметаната,към нея се прибавя маскарпонето и се получава гладък крем.Отделно се разбива подсладеното карамелизирано мляко.Всичко се смесва и се прибавя ванилията.
Да не се използува миксер! Крема да се разбива на ръка.

Върху 1 блат се изсипва част от крема,поръсва се с натрошените карамелизирани ядки и малко от шоколадовата глазура.Отгоре се слага 2-рият блат.Покрива се с останалият крем като се замазва и от страни. Отгоре се слага и шоколадовата глазура,която не трябва да е топла,нито много студена.! Поръсва се с останалият крокан. Оставя се във формата да престои в хладилника един ден.

Вместо блатове , може да се прави и с бишкоти !
цитирай
230. babetki - ПИЛЕШКА ПАСТЪРМА - ТУТИ
19.11.2015 23:01
Пилешките гърди сложих в ситна черноморска сол. След 18 часа ги почистих от солта и накиснах за 5 часа в около 1/2л вода, в която бях разтворила пакетче лимонтузу. Подсуших, овалях в подправки и закачих на терасата за да се превърне в най-якото мезе за винце.

Аз ги правя в солена саламура - Пропорцията е за около 3-4 кг филе - 3л вода с 200гр сол.

За по-малко количество си изчисли водата и солта. Нарязвам на ивици филетата да не са дебели парчетата,че трудно съхне.После ги поставям в саламурата и ги държа около 24 часа. Опитвам и ако са ми солени ги поизкисвам и пак опитвам. Изваждам от водата и подсушавам с кухненска хартия. После смесвам червен пипер, чер пипер, кимион и овалвам хубаво. В единия край пробивам дупчица и промушвам здрав конец.
Връзвам стегнато и окачвам на проветриво място. Ако времето е сухо са готови за консумация след 8 - 10 дни.
цитирай
231. babetki - Домашна пилешка пастърма
19.11.2015 23:08

Ден 1, петък - купувате месо, пакет сол. Поставяте го в пластмасов съд и го засипвате обилно със сол, така че да не се вижда месо от сол. Оставяте го в хладилника и го забравяте за уикенда. Отивате си някъде с половинката и не мислите за месото.
Ден 3, неделя - прибирате се вечерта и докато любопитствате какво ли е станало, можете безстрашно да погледнете в купата с месото. Вероятно се е втърдило и ако половинката много ви ядосва, нека се пази, защото държите в ръцете си толкова твърда "дъска", чееее не е ясно...
Измивате месото. Оставяте го във вода. Ако може повечко водица, за да се обезсоли, докато вие отмаряте.
Ден 4, понеделник сутрин - ако не сте се успали, сложете едно кафенце за вас и едно за мен и извадете месото от водата. Ако не ви е достатъчно безсолно, можете да го изкиснете и още. Сменете му няколко пъти водата или го оставете да престои във вода още време. Сложете месото да се отцеди върху скаричка.
Ден 4, понеделник вечер - като се приберете от работа, отдъхнете, хапнете, пък вече на сито хванете малко червен пипер, чубрица, черен пипер, ако обичате други подправки, слагайте смело. Разбъркайте и ги сложете върху хартия. Посолете месото с подправките и притиснете, за да полепнат добре. Оставете го после да съхне върху скарата, може и в хладилника. Там ще съхне малко по-бавничко, ако хладилника ви е от "модерните " саморазмразяващ се .
цитирай
232. babetki - САЛАТА С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО - ЩЪРКЕЛОВО ГНЕЗДО
20.11.2015 11:30

Продукти:

1 глава червено цвекло
1/2 голяма глава ряпа
2 големи моркова
1/4 лимон
2-3 с.л. зехтин
сол

Цвеклото, ряпата и морковите се обелват и се настъргват. Аз ги предпочитам на по-дребно ренде, но можете да използвате и по-едро. Обикновено използвам робота за тази цел, защото цвеклото много цапа. Лимонът се нарязва на малки парченца. Всичко се смесва в подходящ съд. Добавя се зехтина и солта. Разбърква се.
По желание може да се поръси с пресен магданоз и пресни листа целина.

цитирай
233. babetki - Маринован патладжан - рецепта на Севдалина Нейкова, изпробвана от Тути
24.11.2015 12:57
Продукти: 3 кг патладжан, 2 кг камби, за маринатата : 500мл оцет, 100мл олио, 300г захар, 3 с.л. сол, дафинов лист, черен пипер, целина, чесън. Патладжана се обелва, нарязва на хапки , посолява и във вода, около 2 часа. Измива се със студена вода и после се отцежда. Бланшира се в маринатата. Нарязаните камби също се бланшират в маринатата и се изваждат. В бурканите се редят последователно ред маринован патладжан, ред мариновани камби. Между редовете се слагат скилидки чесън и целина. Долива се маринатата във всеки буркан да има. Не е нужно да е пълен с марината. Заваряват се 20 мин.
цитирай
234. babetki - Пости сухи чушки за Бъдни вечер - изровено от Марина
26.11.2015 14:05
8 сушени чушки
1 кубче Зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин
2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
1 ч. ч. начукани орехи
1 ч. ч. сварен боб
1 ч. л. сушен джоджен
1 ч. ч. консервирани домати
1 ч. л. доматено пюре
Кипнете 500 мл вода, добавяте се кубчето Зеленчуков бульон и се заливате чушките. Оставят се да набъбнат за 20 мин. Бульонът се запазва.
Лукът се задушава в зехтина с 1 с. л. вода. Добавяте орехите разбърквате 2-3 мин. Слагате бобът, джодженът, доматите и доматеното пюре. Плънката се оставя да поври, докато се сгъсти.
Чушките се отцеждат и се пълнят с бобения пълнеж. Подреждате в тавичка и се заливат с останалия бульон. Ако е останал пълнеж, също може да се сложи в тавата. Намазват се със зехтин и се запичат за 20 мин.
Да Ви е сладко!
цитирай
235. babetki - Пълнени чушки с просо и гъби - Фрамар
26.11.2015 18:54
Необходими продукти:
6 пресни чушки за пълнене
1 чаена чаша просо
1 глава лук
1 среден морков
250 грама пресни или замразени гъби
2 супени лъжици зехтин
1/2 супена лъжица доматено пюре
1 - 1,5 чаени чаши зеленчуков бульон или вода
сол, смлян черен пипер и други подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Сгорещете зехтина в тиган и изсипете в него нарязания на ситно лук. 2-3 минути по-късно прибавете настъргания морков, а след минута доматеното пюре и нарязаните гъби.
Нека всичко се задушава, докато се изпари течността и тогава сложете просто, което предварително сте измили под гореща течаща вода. Продуктите трябва да се приготвят в продължение на няколко минути, след което налейте бульона или водата. Подправете на вкус, затворете съда с капак, свалете от котлона и оставете, докато сместа поеме течността.
През това време почистете чушките от опашките и семената. Напълнете ги с просото.
Може да изпечете във фурната или да приготвите на пара.
Добър апетит!

цитирай
236. babetki - Турска баклава с шоколад - Мамси
01.12.2015 01:42
1 пакет фини кори
150 гр млени орехи + 150 гр нарязани орехи + 100 гр шоколад наситнен на ренде + 1 кора от лимон + 1 1/2 чаена лъжичка захар + 1 1/2 ч.л. грис /всичко това се смесва добре/
за корите: 60 гр масло + 100 гр газирана вода
за сиропа: 100 гр захар за карамелизиране
400 гр захар
400 мл вода
2 шайби лимон
ванилия
щипка сол
Първо се карамелизира захарта, след това да заври останалата захар с водата и лимона и да престои с лимоновите шайби докато се охлади.
за баклавата преди печене: 100 гр разтопено масло
Приготвяне: Газираната вода и маслото се загряват докато маслото се разтопи. Сместа не трябва да е гореща. С нея се мажат корите.
Слагат се по 2 листа кори. На около 3 см от края се поставя иглата за плетене и кората се прегъва отгоре. Мажете корите със сместа от масло и вода, слагат се 2-3 с.л. от сместа с орехите и шоколада и след това се навива върху иглата. Като се навие с помощта на иглата прехвърляте в тавичката и при изваждането на иглата баклавата се набръчква. Подреждат се всички кори една до друга, нарязват се на малки парчета. Отгоре се намазва с маслото. Пече се около 40 мин. в загрята фурна на около 180 градуса /така е при мен/ Горещата баклава се залива със студения сироп Завива се с кърпа и се пъха в найлонова торбичка. Трябва да престои поне 12 часа
цитирай
237. minavamottuk - виенски кифли
08.12.2015 14:27
http://www.mycookingbookblog/%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%84%D0%BB%D0%B8-loupacky/

за 12 кифли
Виенски кифли (Loupáčky)

175 мл. мляко

1 жълтък

70 гр. разтопено масло или маргарин

щипка сол

настъргана лимонова кора

400 гр. брашно

60 гр. захар

1ванилия

1/2 ч.л. суха мая или 1/4 прясна мая

По желание може да сложите пълнеж:

нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж

За намазване и наръсване на кифлите преди печене:

1 белтък

сусам маково семе за наръсване

За Маков пълнеж:

150 гр. мак прясно смелен

3 с.л. захар

ванилия

250 мл. прясно мляко

1-2 с.л. натрошени бисквити или бишкоти

1-2 с.л. начукани орехи или бадеми (по-желание)

Мака се сварява заедно със захата и ванилията в прясното млякото. Вари се докато се сгъсти – отнема около 25 мин. Оставя се да изстине и след това се смесва с начуканите бисквити и ядки. По желание може да се прибави малко канела, ром или ромова есенция. Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и др.
риготвяне на тестото:

За замесване и втасване на тестото може да се ползва машина за хляб. Когато продуктите са дадени с точен грамаж, аз винаги се възползвам от възможността машината да замеси и втаса тестото. В противен случай измесвате гладко тесто и го оставяте на топло поне за 1 час – да втаса. Независимо дали се меси на ръка или в машината за хляб, рецептата започва с подготовка на закваската: Маята се смесва с прясното мляко, солта, 1 ч.л. от захарта и брашно – колкото да се получи каша. Завива се с домакинско фолио и малко одеало (или нещо друго) и се оставя за 10 минути да втаса. През това време си подготвяме другите продукти: Лимоновата кора се настъргва. Жълтъка се разбива с останалата захар и разстопеното масло. Изсипват се на дъното на контейнера на машината за хляб. Когато закваската стане готова също се изсипва в контейнера на машината. Добавя се и брашното и машината се оставя да забърка и втаса тестото.
Втасалото тесто разделяте на 12 топк
цитирай
238. minavamottuk - продължение
08.12.2015 14:28
Аз направих половината кифлички без пълнеж, а останалите с мармалад. И в двата варианта стават чудесни. Дори тези без пълнеж са леко сладки, но чудесно се комбинират и със сиренце на закуска.
Кифличките стават страшно мекички и са чудесни за закуска!!! Може просто да ги намажете с малко масълце – пък даже и сами за себе си са чудни!
цитирай
239. minavamottuk - виенските кифли по Фло
08.12.2015 14:29
Правила съм навремето по тази рецепта, но когато имаше готови ги предпочитах.

Продукти: 175 мл. прясно мляко ( затоплено)
75 гр. масло (разтопено)
50 гр. захар
1 жълтък
400 гр. брашно
1 пак. суха мая
1 ванилия
щипка сол.
Замесва се тесто. Разточва се на кръгла кора, реже се на 12 парчета. Навива се от основата на триъгълника, към върха, завива се като кифличка и се нареждат в тава в/у хартия за печене. Втасват, помазват се с разбития белтък и се пекат около 15 мин. Пробвам с клечка.
Моя приятелка ги правеше с плънка, но за мен виенската кифличка си е така, без нищо. И хазайката ако донесе и каничак с кафе... Супер. WinkА помните ли онзи нашумял сладкиш: карамелизирана захар, залепени на кръгчета виенски кифли и залято със сместа за крем карамел. Ммммм вкусно. А помните ли бързите соленки от запечени на кръгчета виенски кифли с масло и поръсени с кимион? А помните ли нарязаните виенски кифли по дължина и заляти с разбити яйца и сирене, или яйца и кашкавал и пак кимион или черен пипер? Мммм вкусище. Размечталась... Ех, виенски кифлички...

Колегата ме изпревари. Smile Сравних рецептите, почти еднакви. Значи и резултата трябва да е един и същи.
цитирай
240. minavamottuk - Сладки полумесци Тути
08.12.2015 14:30
Сладки полумесеци - 5 яйца, 2ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1ч.ч. лимонада Лифт(с нея ставало най хубаво и аз последвах този съвет), 1 бакпулвер с 3 ч.ч брашно, ванилия.Всичко се бърка като за кекс, ръси се с орехи / може и без тях / и се изпича в по-голяма тава. Поръсва се с пудра захар и се реже с чаша на лунички.
цитирай
241. minavamottuk - Сладкиш на Криси
17.12.2015 22:37
1. Една кофа закфасена сметана се разбърква с едно пакетче желатин, счукани орехи, малко пудра захар , че тя е сладка и малко смокиново сладко. Не конфитюр, за да има усещане за плод. Оставя се в хладилника, за да стегне.
2. Отгоре се нареждат плодчетата на 1 компот от кайсии. А самият компот също се разбърква с 1 пакетче желатин и внимателно се изсипва върху стегната част в т.1. И пак в хладилника за да се стегне всичко.
Сладкишът е вкусен и приятен. И, както виждаш не е трудоемък. На пакетчетата желатин пише начинът на употреба. Той трябва да се разтвори първо.
Приятен апетит!
цитирай
242. babetki - НАГЕТС – Кари
17.11.2017 16:49


Пилешките гърдички се режат на кубчета с големина на хапки. За да съм сигурна че при пърженето ще са напълно готови реших на моя глава да ги сварявам предварително със смес за супа на прах, за около 10на минути след като водата завря. После получения бульон спокойно се използва за супа. Дори при един от опитите сложих и зеленчуците за супа на едро, та така обогатиха и вкуса на пилето. С решетъчна лъжица се изваждат от булона и всяко кубче се овалва добре в брашно.

За около 1 кг месо се прави следната заливка

3-4 (зависи от големината) яйца се разбиват добре с водна чаша ВОДА

Към добре разбитата смес се прибавят
1 чаша брашно
малко черен пипер
малко бял пипер
1/4 ч. л. чесън на прах
малко сол

всичко се разбива добре до еднородна смес

Полусварените пилешки хапки се изваждат от водата и оваляни в брашно се топват една по една във заливката и се пържат в тенджерка с предварително загрятото дълбоко олио. Пържи се равномерно до леко зачервяване от всички страни , изважда се с решетъчна лъжица и се слага върху домакинска хартия.
Формите излизат малко фантастични , но пък вкуса се харесва много.
цитирай
243. babetki - Сладкиш с грис ,ябълки и круши - Луси
17.11.2017 22:45


Суха смес : 1 ч.ч. брашно ,1ч.ч.грис,1ч.ч. захар, 1 бакпулвер1 ванилия, 2с.л. канела .Всичко това се разбърква и се разделя на три части
Плодова смес : 3 ябълки, настъргани ,3 круши настъргани,1 с.л. канела ,1 ванилия. Всичко се разбърква.
За поръсване - 120 гр мазнина масло и олио, орехи ,стафиди !
В тавичка средна , върху намазана хартия за печене се поръсва едната част от сухата смес , плодовата смес , поръсва се с масло ,орехи и стафиди . после втората суха част , плодовата , масло , орехи стафиди и най отгоре сухата трета част , поръсва се с масло хубаво , орехи и стафиди. Пече се в умерена фурна 180 градуа до зачервяване.Като е готово се поръсва с пудра захар
цитирай
244. babetki - ВЕЛИКДЕНСКИ КУРАБИЙКИ - Луси
17.11.2017 22:49

4 ЯЙЦА
5 МАЛКИ КАФ. ЧАШИ ЗАХАР
1 Ч. ЧАША БЕЗ 1 ПРЪСТ - ПР. МЛЯКО
3 КАФ. ЧАШИ МАЗНИНА / 2 ОЛИО : 1 МАС ИЛИ МАСЛО, МАРГАРИН /
2 С. ЛЪЖ. КИС. МЛЯКО И В НЕГО СЕ РАЗТВАРЯ 1/2 К. Л. СОДА БИКАРБОНАТ
2 АМОНЯЧНИ СОДИ ,КОИТО СЕ РАЗТВАРЯТ В ПРЯСНОТО МЛЯКО
2 ВАНИЛИИ
БРАШНО ПОВЕЧЕ ОТ 1 КГ / ОКОЛО 1,300/
ТЕСТОТО ДА Е СРЕДНО МЕКО
ПРЕСТОЯВА 1/2 - 1 ЧАС В ХЛАДИЛНИКА
ПО МАЛКО СЕ ВЗЕМА ОТ ТЕСТОТО , ТОЧИ СЕ НА ТЪНКА КОРА И СЕ РЕЖЕ НА ФОРМИЧКИ .
КОЛКОТО СА ПО ТЪНКИ , ТОЛКОВА СА ПО ХРУПКАВИ
САМО ПЪРВАТА ТАВА СЕ ПОДМАЗВА С ОЛИО
ПРЕДИ ДА СЕ ПЕКЪТ, СЕ ПОРЪСВАТ СЪС КРИСТАЛНА ЗАХАР , НЕ ГИ МАЖА С ЖЪЛТЪК
ПЕЧЕ СЕ НА 170-180 ГР. ДО ПОРОЗОВЯВАНЕ,
ОКОЛО 10 МИНУТИ

МНОГО СА ВКУСНИ И ТРАЙНИ !КОЛКОТО СТОЯТ ПО-ХУБАВИ СТАВАТ !
цитирай
245. babetki - СОЛЕНКИ- Луси
17.11.2017 22:50


200 грама масло разтопено
200 грама сирене настъргано
200 грама брашно
Всичко се омесва на топка тесто. Оставя се за половин час в хладиленика.
После се разточва на не много тънък лист. Реже се на лентички ,дълги колкото пожелаете
Отгоре се настъргва кашкавал и се поръсва съвсем леко със сусам. Нереждат се в намаслена тавичка.
Пекът се на 180-200 градуса до зачервяване .
Топлички са много вкусни!
Да ви е сладко !
цитирай
246. minavamottuk - Бухти-топчета по Фло
25.03.2018 19:38
Разбивам едно по-голямо или две по-малки яйца. Слагам една кофичка кисело мляко+ пълна супена лъжица захар и половин чаена лъжичка сол. Добавям 2 пълни с връх чаени чаши брашно, пълна чаена лъжичка сода и 2 - 3 прахчета ванилия. Разбърквам добре-получава се тесто като кексовото. Ако е рядко добавям още малко брашно, че иначе бухтичките стават по-мазни. Пържа ги във фритюрника, като гребвам по една чаена лъжичка и пускам в сгорещеното олио. Тестото за бухтичките възглавнички е същото, но не слагам захар и брашното е повече, измесвам го, разточвам го с точилката и режа на правоъгълници или на триъгилници.
цитирай
247. minavamottuk - Великденски бисквиит на Гъбка
25.04.2019 23:36
10 яйца
3 ч.ч захар
1 ч.ч кис.мляко
1ч.ч. стопена мас
5 бр. амониев бикарбонат
10 бр. ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
почти два кг брашно

Амоняка и содата- в киселото мляко
Разбиват се яйцата със захарта,после се слага кис.мляко и накрая разтопената мас, ванилия.
Всичко това бъркам с миксера.
В пресятото брашно се слага разбитата смес
Меси се меко,почти лепнещо тесто.
Аз ги правя през месомелачката.
Пекат се на 250 градуса- при мен с вентилатор.
Чашата ми е с вместимост 300 мл.

Реептата е много стара и мнократно изпитана😄
цитирай
248. minavamottuk - Мързеливата БАница на Дидиа
29.06.2019 13:51
ЗА ТЕСТОТО
яйца - 3 бр.
вода - 1 ч.ч. хладна
оцет - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
брашно - около 600 г (или колкото поеме)
1 п мая суха
ЗА НАМАЗВАНЕ
краве масло - 1/2 п./63 г/
олио - 4 с.л.
ЗА ПЛЪНКАТА
сирене - 250 - 300 г бяло
магданоз - 10 клончета(по желание)- аз не сложих магданоз
ЗА КЪПАНЕТО
вода - 4 ч.ч. студена - аз сложих две чаши,че не знам какво ще стане.Много ми се видя водата.


От продуктите се замесва меко тесто.Разделя се на 10 топки и от тях се разточват кори - не много тънки.Всяка кора се намазва с мазнината и се слага сирене.Нарязва се баницата на квадрати и се пече на 190 градуса.След като се зачерви се залива с чашите вода и се оставя за допичане на 170 градуса до готовност. и докато поеме водата.
цитирай
249. minavamottuk - кокосов сладкиш на Фло
22.12.2022 13:18
Подреждам си продуктите:
1 кофичка кисело мляко.
1ч.ч ( от 250 гр.) захар.
1/2 от същата чаша олио.
2 ч.ч. брашно. Намалих с 1/2 ч.ч. брашното и знаете как добре се получи. Коригирах го и в моята рецепта.
1 ч.л.с връх сода.
3 с.л. какао.
2 кофички заквасена сметана. Използвам Саяна. Става и с др. видове. Всичките са с 20% масленост.
Пудра захар за сметаната по вкус. Аз слагам по 2 с.л. на кофичка сметана.
Кокосови стружки.
Така изброените продукти слагам в купа едновременно, по реда на изброяването до содата вкл. и разбърквам. после добавям какаото. Отнема около 4 - 5 мин. В предварително набрашнена тава изсипвам сместа. Онзи ден за пръв път го изпекох в голяма тава с размери 36/26 см. Стана по тънко, но затова пък се изпече по-бързо и не изсъхна. Слагам тавата и включвам на 250 градуса. Пробвате с клечка. Оставя се да изстине и са намазва със сметаната, в която сте разбъркали пудрата захар. Накрая се поръсва с кокос и това е. Приятен апетит! Целия масраф е половин час. Заслужава си!
цитирай
250. minavamottuk - торта червено кодифе - Гъбка
24.02.2023 16:07
Торта "Червено кадифе" ала Габката🙃

Смес 1
350 гр брашно
2 равни ч.л.бакпулвер
2 с.л какао
Щипка сол
Ванилия на вкус
Боя червена
Смесват се сухите съставки

Смес 2
3 яйца
0,300гр захар
0,200 мл олио

0,300 мл бътърмилк - той се приготвя така:
0,300 мл прясно мляко +2 с.л. лимонов сок.Разбърква се и се изчаква 15-20 минути и тогава се ползва
1/2 ч.ч.кафе еспресо

1 равна ч.л. сода бикарбонат в 1ч.л.оцет
Смес 2се разбърква добре с миксер и след това постепенно
се добавя смес 1.
Най-накрая се слага содата с оцета.

Крем
0,750 г маскарпоне се обърква с
0,300г пудра захар
0,300 мл течна сладкарска сметана се разбива на сняг и се добавя към маскарпонето
Ванилия

Аз изпичам един блат и режа с конец ,за да се получат 3 блата
Може да се пекат и поотделно.
Блато се получава много фин,леко влажен и чуплиив.
Да се внимава при сглобяването.
Аз ползвам тава с диаметър 28 см.
Фурната на 180 ' с вентилатор,но то си зависи и от печката .
Кремът го слагам в пош за еднократна употреба и нанасям кръгове един до друг,като започвав от вън навътре.
Да се остави крем за измазване на тортата отстрани и от горе
Ами това е .
Не е сложно,но си е врътня като всяка торта .
цитирай
251. minavamottuk - Вишнева пита на Фло
04.03.2023 14:31
вишневата пита:
Продукти:
125 гр. масло
1 ч.ч.захар
1 каф. чашка олио
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
кората на един лимон ( настъргана) или 1 ванилия
1 амонячна сода или лъжичка сода за хляб. По-добре е с амонячна сода.
3 ч.ч. брашно
замразени без костилките вишни или вишни от сладко. По-добре е с пресни вишни.
Приготовление:
Разбиват се захарта и маслото. На тънка струйка се слага олиото. Следват яйцата едно по едно, а после кис. мляко, лимоновата кора или ванилията и накрая брашното със содата. Изсипвам тестото в набрашнена тава и отгоре редя вишните. ( Колкото повече, толкова по-добре). Пече се в загрята на 180 градуса фурна. Пробва се с клечка до готовност. След като изстине се ръси с пудра захар.
Приятен апетит!
цитирай
252. minavamottuk - Кекс Ениса
24.04.2023 18:29
рецепта за кекс дето винаги става:
4 яйца
1 ч.чаша захар
3 ч.чаши брашно пресято
1 пакетче бакпулвер
1 ч. ч.чаша прясно мляко
2/3 ч.чаша олио
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат, загасена с 2 лъжици кисело мляко
Ванилия, лимон, каквото харесваш
Слагам всичко в купа, разбивам с миксера , през това време се загрява фурната на 180 гр., изсипвам във формата за кекс, малко намазана с олио и оставям малко от сместа, в която слагам 2 лъжици какао или смляно кафе, ако нямам първото. Пече се 45 - 60 мин.,зависи от фурната. Не отваряш първите 30 мин., а формата ми е от големите. Винаги става, така са го записали колежките.
Може да сложиш ядки, локум, стафиди като го изсипеш във формата
цитирай
253. minavamottuk - Крем Фло
10.12.2023 15:35
БАВАРСКИ КРЕМ
30 гр. желатин се накисва в 100 мл. вода да набъбне. В 1 л. затоплено прясно мляко се слагат 300 гр. захар и се бърка, докато захарта се стопи. Добавя се и желатинът и пак се бърка, докато и той се стопи. Слага се в хладилника, да желира. 500 мл. готварска сметана се избива на крем. Избива се и желирания крем до гладка смес. Към него се добавя малко по малко от сметаната. Получава се крем, към който може да се добавят сладко, ядки, шоколад. Може да се използва за намазването на торта, руло или само като крем в купички, гарниран по желание.

КРЕМ МАРИЖАН
1 л. прясно мляко и 6 суп.л. захар се слага на котлона да заври. 100 гр, брашно се разтваря в студена вода и се изсипва към млякото. Бърка се, докато се сгъсти. Оставя се да изстине съвсем. 250 гр. масло се разбива със 100 гр. захар на пяна, до пухкав крем. Към маслото лъжица по лъжицз се прибавя от изстиналия млечен крем и се продължава с разбиването. Подходящ за пълненето на еклери или само да се консумира като крем, гарниран по желание.

КРЕМ ДИПЛОМАТ
2 суп.л. желатин с връх се слагат да се накиснат в половин чаена чаша вода. (може да се добави още малко вода), час и половина предварително.6 жълтъка се разбиват със 100 гр. захар и 6 равни супени лъжици брашно. Изсипват се в половин литър прясно мляко и се вари на тих огън, при непрекъснато бъркане, до сгъстяване. Когато е готов кремът, се прибавят една супена лъжица масли и 2 ванилии и стопения желатин. Оставя се да изстине. 8 белтъка се разбиват на гъст сняг и се прибавят към изстиналия крем. Обърква се леко. Разделя се на две части. Към едната част се слагат 2 суп.л. какао. Може да се насипе в чаши, като се редуват двата цвята крем, или в тортена форма, или в ел. тенджера. като се сложи чашката в средата. Престоява в хладилника 5 часа.

ЦАРСКИ КРЕМ
В тенджера се карамелизират 4 суп.л. захар с малко вода ( за да не прегори захарта и карамелът да стане много тъмен). Прибавя се половин л. прясно мляко и се бърка, до стопяване на карамелаПрибавя се още половин чаша захар и пак се бърка до разтваряне. 3 жълтъка се разбиват заедно с 2 суп.л. брашно и малко прясно мляко на гладка каша. Изсипва се към карамелизираното мляко. Вари се на тих огън и се бърка непрекъснато до готовност. Оставя се да изстине. Прибавят се стафиди, нарязани бадеми, нарязани на ситно фурми. Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се към крема и внимателно се объркват. Сервира се в чаши.

КРЕМ ПАТИСЕРИ
В купа се разбиват 6 жълтъка + 220 гр. захар, 100 гр. нишесте и 50 мл. прясно мляко. Разбъркват се добре. В тенджера се кипва 1 л. прясно мляко и на тънка струйка се изсипва към желтъчената смес. Разбива се на слаба степен с миксера. Връща се в тенджерата и се слага на слаб котлон до сгъстяване. Добавят се 1 ванилия, настъргана лимонова кора и 100 гр. меко масло. Покрива се със стреч фолио и се оставя да се охлади. Преди да се сервира се разбива с миксер на високи обороти - получава се пухкав крем.
ПП. Този крем съм го дегустирала, но аз все още не съм го правила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: babetki
Категория: Други
Прочетен: 237002
Постинги: 2
Коментари: 296
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031